Salamajärven kansallispuisto


Kivijärvi

Paikallinen sää

Lämpötila: -0.3°C Pilvistä, klo 11:10

Salamajärven kansallispuisto

Salamajärven kansallispuisto sijaitsee Kivijärven, Kinnulan ja Perhon kuntien alueella. Salamajärven kansallispuisto on luontoretkeilijän unelma monipuolisine reitteineen ja maisemineen. Polkuja riittää tallattavaksi yhteensä noin 70 kilometrin verran, ja ne ovat hyvin merkittyjä rengasreittejä. Patikointireittien yhteisenä aloituspisteenä toimii aktiviteetteja, majoitusta ja ruokailua järjestävä Koiransalmen luontotupa. Puiston polkureitit ovat merkittävä osa Pohjois-Pohjanmaalla ja Keski-Suomessa kulkevaa, 115 kilometrin mittaista Peuran polku -retkeilyreittiverkostoa.

Peuran polku onkin nimensä mukaisesti yksi Suomen parhaista paikoista bongata näitä kauniita eläimiä – älä siis ihmettele, jos törmäät Salamajärven luontopoluilla tähän kauniiseen, harvinaiseen eläimeen. Rengasreittejä tästä metsäpeuran valtakunnasta löytyy jokaiseen makuun – 1,5 kilometrin mittaisesta lasten luontopolusta 58 kilometrin mittaiseen Hirvaan kierrokseen. Salamajärven reitit ovat paikoin kivikkoisia ja vaikeakulkuisia, joten aikaa on hyvä varata runsaasti.

Päärooleja Salamajärven luonnossa näyttelevät laajat suoniityt, tunnelmalliset aarnimetsät ja jylhät rakkakivikalliot. Puiston lukuisista soista merkittävin on Heikinjärvenneva, jonka rannalla olevasta lintutornista on hyvä tähyillä suon siivekkäitä asukkaita, kuten töyhtöhyyppää, taivaanvuohta ja pikkukuovia. Marjastajien iloksi laajat suoalueet tarjoavat heinäkuun puolesta välistä eteenpäin herkullisia aarteita: karpaloa ja lakkaa.

Seitsemän kilometrin mittaisella Pahapuron lenkillä pääset tutustumaan kulttuurihistorian mielenkiintoisiin jäännöksiin, kuten Joutsenlamminkankaan tervapirtin kivikiukaaseen ja tervahautaan. Puiston tervahaudat muistuttavat 1800- luvusta, jolloin terva oli Suomelle tärkeä vientituote.

Patikoijien lisäksi Salamajärven kansallispuisto houkuttelee puoleensa kalastajia. Istutettuna luonnonkauniissa Iso-Koirajärvessä asustelee järvitaimenta ja siikaa. Neuvokkaan kalastajan saaliiksi saattaa päätyä myös kookas ahven tai hauki. Kalastaminen iso-Koirajärvessä vaatii Koirajärven kalastusalueen kohdeluvan hankkimista.

Salamajärven kansallispuisto tarjoaa upeita eräelämyksiä karun kauniissa luonnossa – kesäisin patikointia, lintobongausta ja kalastusta, talvisin lumikenkäilyä ja hiihtämistä!

Lue lisää Salamajärven kansallispuistosta ja alueen historiasta täältä.

Esteettömyys

Koirasalmen esteetön reitti: neva (380 m/suunta) ja kannas (400 m/suunta). Vaativa esteetön luontoreitti, kuljettavissa lastenrattaiden kanssa sekä avustajan kanssa pyörätuolilla. Koirasalmen esteettömällä reitillä voit piipahtaa Joutsenlamminnevalla nuuhkimassa suopursujen tuoksua ja kuljet hiekkatietä kahden järven välistä kapeaa kannasta pitkin. Reitti on kuljettavissa pyörätuolilla avustajan kanssa. Koirasalmen luontotupa: kahvilaan ja majoitustiloihin pääsee pyörätuolilla. Koirasalmen luontotuvan piha: esteetön tulentekopaikka, Maahisen esteetön vuokrakota, esteetön katselulaituri ja esteetön kuivakäymälä. Koirasalmen takana: Esteettömät kotalaavu ja tulentekopaikka sekä maksullisina palveluina teltta- ja matkailuvaunupaikkoja ja rantakalastusmahdollisuus liikuntaesteisille.

Sijainti ja saapuminen

Kansallispuistoon ei pääse julkisilla kulkuvälineillä.

Pysäköinti

Koirasalmentie 1220, Kivijärvi. Kaikki navigaattorit eivät tunnista osoitetta. Lisäksi: Huttukangas (Koirasalmentie, Kivijärvi), Heikinlampi (Koirasalmentie, Kivijärvi), Risuperä (Perhontie, Kivijärvi), Erijärvi ja Koirajokivarsi (Perhontie, Kinnula).

Talvikunnossapito

Talvella käytettävissä ovat Koirasalmen, Huttukankaan ja Erijärvien pysäköintialueet. Pysäköintialueille ei ole tarkempia osoitetietoja. Helpointa on lähteä retkelle Koirasalmen luontotuvalta.

Muita samasta sijainnista

Eräkatri erä- ja luonto-opas

EräKatri – HauskaaOnnellista

Lue lisää kohteesta EräKatri – HauskaaOnnellista
Mäntymetsää Vaatimen kierroksen varrella

Vaatimen kierros

Lue lisää kohteesta Vaatimen kierros
Kaksi henkilöä uimassa ja saunomassa

Koirasalmen luontotupa

Lue lisää kohteesta Koirasalmen luontotupa