Kestävän matkailun Keski-Suomi
Keski-Suomi tunnetaan upeasta luonnostaan ja kulttuuritarjonnasta, joka houkuttelee vierailijoita ympäri maailmaa. Alueen neljä kansallispuistoa ja 3 700 järveä, Alvar Aallon arkkitehtuuri, perinteiset ja erikoisemmat saunat sekä seudun Unesco-kohteet ovat osa arvokasta luonto- ja kulttuuriperintöä, jonka säilyttäminen on meidän kaikkien vastuulla. Puhdasta luontoa ja eloisaa kaupunkikulttuuria tulee vaalia, minkä vuoksi vastuullisuus ja kestävä matkailu onkin asetettu alueen kehittämisen keskiöön.
Täältä löydät tietoa Keski-Suomen vastuullisista matkakohteista, Visit Jyväskylä Regionin koordinoimasta vastuullisuustyöstä ja vastuullisuudesta osana alueen matkailustrategiaa.
Tutustu myös ohjeistukseen vastuullisesta luontoretkeilystä ja tarinoihin yritysten vastuullisuustyöstä!
Matkailija, vierailitko Keski-Suomessa?
Kerro miten vierailusi Keski-Suomessa onnistui ja auta meitä kehittämään palvelujamme. Kyselyssä pääset laskemaan myös vierailusi hiilijalanjäljen. Vastaajien kesken arvomme kahden hengen majoituslahjakortin Hotelli Versoon ja kolmen ruokalajin illallisen idyllisessä Kuokkalan Kartanossa. Palkinnon yhteisarvo n. 270 €. Vastauksesi on meille tärkeä!
Majoittuminen
Ympäristösertifioifut majoituspalvelut kiinnittävät toiminnassaan huomiota erityisesti jätteidenkäsittelyyn sekä veden- ja energiankäytön tehostamiseen.
Kaupungin sykkeessä viihtyvälle matkailijalle Sustainable Travel Finland -merkittyä hotellimajoitusta tarjoavat Jyväskylän keskustassa sijaitsevat GreenStar Hotel Jyväskylä, Scandic Jyväskylä Station, Scandic Jyväskylä City, Solo Sokos Hotel Paviljonki ja Original Sokos Hotel Alexandra. Kylpylälomailijat taas voivat suunnata Keuruulle Hotelli Keurusselkään, joka tarjoaa rentoutumisen ohella runsaasti mahdollisuuksia myös aktiiviseen lomailuun.
Taajama-alueen ulkopuolella ympäristöystävällistä majoitusta tarjoavat esimerkiksi rauhallinen Nukula Pohjois-Päijänteen rannalla tai isommankin seurueen tarpeisiin sopiva kannonkoskelainen Piispala. Molemmille toimijoille on myönnetty Sustainable Travel Finland -merkki.
Ruokailu
Vastuullinen ruoka syntyy puhtaista lähiraaka-aineista ja turhan hävikin välttämisestä. Keski-Suomessa voi nauttia lähellä tuotetuista, sesongin mukaisista raaka-aineista ja tuoreista mauista ympäri vuoden.
Lähiruokaa tarjoilee esimerkiksi Ravintola Patapirtti Jämsässä. Ravintola tarjoaa monipuolisesti lähi- ja luomuruokaa vegaanisia vaihtoehtoja unohtamatta. Jyväskylän keskustassa vegaanisen ruoan ystävät taas voivat suunnata lounaalle Katriinan kasvisravintolaan. Alueella on myös yli 120 ruokapaikkaa, jotka myyvät hävikkiruokaa alennettuun hintaan vähentääkseen ruokajätettä.
Kohteet ja aktiviteetit
Vastuulliset kohteet tarjoavat innoittavia elämyksiä matkailijoille ja paikallisille luontoa ja kulttuuriympäristöä vahingoittamatta.
Sustainable Travel Finland -merkitty Säynätsalon kunnantalo on yksi arkkitehti Alvar Aallon merkittävimmistä töistä, joka on myös ehdolla UNESCOn maailmanperintökohteeksi. Historiallisen kunnantalon toimijat kehittävät tietoisesti toimintaa siten, että ympäröivä yhteisö, asukkaat ja muut yrittäjät tuntevat olonsa turvalliseksi ja heillä on mahdollisuudet harjoittaa elinkeinoaan ja hyötyä alueen ainutlaatuisuudesta ja vetovoimasta. Kohde on myös Autismiystävällinen -sertifioitu ja osa We Speak Gay -yhteistyöverkostoa.
Avovesiliikuntaa ja vesistömatkailua tarjoava Tavinsulka vaalii Keski-Suomen vesistöjä ja kehittää kestävää luontomatkailua. Yritys on Sustainable Travel Finland -merkitty ja sen toiminnassa huomioidaan monipuolisesti sekä luonnon että kulttuuriympäristön suojeleminen aina hankinnoista asiakkaiden ohjeistamiseen ja yhteistyöprojekteihin.
Vastuullisuus on osa Keski-Suomen matkailustrategiaa
Vastuullisuuden kehittäminen vaatii välillä tasapainottelua ja hankalienkin päätösten tekoa. Matkustamisesta koituu paljon päästöjä, mutta toisaalta matkailu myös luo uusia työpaikkoja, kasvattaa alueiden elinvoimaa sekä mahdollistaa esimerkiksi rahoituksen luontopolkujen ja kansallispuistojen ylläpidolle. Visit Jyväskylä Region on sitoutunut kehittämään vastuullista matkailua Keski-Suomessa ja tukee paikallisia matkailuyrittäjiä heidän vastuullisuustyössään.
Matkailualue on mukana valtakunnallisessa Sustainable Travel Finland -ohjelmassa, jonka tavoitteena on tuoda esille ja kehittää kestävää matkailua kaikkialla Suomessa. Ohjelman seitsemän kriteeriä täytettyään mukaan lähteneille yrityksille myönnetään Sustainable Travel Finland -merkki osoitukseksi sitoutumisesta vastuullisuustyöhön. Merkki auttaa tunnistamaan vastuulliset matkailutoimijat myös Keski-Suomessa. Yli 50 alueen yritystä on lähtenyt mukaan ohjelmaan ja yhä useampi näistä on saavuttanut STF-merkin. Tutustu myös tarinoihin alueen STF-yritysten vastuullisuustyöstä.
Valtakunnallisten valmennusten ja kehitysohjelmien ohella alueella on tehty aktiivisesti yhteistyötä myös paikallisten yritysten, oppilaitosten ja muiden toimijoiden kanssa. Matkailun vastuullisuus näkyväksi Keski-Suomessa -hankkeessa alueelle luotiin mm. yhteinen vastuullisuusviestinnän tyyli ja muistilista matkailuyritysten kyberturvallisuuden kehittämiseen. Tavoitteenamme on jatkaa työskentelyä vastuullisuuden teemojen parissa ja tehdä yhdessä Keski-Suomesta; ”Esimerkillisen vastuullinen ja kansainvälisesti menestyvä luonto-, elämys ja kulttuurimatkailualue, joka tunnetaan hyvästä saavutettavuudestaan ja aktiivisesta yhteistyöstään”.
Visit Jyväskylä Regionin ympäristövastuu
Visit Jyväskylä Region on Keski-Suomen virallinen DMO eli Destination Management Organization, jonka tarkoituksena on tukea alueen yrityksiä ja kehittää koko alueen näkyvyyttä matkailukentällä. Edistämme vastuullisuusosaamista ja -tietoutta sekä yhteistyöverkostoissamme että sisäisesti omassa toiminnassamme. Olemme sitoutuneet säästämään luonnon resursseja. Tästä osoituksena olemme suorittaneet Ekokompassi-ympäristöohjelman tukemaan toimintamme vastuullista kehittämistä.
Ekokompassi auttaa organisaatioita tunnistamaan oman toimintansa ympäristövaikutukset ja löytämään konkreettisia keinoja niiden vähentämiseksi. Tavoitteiden täyttymistä seuraa nimetty ympäristövastaava, joka myös osallistuu aktiivisesti kestävää matkailua käsitteleviin koulutustilaisuuksiin. Koko henkilöstö on sitoutunut järjestelmälliseen ympäristötyön kehittämiseen ja ideoi yhdessä uusia toimenpiteitä tavoitteiden tueksi. Tällä hetkellä toiminnan kehittämisessä kiinnitetään erityistä huomiota mm. esitehävikin vähentämiseen, hankintojen ympäristöystävällisyyteen ja vastuullisuuskoulutusten järjestämiseen.
Huomioi ympäristövaikutukset ja suosi julkista liikennettä
Mitä mieltä olit sisällöstä?
Palautteesi on meille tärkeää. Kehitämme jatkuvasti sisältöämme saamamme palautteen perusteella.