Struven ketju: Oravivuoren mittauspiste

Etäisyys Jyväskylän kompassinaukiolta kohteeseen:

44 min

Vanhanpääntie 65
41800 Jyväskylä

Paikallinen sää

Lämpötila: -1.0°C Pilvistä, klo 17:54

Struven ketju: Oravivuoren mittauspiste

Puolakan mittauspiste Oravivuorella, Jyväskylän Korpilahdella, on osa Struven kolmiomittausketjua. Struven kolmiomittausketju hyväksyttiin vuonna 2005 Unescon maailmanperintöluetteloon. Se edustaa tieteen ja tekniikan kulttuuriperintöä.

Struven kolmiomittausketju on saksalaisen tähtitietelijän, Friedrich George Wilhelm Struven, keksintö. Sen avulla selvitettiin Maapallon muotoa ja kokoa 1800-luvulla. Kolmiomittaus perustuu mittauspaikkojen muodostaman kolmioverkon kulmien havaintoihin. Mittaustulosten avulla on saatu paljon uutta tietoa Maapallon muodoista ja mitoista ja ne ovat auttaneet muun muassa alueiden kartoittamisessa. Aikanaan Struven ketju onkin ollut yksi huomattavammista tieteellisistä keksinnöistä.

Ketju ulottuu Pohjoiselta jäämereltä aina Mustallemerelle saakka. Ketjun mittauspisteet sijaitsevat kymmenen valtion alueella: Suomessa, Norjassa, Ruotsissa, Venäjällä, Virossa, Latviassa, Liettuassa, Valko-Venäjällä, Ukrainassa ja Moldovassa. Mittauspisteistä 34 on Unescon suojelemia ja näistä kuusi sijaitsee Suomen maaperällä. Muut Suomessa olevat Struven ketjun mittauspisteet sijaitsevat Pyhtäällä (Mustaviiri), Lapinjärven Porlammilla (Tornikallio), Torniossa (Alatornion kirkko), Ylitorniolla (Aavasaksa) sekä Enontekiöllä (Stuorrahanoaivi). Mittauspisteet ovat historiallisesti tärkeitä, mutta myös erinomaisia näköalapaikkoja.

Korpilahdella Oravivuoren huipulla sijaitseva piste mitattiin ja merkittiin poranreiällä kallioon vuonna 1834. Paikalle on pystytetty kolmiomittaustorni muistoksi mittausaseman merkityksestä Suomen kartoitukselle.

Lisää tietoa Struven ketjusta löytyy Maanmittauslaitoksen tekemästä esitteestä.

Lue lisää Oravivuoren luontopolusta. Luontopolun lähtö- ja pysäköintipaikka on Vanhanpääntien varressa. Pysäköintimahdollisuudet ovat rajalliset. Oman auton lisäksi paikan päälle pääsee JYTAKSIN kiinteillä taksihinnoilla.

Muita samasta sijainnista

Ruoka-annos Viikinkiravintola Haraldissa

Viikinkiravintola Harald

Lue lisää kohteesta Viikinkiravintola Harald
Kaksi lasta Suomen käsityön museossa.

Suomen käsityön museo

Lue lisää kohteesta Suomen käsityön museo
Konttiravintola Morton ulkopuolelta, ihmisiä istumassa terassilla nauttimassa ruoasta.

Konttiravintola Morton

Lue lisää kohteesta Konttiravintola Morton