Henkilö seisoo laiturilla talvella

Hyvää oloa avannosta

Veden lämpötila on pari astetta plussan puolella ja ulkona on pureva pikkupakkanen. Joka kerta kun astelen avantouintikopille mietin: miksi ihmeessä haluan tehdä tämän? Joka kerta avannon reunalla, veden kylmää pintaa katsoessani hoen itselleni, kuinka hullua tuonne meneminen on. Mutta sitten, kuinka voikaan tunne muuttua niin äärilaidasta toiseen, nimittäin välittömästi pulahduksen jälkeen olo on niin euforinen, ettei sitä voi ymmärtää ennen kuin sen itse kokee. Ja tuohon kylmän veden tuomaan hyvän olon tunteeseen jää niin koukkuun, että sitä alkaa haluamaan lisää!

Olin vain 16-vuotias kun aloitin avantouinnin äitini kanssa ja muistan miten ensimmäisillä avantouintireissuillani hengitykseni salpautui kylmässä vedessä. Joka kerta lähdin kuitenkin uudelleen, koukuttuneena tuohon hyvänolon tunteeseen. Ja edelleen kahdenkymmenen vuoden jälkeenkin menen avantoon saman tunteen perässä, kelissä kuin kelissä.

Jasmine Rahkonen

Avantouinti on noussut melkoiseksi hittilajiksi nyt myös nuorempien keskuudessa, erityisesti sen terveysvaikutusten vuoksi. Miten avantouinti sitten vaikuttaakaan kehossamme? Se antaa melkoisen piristysruiskeen ja paljon energiaa avantouinnin jälkeiseen päivään. Piristävä vaikutus perustuu kylmän antamaan hormoniruiskeeseen, sillä stressihormonien eritys lisääntyy suurissa lämpötilavaihteluissa. Avantouinti parantaa myös verenkiertoa ja kudosten aineenvaihduntaa, hidastaa solujen vanhenemista ja säilyttää ihon kimmoisuutta. Lisäksi säännöllisesti uivien perusverenpaine laskee merkittävästi.

Kuva: Jasmine Rahkonen

Annan seuraavaksi muutamat vinkkini avantoon meneville, jotta kokemus olisi mahdollisimman miellyttävä ja myös keholle positiivinen. Avantoon menoa ei suositella suoraan saunasta, koska lämpötilan vaihtelu on elimistölle liian raju. Se puolestaan aiheuttaa suuren rasituksen sydämelle. Kannattaa siis saunomisen jälkeen antaa kehon jäähtyä muutaman minuutin ajan, ennen kuin ryntää kylmään veteen. Itse tykkään käydä avannossa kylmiltään, ilman saunaa. Uintivarustukseksi riittää uimapuku ja pyyhe. Lisäksi käytän itse avantouinnissa avantotossuja –ja hanskoja, joita olen käyttänyt alusta asti suojellakseni herkästi paleltuvia sormia ja varpaita. Pipon olen myös pitänyt visusti päässäni, koska avantoon ei ole tarkoitus sukeltaa.

Keski-Suomessa on useita paikkoja, joissa pääsee kokeilemaan avantouintia. Jyväskylän seudun avantouimarit ry ylläpitää Jyväskylässä viittä avantouintipaikkaa: Köhniöllä, Tikassa, Tuomiojärvellä, Vaajakoskella ja Palokassa. Kaikista paikoista löytyy lämpimät pukukopit sekä naisille että miehille. Suosikkipaikkani ovat Tuomiojärven ja Köhniön avantouintipaikat, jotka sijaitsevat lähellä Jyväskylän keskustaa ja joihin pääsee nopeasti ja helposti myös autolla.

Ottamalla yhteyttä yhdistyksen toimistolle, voit saada viikon tutustumiskortin kahdellakymmenellä eurolla. Tuolla kortilla pääset viikon aikana rajattomasti tutustumaan Tuomiojärven, Vaajakosken ja Köhniön uintipaikkoihin. Jos tuntuu, ettet uskalla yksin kokeilla kylmäuinnin hyötyjä, niin yhdistys tarjoaa myös avanto-opaspalveluita halukkaille, jolloin opas lähtee kanssasi avantopaikalle neuvomaan ja tutustuttamaan avantouinnin saloihin.

Talvinen avantomaisema
Kuva: Jasmine Rahkonen

Avantoon pulahtaminen on paljon muutakin kuin pelkkää tervettä hulluutta. Se on oman mukavuusalueen venyttämistä ja tässä tapauksessa reilusti sen ylittämistä. Ensimmäisen kerran jälkeen kyse on ollut siitä hyvänolontunteesta, jonka avannosta saa. Itsensä haastamisesta ja pirteästä olosta. Hyvästä energiasta ja uudestisyntyneestä olosta. On paikkoja ja asioita, jonne myös murheet voi jättää ja avanto onkin loistava tapa lievittää tehokkaasti stressiä ja tyhjentää hetkeksi pää kaikesta turhasta kuormasta!

Henkilö uimassa avannossa
Kuva: Jasmine Rahkonen

Kirjoittaja: Jasmine Rahkonen

Hei! Olen Jasmine Rahkonen, muuramelainen hyvinvointialan yrittäjä, jonka viikot kuluvat niin jumppaopen hommissa, personal trainerina kuin hieronta-asiakkaiden parissa. Vastapainoksi mielekkäälle ja monipuoliselle asiakastyölleni, lähden mielelläni metsään ja luontoon rauhoittumaan joko koiran tai hevosen kanssa. Elämä on tässä ja nyt, tartun siis usein hetkeen, ja mielestäni se tekee elämästä rikasta sekä kiintoisaa.

Artikkeli on julkaistu alun perin Visit Jyväskylä Regionin verkkosivuilla vuonna 2019.

Henkilö seisoo laiturilla talvella