Keski-Suomen matkailualueen kunnat

Keski-Suomen matkailualueeseen kuuluu Jyväskylän lisäksi Jämsä, Muurame, Toivakka, Joutsa, Luhanka, Keuruu, Petäjävesi, Uurainen, Multia, Laukaa, Hankasalmi, Konnevesi, Äänekoski ja Sydänsuomeen kuuluvat Kinnula, Kivijärvi, Pihtipudas ja Viitasaari. Keski-Suomessa vierailevia ja asuvia hemmotellaan upealla luonnolla ja monipuolisilla aktiviteettimahdollisuuksilla, mielenkiintoisella arkkitehtuurilla, upeilla Unescon kohteilla ja urbaanilla kaupunkikulttuurilla.

Jyväskylä

Nuorekas Jyväskylä on 143 000 asukkaan koti ja yksi Suomen vetovoimaisimmista alueista. Jyväskylä tunnetaan Aallon arkkitehtuurin ja tapahtumien lisäksi vilkkaana liikunta- ja opiskelukaupunkina: Jyväskylässä joka kolmas paikallinen vastaantulija on opiskelija! Kaupungissa vierailevia ja asuvia hemmotellaan myös vilkkaalla kulttuurielämällä. Jyväskylässä yhdistyvät harvinaisella tavalla kaupungin syke ja luonnon läheisyys: vilkkaassa ydinkeskustassakin olet aina vain askeleen päässä luontoelämyksistä. Hämärän laskeuduttua Valon kaupungissa hehkuu upeasti yli sata pysyvää valaistuskohdetta.

Kuva: Julia Kivelä

Himos-Jämsä

Himos-Jämsä, vuoden 2021 Top 2 matkailualue, tarjoaa aktiviteetteja ympäri vuoden! Talvella matkailijoita palvelee Himoksen matkailukeskuksen laadukkaat laskettelurinteet, laaja hiihtolatuverkosto, monipuoliset aktiviteetit. Kesäisin alueen upeat luontokohteet, melontareitit, golf ja frisbeegolf tarjoavat mahdollisuuden rentoutumiseen ja aktiiviseen liikkumiseen. Keskikesä huipentuu Himoksen upeisiin festareihin ja muihin seudun tapahtumiin. Paikalliset yritykset tarjoavat lomailijoille unohtumattomia elämyksiä, unohtamatta seudun ympärivuotista mökkitarjontaa. Tutustu tarjontaan Himos-Jämsän omilta sivuilta.

Hyvien kulkuyhteyksien ansiosta Himos-Jämsään on helppo tulla autolla tai julkisilla kulkuvälineillä, mutta vielä helpompi sinne on jäädä. Miksi mennä muualle, kun voi tulla Himos-Jämsään!

Kuva: Jukka Paakkinen

Muurame

Luonnonkaunis ja aktiivinen Muurame on vain 15 minuutin ajomatkan päässä Jyväskylästä! Muuramessa löytää nähtävää ja koettavaa koko perheelle. Tule laskettelemaan, golfaamaan, teatteriin, konserttiin tai ratsastamaan. Meiltä löytyvät myös padel-kentät. Luontoretken voi suunnata Muuramenjoen luontopolun tai Muuratharjun maisemiin. Tutustu samalla Alvar Aallon suunnittelemaan kirkkoon ja valoteos UkkoMetsoon. Päiväaktiviteettien jälkeen rentoudu saunoen ja tunnelmallisesti mökkeillen. Majoitusta löydät muun muassa Riihivuoresta. Lue lisää Muuramen nettisivuilta.

Kuva: Tero Takalo-Eskola

Toivakka

Jyväskylästä alle 30 minuutin päästä sijaitsevassa Toivakassa on paljon nähtävää ja koettavaa. Toivakan kirkosta löydät kuuluisat Pellervo Lukumiehen kattomaalaukset. Toivakassa yhdistyvät luonnonläheinen asuminen ja monipuolinen harrastaminen. Luontoelämyksistä voit nauttia niin jylhän Päijänteen vesillä kuin Toivakan kauniilla luontopoluilla. Maastopyöräile, frisbeegolfaa tai ratsasta – Toivakassa vain mielikuvitus on rajana!

Hyvinvointi- ja tapahtumapalveluja tarjoavat useat yritykset, kuten Taulun kartano, Pistoretki, Huikon kartano, Nukula ja Sun Toive. Yrittäjät palvelevat mm. konserttien, retriittien, joogan, retkien ja hyvän ruuan keinoin. Lue lisää Toivakan nettisivuilta.

kuva: Heikki Kotilainen

Joutsa

Joutsa on virkeä ja viihtyisä paikkakunta eteläisessä Keski-Suomessa, Nelostien varrella. Kaunis järvimaisema, erinomainen palvelutarjonta sekä tapahtumat ja kulttuuritarjonta tekevät Joutsasta suositun matkailukohteen. Leivonmäen kansallispuiston hyvin hoidetut, helppokulkuiset reitit kulkevat pitkin soita, harjuja ja järvenrantoja. Kansallispuisto on loistava kohde päiväretkille, mutta laavut ja tulipaikat mahdollistavat myös yöpymisen. Lue lisää Joutsan omilta nettisivuilta.

kuva: Sami Mäkinen

Luhanka

Luhanka on uniikki, saaristoinen Päijänteen rantakunta eteläisessä Keski-Suomessa. Päijänne tarjoaa vesireitin Luhangan kirkonkylälle, jota on kuvailtu jopa Suomen kauneimmaksi. Viihtyisällä torialueella järjestetään kesäisin monenlaista tapahtumaa ja se onkin kerännyt ympärilleen palveluita, kuten ruokailu- ja majoitusmahdollisuuksia sekä tankkauspisteen veneilijöille.

Kunnan pinta-alasta jopa kolmasosa on sisävesiä. Saaristomaisemansa ansiosta Luhanka onkin suosittu mökkikunta. Myös hoidetut metsät ja pellot lisäävät kunnan viihtyisyyttä matkailu-, mökki- sekä asuinkuntana. Manner-Suomen pienin kunta Luhanka hellii niin vakiasukkaita kuin matkailijoitakin kauniilla järvimaisemillaan, uniikeilla vierailukohteillaan ja metsien puhdistamalla hengitysilmallaan.

Luhanka – Elämää Päijänteen rannalla. Lue lisää Luhangan kunnan omilta verkkosivuilta.

Kuva: Tomi Salminen

Keuruu

Vanha Keuruun alue on Keuruun historiallinen sydän. Se on rakentunut Keski-Suomen vanhimman puukirkon – vanhan kirkon (1758) ja pappilan (1813) ympäristöön. Vanhassa Pappilassa syöt hyvin ja sukellat historiallisiin pakopeleihin. Kamanassa, entisessä pappilan kivinavetassa, palvelevat matkailuneuvonta, Tiltaltti Shop, Keuruun museo näyttelyineen sekä ravintola Pappilan Taverna. Kesäaitoissa vuosittain vaihtuvia puoteja, ihastuttavia näyttelyjä ja kirppistä. Alueella sijaitsevat myös Suomen kaunein rautatieasema, lähes alkuperäisessä kunnossa oleva entinen virkamieskoti Punnosen talo ja Kotiseutumuseo. Siipirataslaiva m/s Elias Lönnrot risteilee Keurusselän upeissa järvimaisemissa Keuruulta Hotelli Keurusselän rannalle. 

Keuruun pitäjän alueella sijaitsee kaikkiaan viisi kirkkoa, joista kaksi Pihlajavedellä. 1700 -luvun salaa rakennettu karun kaunis Erämaakirkko on yksi Keski-Suomen seitsemästä ihmeestä – sisällä kirkon hirsiseinissä on nähtävissä kirkkokansan varjot. Keuruun toisessa taajamassa, Haapamäellä sijaitsee Haapamäen Höyryveturipuisto näyttelyineen ja aitoine jyhkeine vetureineen. Patikoinnin ja retkeilyn ystäville Keuruulta löytyy runsaasti reittejä patikoitaviksi ja kun haluat katsoa kauas, käy tutustumassa Riihon kylän näkötorniin Himmaan Huippuun. Lue lisää Visit Keuruun verkkosivuilta.

Kuva: Esko Soini

Petäjävesi

Sydämeltään luontokylä Petäjävesi on lumoavien luontokohteiden, UNESCO:n maailmanperintökohde Petäjäveden vanhan kirkon sekä noin 4 000 asukkaan koti. Jyväskylästä pääsee Petäjävedelle alle 30 minuutissa.

Yövy yli sata vuotta vanhassa pappilan torpassa ja paijaa lampaita, nauti nostalgisesta maalaisromantiikasta maatilasviiteissä tai vuokraa kesämökki keskeltä kauneinta luontoa – Petäjävedellä nautit elämästä. Yhteisöllisyydestään ja lähiruuastaan tunnetulla Petäjävedellä on yli 150-vuotiaat juuret syvällä suomalaisessa maassa. Lue lisää Petäjäveden nettisivuilta.

Kuva: Anne Kalliola

Uurainen

Iloisten ihmisten Uuraisilla suu kääntyy kuin itsestään hymyyn – Uuraisilla on todistetusti elämäänsä tyytyväisimmät asukkaat! Keski-Suomen nuorekkain kunta tarjoaa matkailijoille luonnon läheisyyttä ja ainutlaatuisia aktiviteetteja. Marjoniementila, Hepokuusela, Huutoniemen virkistysalue ja kunnan muut palvelut varmistavat elämyksellisen ja toimivan loman luonnonkauniissa maisemissa. Uuraisten kesää värittävät suositut tapahtumat, ja kulttuurin ystävät voivat ihastella esimerkiksi vuonna 1905 valmistunutta Uuraisten kirkkoa. Keski-Suomen Rivieraksikin kutsuttu Hietasaari SF-Caravan Keski-Suomi ry sijaitsee Kyynämöisen rannalla. Lue lisää Uuraisten nettisivuilta.

kuva: Lina Markkanen

Multia

Monet sanovat, että Multialla on mukava olla. Syytä siihen kysyttäessä kuulee usein vastauksen: näin se asia vain on. Pidemmälle keskustelua jatkaessa kuulee sanottavan, että kunnan asukkaat ovat välittömiä, ja heidän seurassaan todella tuntee aitouden, sekä halun huolehtia toisista. Multia onkin kaunis niin ulkoisesti kuin sisäisesti – maisemia kaunistavat lukuisat kirkasvetiset järvet, lammet sekä joet, joissa kuohuu yli kolmekymmentä koskea. Kolmen järven kierros on melontareitti, joka kannattaa ehdottomasti sisällyttää Multian matkasuunnitelmaan. Kalarikkaat vesistöt ja monipuoliset retkeilyreitit tarjoavat vertaansa vailla olevat mahdollisuudet luonnossa harrastamiseen ja liikkumiseen. Lue lisää Visit Multian sivuilta.

Kuva: Lina Markkanen

Laukaa

19 000 asukkaan Laukaa tunnetaan aktiivisesta elämäntavasta, tapahtumista, teatterista, henkeäsalpaavista luontokohteista sekä monipuolisista maastoista ulkoilureitteineen. Laukaan suosituimpia matkailukohteita ovat kylpylähotelli Peurunka, Laukaan Peurunkagolf, Tupaswillan perinnekylä ja Varjolan matkailutila. Lasten mieleen ovat erityisesti Nokkakiven huvipuisto, Tarhalehdon eläinpiha ja Peurungan kylpylä. Lue lisää Visit Laukaan sivuilta.

Kuva: Keijo Penttinen

Hankasalmi

Revontulen saunamaailma ja viihdeohjelmisto, golf, Bowling & Dining sekä upeat iglut ovat Hankasalmen sydän. Talvella Suomen paras perhelaskettelukeskus Häkärinteet tarjoaa 13 rinnettä ja Häkä Snow Parkin. Vuoden Retkipaikka -äänestyksessä vuonna 2022 toiseksi sijoittuneen Häähninmäen ulkoilualueen valttikortti on parikymmenmetrinen näkötorni, josta aukeavat upeat maisemat jylhiin keskisuomalaisiin metsämaisemiin. Häähninmäeltä löytyy myös 100 kilometrin ulkoilureitistö pyörille ja patikoijille keskellä upeaa luontoa. Sepän Galleria, museokylä keskellä kirkonkylää ja Hankasalmen observatorio ovat alueen käyntikohteita. Erä’s Pete taas vastaa tarvittaessa ohjelmatarjonnasta. Lue lisää Hankasalmen verkkosivuilta.

Kuva: Julia Kivelä

Konnevesi

Puhtaiden vesien ympäröimä vireä jo yli 100-vuotias Konnevesi toivottaa vieraansa lämpimästi tervetulleiksi. Olipa sitten kalastamassa seitsemän kosken reitillä, uintivaelluksella ystävien kanssa, melomassa kirkkailla vesillä tai upeissa kansallispuistomaisemissa, näkee todennäköisesti uljaan ja mahtavan kalasääsken liitelemässä Konneveden vetten yllä. Keski-Suomen vaihtelevat maastot ja idylliset mutkittelevat kylätiet tarjoavat mahdollisuuksia niin pyöräilijöille kuin patikoijillekin: Etelä-Konneveden kansallispuiston lisäksi patikointireittejä on pitkin koskien rantoja ja metsien reunoja.

Majoituspaikkoja Konnevedeltä löytyy niin kirkonkylän keskustasta, kyläkunnilta kuin luonnon helmastakin. Mökkien ja hotellin lisäksi Konnevedellä voi majoittua Bed & Breakfast -paikoissa, maatilalla tai vaikkapa teltassa puussa! Konnevedeltä löytää niin ohjattua kuin omatoimistakin tekemistä, josta löytyy lisätietoja Visit Konneveden sivuilta. Tekemisen sijaan voi myös unohtaa hetkeksi arjen kiireet ja vain loikoilla riippumatossa pääskysten lentoa ihaillen ja pikkulintujen laulua kuunnellen – Konnevesi tarjoaa jokaiselle jotakin.

Kuva: Lina Markkanen

Äänekoski – vastakohtien kauneutta

Keski-Suomen pohjoinen helmi tarjoaa tutkimusmatkan piilotettuihin kohteisiin, sekä maailmankuuluihin kansallismaisemiin. Äänekoski on vastakohtien kaupunki, jossa korkeat harjut, tuhansien kilometrien rantaviivat ja kesyttämättömät kosket muodostavat kontrastin maailmanluokan teknologia- ja bio-osaamisen keskittymälle. Äänekosken omaleimaisuus syntyy kylien ja taajamien monimuotoisuudesta ja vastakohtien harmoniasta. Tutustu kohteisiin Visit Äänekosken sivuilla.

Kuva: sinijapete

Sydänsuomessa – Kinnula, Kivijärvi, Pihtipudas, Viitasaari

Kinnula, Kivijärvi, Pihtipudas ja Viitasaari ovat osa seitsemän kunnan muodostamaa aluetta, Sydänsuomea. Sydänsuomi on aitoa sydänsuomalaista vieraanvaraisuutta erämaan syleilyssä, järvien ja koskien äärellä, sekä tapahtumien sykkeessä. Sydänsuomessa voit esimerkiksi perhokalastaa järvitaimenta Huopanankoskella, kivuta katselemaan upeaa järvinäkymää Savivuoren näkötorniin tai nauttia luonnosta Suurijärven retkeilyreitistöllä.

Upea Salamajärven kansallispuisto on Suomen eteläisin erämaa-alue ja yksi eteläisen Suomen suurimmista luonnonsuojelualueista. Kansallispuistossa on noin 70 kilometriä merkittyjä retkeilyreittejä, alkaen 1,5 kilometrin pituisesta lasten luontopolusta aina 58 kilometrin pituiseen Hirvaan kierrokseen. Lue lisää Sydänsuomessa nettisivuilta.

Kuva: Julia Kivelä