Midnight Hawks, Suomen Ilmavoimien virallinen taitolento-osasto lentää.

Koe ilmailu Keski-Suomessa

Ilmailukulttuuri elää vahvana Keski-Suomessa. Täällä ilmailun historiasta kiinnostuneille on tarjolla erityisen paljon nähtävää. Tutustu ja inspiroidu ilmailun historiasta sekä ilmailuteemaisista koko perheen elämyksistä!

Karhumäen veljeksistä Finnairiin

Ilmailulla on pitkät perineet Keski-Suomessa. Alueella ei voi välttyä aistimasta ilmailua eri tavoin. Ilmailun historiaa on nähtävillä museoissa ja näyttelyissä. Matkailija voi istahtaa lentokoneen ohjaamoon simulaattorissa tai nähdä Keski-Suomea lintuperspektiivistä kuumailmapallosta käsin. Lentokenttä, Puolustusvoimien lentoharjoitukset sekä Suomen ilmavoimien taitolento-osasto tuovat ilmailun äänimaailman osaksi matkailijoiden sekä paikallisten elämää Keski-Suomessa. 

Keski-Suomen ilmailun historian juuret saivat alkunsa Multialla syntyneistä veljeksistä Niilo, Valto ja Uuno Karhumäestä. Karhumäen veljekset olivat suomalaisen ilmailun pioneereja rakentaen itse lentokoneita. He aloittivat toimintansa Jyväskylän Keljosta käsin, käynnistivät ilmavalokuvauksen ja rakensivat lentokonetehtaan Jämsän Halliin 1940-luvun alussa. Veljekset Karhumäki Oy oli maailman ensimmäisiä lomalentoja eli charter-lentoja tehneitä yrityksiä. Lentoliikenteessä käytössä olivat nimet Karhumäki Airways sekä myöhemmin Kar-Air Oy. Veljekset Karhumäki Oy myi yli 50 % yhtiöstä vuonna 1963 jolloin lentokonekorjaamo ja matkustuslennot siirtyivät Aero Oy:n, nykyisen Finnairin hallintaan.

Laskeudu Keski-Suomeen

Matkailija pääsee Keski-Suomeen lentoyhteyksin. Jyväskylän lentoasemalla on pitkä historia sotilaslentokenttänä ja tänä päivänäkin Ilmasotakoulun koulutuslennot ovat isossa osassa kentän toimintaa. Lentoaseman läheisyydessä toimii Suomen vanhin kuumailmapallolennätyksiä tarjoava yritys Aeronaut sekä Suomen Ilmavoimamuseo. Sotamuseon yhteistyömuseona toimivassa Ilmavoimamuseossa on esillä lentokoneita aina 1900-luvun alkukymmeniltä sodanjälkeisen ajan suihkukoneisiin, useita pienoismalleja sekä kaksi lentosimulaattoria, unohtamatta museon matkamuistomyymälää ja kahviota. Museolla on mahdollista järjestää myös yksityistilaisuuksia ja toiminta on ympärivuotista.

 

Museohalli kuvattuna ylhäältä, esillä lentokoneita, pilottinukke ja lentokonekalustoa.
Kuva: Suomen Ilmavoimamuseo

Mikäli matka jatkuu Tikkakoskelta pohjoiseen Keski-Suomeen, voi vuodesta 2023 eteenpäin kokea ainutlaatuisen erikoismajoituksen SAAB 340B potkuriturbiinikoneessa Uuraisilla. Suunnitelmissa on rakentaa lentokoneen ohjaamoon maisemasviitti ja ruumaosaan lentokonesauna. Lisäksi viereiseen erillisrakennukseen rakennetaan lisää majoitus- sekä oleskelutilaa. Seuraa tämän projektin etenemistä!

Lentokone kuvattuna lumisessa maastossa
Kuva: Markus Kivelä

Ilmailua voi kokea myös eteläisessä Keski-Suomessa Jämsän Hallissa. Veljekset Karhumäki Oy:n entisen lentokonetehtaan rakennukset toimivat Veljesten Wanhana Konttorina. Veljesten Wanha Konttori kertoo lentokoneteollisuuden, Karhumäen veljesten, ilmavalokuvauksen ja chartermatkailun historiasta esitellen myös Hallin kehittymistä ilmailupaikkakunnaksi. Näyttelyn kokoelmissa on noin 40 000 ilmavalokuvaa eri vuosikymmeniltä. Näyttelyn yhteydessä olevasta matkamuistomyymälästä on mahdollista hankkia ilmavalokuvia postikorttikoossa.

Korkea tiilirakennus ulkoapäin kuvattuna.
Kuva: Veljesten Wanha Konttori/Himos-Jämsä

Jämsän Hallissa sijaitsee lisäksi Hallinportti Ilmailumuseo, jonka juuret ovat Ilmavoimien Teknillisen Koulun ja Lentotekniikan Killan Kauhavalle avatussa lentokalustoaiheisessa näyttelyssä. Molemmat siirtyivät Jämsän Halliin ja Ilmailumuseo avattiin nykyisellä paikallaan 1980. Museo koostuu kaarihallista, pienesinenäyttelytilasta sekä kirjasto- ja toimistorakennuksesta. Museossa on esillä lentokoneita ja -moottoreita, ilmavoimien pukuja eri aikakausilta sekä lentovarusteita. Hallinportti Ilmailumuseo ja Veljesten Wanha Konttori ovat avoinna kesäaikaan, talvella tilauksesta.

Ilmailukalustoa ja lentäjänukke hallissa.
Kuva: Helena Ojanen

Vierailitpa Keski-Suomessa kesällä tai talvella, voit kokea ilmailua, tutustua alueen kulttuuriin sekä tapahtumatarjontaan. Tapahtumia alueella järjestetään vuosittain noin 6000, joista merkittävimpiä ovat esimerkiksi MM-ralli Secto Rally Finland. Rallien yhteydessä on lisäksi nähty Midnight Hawks -taitolento-osaston huimia lentonäytöksiä. Midnight Hawks on Tikkakoskella kotitukikohtaansa pitävä hävittäjälentolaivue 41:n ilmataistelulennonopettajista koostuva taitolento-osasto. Tule Keski-Suomeen ja koe ilmailun monet ulottuvuudet!

Midnight Hawks lentokoneita lentää taivaalla.
Kuva © Ilmavoimat