Ihmisiä Toivolan vanhalla pihalla.

Toivolan vanha piha on kaikkia aisteja kutkuttava keidas keskellä Jyväskylää

Toivolan vanha piha on elämyksellinen kohtaamispaikka kaupunkikulttuurista, hyvästä ruoasta, taiteesta, designista, käsityöläisyydestä ja historiasta nauttiville.

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan Toivolan vanhan pihan portit erottavat toisistaan kaksi eri maailmaa. Vilkas keskusta-alue vaihtuu idylliseksi pihapiiriksi, jota ympäröivät 1800-luvun värikkäät puutalot. Tunnelmaa huokuva piha kutsuu astumaan peremmälle.

Toivolan vanha piha on ennen kaikkea rento ja hyväntuulinen kohtaamispaikka, joka haluaa ilahduttaa ja tarjota ainutlaatuisia kokemuksia, pihan isäntä Arto Hakanen kertoo.

Hurmaava miljöö on pala Jyväskylän historiaa: tontti on ainoa Jyväskylän 1800-luvun puutalokaudesta kertova, ehjänä säilynyt kokonaisuus.

Toivolan idylli ei ole kuitenkaan jäänyt paikoilleen, vaan sitä on kehitetty vanhaa kunnioittaen niin, että vierailija löytää sieltä oman aikansa tarvittavat mukavuudet ja palvelut.

Elämyksiä ja tapahtumia aistien uteliaisuuteen

Toivolan vanhalla pihalla kävijöiden makuaistia hemmottelevat Kahvila Valkoinen puu, moneksi muuntautuva tilaus- ja tapahtumaravintola Paja sekä soma Pihakioski. Käsityöläismuseo tutustuttaa 1800-luvun elämänmenoon, ja ajan henkeen sopivat kotiin viemiset voi hankkia Museokauppa Sparvinista. Toivolan vanhan pihan päärakennuksessa sijaitsee neulojien aarreaitta, lankakauppa Titityy. Pihan Makasiinit ja Kellari taipuvat monenlaisten tilaisuuksien järjestämiseen.

Tärkeä osa Toivolan elämyksellisyyttä ovat tapahtumat, jotka rytmittävät pihan vuotta.

Henkilö laulaa mikrofoniin Toivolan vanhalla pihalla.
Kuva: Toivolan vanha piha/Aki Kolehmainen

Tapahtumatarjonta voi viedä vierailijan yhtenä kertana puutarhakahveille, toisena Venetsiaan ja kolmantena keskieurooppalaiselle joulutorille. Pihan voi kokea joka käyntikerralla uudella tavalla, Hakanen kuvailee.

Toivolassa tehdään aktiivisesti yhteistyötä eri kulttuuritoimijoiden kanssa. Toivola on mukana esimerkiksi Yläkaupungin Yö-, Jyväskylän Kesä- ja Valon kaupunki -tapahtumissa. Lisäksi Toivolan Kesä tarjoaa läpi kesäkauden isompia ja pienempiä tapahtumia sekä ennen kaikkea hyväntuulisia kohtaamisia ja rentoa yhdessäoloa.

Yhteistyö paikallisten toimijoiden kanssa näkyy myös pihan taideteoksissa, jotka ovat esimerkiksi Samuli ja Kari Alosen käsialaa.

 

Taideteos Toivolan vanhalla pihalla.
Kuva: Toivolan vanha piha

Arto Hakasen mukaan Toivolassa on vilpitön halu tehdä ihmisten elämästä iloisempaa ja parempaa.

Tavoite on, että täältä lähtiessä suupielet ovat ylöspäin ja hartiat rennommat.