Ralliauto hyppää erikoiskokeella.

Rallin ja valon juhlaa Jyväskylässä

Suomen MM-rallin osakilpailu, Secto Rally Finland, ajetaan Jyväskylässä ja Keski-Suomen sorateillä tänä vuonna 1.–3.10. Rallien aikaan katsojat pääsevät nauttimaan sekä autourheilusta että Valon kaupungin valotaideteoksista.

MM-rallin 70-vuotisjuhlakilpailu starttaa Jyväskylässä ja Keski-Suomen sorateillä lokakuun alussa. Syksyinen ajankohta ja pimenevät illat vaikuttavat siihen, että osa erikoiskokeista ajetaan hämärän laskeuduttua.

 

Rallissa on Suomessa pitkästä aikaa kuljettajien kannalta uusi elementti, kun ajetaan pimeässä valoilla. Tämä tarkoittaa tietysti myös yleisölle erilaista näkymää

Riku Bitter, toimitusjohtaja, AKK Sports Oy

Tämänvuotinen kilpailu koostuu 19 erikoiskokeesta. Bitterin mukaan juhlavuoden reitissä on erityisen hyvää se, että kaikki pätkät ovat suhteellisen helposti yleisön saavutettavissa. Myös Jyväskylän ydinkeskustan kupeessa Harjulla ajetaan kahteen kertaan: perjantaina iltapäivällä ja lauantaina illalla.

Odotan erityisesti, miltä Harju näyttää pimeässä.

Valon kaupunki Jyväskylä hehkuu myös rallien aikaan

Perinteisesti rallia on ajettu Jyväskylässä heinä-elokuun vaihteessa, jolloin lämpö ja auringonvalo hellivät rallikansaa. Lokakuun alussa Jyväskylällä on kuitenkin näyttää kaupunkiin saapuville vieraille jotain, mikä kesällä jää kokematta: pimeässä upeasti hehkuvat valaistuskohteet.

Ralleja edeltävänä viikonloppuna, 23.–25.9., Jyväskylässä järjestetään suosittu Valon kaupunki -tapahtuma, jonka aikana eri puolille kaupunkia rakentuu värikkäitä valotaideteoksia.

Osa teoksista on nähtävillä kymmenen päivän ajan, joten myös rallivieraat pääsevät näkemään kaupunkia totutusta poikkeavassa valaistuksessa.

Jani Ruotsalainen, Valon kaupunki -koordinaattori, Jyväskylän kaupunki

Valotaideteos, jossa viisi suurta, värikästä ilmatäytettyä liljankukkaa kelluu vedessä.
Kuva: Koros Design, Lilies

Rallien aikaan Jyväskylässä vierailevien kannattaakin suunnata Lutakon aukiolle, Kirkkopuistoon sekä Mattilanniemen ja Ylistön kampusalueille ihailemaan valotaidetta.

Esimerkiksi Jyväsjärvessä Lutakon aukion edustalla on nähtävillä Koros Designin upea teos Lilies, jossa viisi suurta, ilmatäytteistä liljankukkaa kelluu vedessä. Kirkkopuistoon puolestaan rakentuu futuristinen tilausteos. Koko puistoalueen kattava teos sisältää projisointitekniikkaa, peiliveistoksia, robottilamppuja ja usvakoneita. Teokseen on sävelletty myöskin oma äänimaisema

Myös Bitter on tyytyväinen siihen, että valoteokset ovat esillä vielä rallien aikaan.

Toivottavasti rallivieraat yllättyvät tästä uudesta elementistä.

Tapahtuma-aikaisten valotaideteosten lisäksi Jyväskylässä on yli sata pysyvää valaistuskohdetta, kuten rakennusten julkisivuja, siltoja ja taideteoksia. Myös kaupungin tunnetuimmat maamerkit Harjun torni, Kuokkalan silta ja Matti Nykäsen hyppyrimäki ovat saaneet ylleen pysyvän valaistuksen. Väliaikaisiin ja pysyviin valaistuskohteisiin voi kätevästi tutustua esim. Valon kaupunki -mobiiliapplikaation avulla.

Henkilö istuu laiturilla ja katsoo valaistun Kuokkalan sillan suuntaan.
Kuva: Julia Kivelä

Kaupunki, jossa ralli on kaikille tuttu

Jyväskylässä ajettavan Suomen MM-rallin historia ulottuu vuoteen 1951, jolloin rallia ajettiin Jyväskylän Suurajot -nimellä. Vuosien myötä Jyväskylästä on muotoutunut legendaarinen rallikaupunki, ja Suomen MM-rallista pidetty kilpailu niin kuljettajien kuin katsojien keskuudessa.

Suomen MM-ralli tunnetaan erityisesti kovasta vauhdista, hyvistä teistä ja korkeuseroista.

Riku Bitter

Bitterin mielestä Jyväskylän etu on, että kaupunki on sekä riittävän suuri että riittävän pieni rallien järjestämiseen ja ainutlaatuisen tunnelman syntymiseen.

Jyväskylässä ja Keski-Suomessa kaikki tuntevat rallin, ja ralli näkyy koko kaupungissa aidosti.