Muuratsalo experimental house (1952–54)

Photo: Tero Takalo-Eskola

Distance to the target from Kompassinaukio in Jyväskylä:

29 min.

Melalammentie
40900 Säynätsalo
tel. +358 40 135 6210

Paikallinen sää

Lämpötila: 7.0°C Cloudy, klo 21:14

Muuratsalo experimental house (1952–54)

Alvar Aalto’s summer residence – also known as Muuratsalo Experimental House – is located on an island five kilometres from Säynätsalo Town Hall. Its courtyard is enclosed by two residential wings and a brick wall. In the south, the brick wall has an opening with a view of Lake Päijänne. The guest room wing and woodshed are located behind the main building, in line with a slope of rock. When designing Muuratsalo Experimental House, Aalto experimented with various materials, techniques, forms and dimensions. He also intended to try solar heating.

Opening hours:

Closed during the winter season. Entrance to the area is only permitted in the company of a guide.

Please buy the tickets well in advance from https://www.alvaraalto.fi/en/location/muuratsalo-experimental-house/ or by contacting the Alvar Aalto Museum, tel. 040 135 6210 or e-mail: museum(at)alvaraalto.fi.

Source: Alvar Aalto Museum

Photos: Tero Takalo-Eskola

Designed/built in year

1952-54

Designed by

Alvar Aalto

Others from the same position