Saraakallion kalliomaalaukset

Etäisyys Jyväskylän kompassinaukiolta kohteeseen:

39 min

Ränssintie 524
41370 Laukaa

Paikallinen sää

Lämpötila: 3.7°C Puolipilvistä, klo 19:05

Saraakallion kalliomaalaukset

Laukaassa, Saraaveden itärannalla, pääsee kurkistamaan tuhansien vuosien taakse. 40 metriä korkeassa kalliomuodostumassa on kaikkiaan yli 100 kalliomaalausta tai niiden osaa, joista ensimmäiset ovat jopa 7000 vuotta vanhoja. Saraakallion kalliomaalaukset ovat Fennoskandian laajin kuvakenttä.

Saraakallion kuvien aiheita ovat hirvi, ihminen, vinoristi, sarvi-veneaihe, käärme, kämmenpainamat, kaksoiskuvat, siksak ja geometriset kuviot. Kalliomaalauksiin perehtymätön pystyy erottamaan selkeästi 5–6 kuvaa, harjaantunut tarkastelija kymmeniä. Parhaiten maalauksia pystyy ihailemaan veneestä käsin Saraavedeltä tai talvella jäältä. Ohjattuja melontaretkiä Saraakalliolle tekee esimerkiksi Tavinsulka ja Laukaan satamasta voi vuokrata kesäisin kanootteja. Lue lisää Saraakallion kalliomaalauksista Visit Laukaan sivuilta.

Sijainti ja saapuminen

Saraakallioille pääsee kesäisin meloen, soutaen tai veneellä ja talvisin jäätä pitkin. Lähtöpaikaksi kannattaa valita Laukaan satama, josta voi vuokrata kesäisin kanootteja. Saraakallioille on matkaa Laukaan satamasta jäätä pitkin tai vesitse noin 3 km suuntaansa. Huom! Saraaveden ylitys jäätä pitkin on turvallista vain kunnostettujen latujen aikaan ja merkittyä reittiä pitkin.

Pysäköinti

Laukaan satama, Satamatie 3, 41340 Laukaa

Talvikunnossapito

Saraaveden ylitys jäätä pitkin on turvallista vain kunnostettujen latujen aikaan ja merkittyä reittiä pitkin

Lähtö-/päätepiste

Saraakallion kalliomaalaukset sijaitsevat Saraaveden itärannalla, Laukaan kirkonkylää vastapäätä.

Koordinaatit

N=6921106.938, E=448333.083 (ETRS-TM35FIN)

Muita saman tyyppisiä

Kapeenniemi

Lue lisää kohteesta Kapeenniemi

Mämminiemi

Lue lisää kohteesta Mämminiemi