Marja Komppa ja Ari Seppälä

Komppa-Seppälän luomutila viljelee ja tuottaa moneen tarkoitukseen

Marja Komppa ja Ari Seppälä ostivat maatilan Korpilahdelta vuonna 1990 ja päättivät ryhtyä tuottamaan ruokaa omiin tarpeisiinsa. Pian mukaan tuli myös suoramyynti kuluttajille, ja siitä lähtien Komppa-Seppälän luomutilalla on viljelty monenlaisia raaka-aineita ja tuotettu ruokaa niin omaan käyttöön kuin myyntiin.

Alussa tilamme oli ikään kuin monitoimitila: löytyi mehiläisiä ja eläimiä, viljelimme sieniä ja teimme monenlaista peltoviljelyä. Ensimmäisen vuosikymmen ajan tilalta myytiin raaka-aineita suoraan kuluttajille. 2000-luvun taitteessa päätimme kuitenkin erikoistua mehiläisten hoitoon ja loimme ensimmäisen tuotemerkkimme, Voi hyvin -hunajan (nyk. Mielihyvin-hunaja), Komppa kertoo tilan historiasta.

Noin kymmenen vuoden kuluttua Komppa-Seppälän tila kehitti toisen tuotteensa, kalasäilyke Järki Särjen. Aluksi säilykkeitä valmistettiin vain omaan käyttöön, mutta lopulta Komppa ja Seppälä rakensivat omat kalankäsittelytilat, ja vuodesta 2015 alkaen särjestä valmistetut säilykkeet ovat olleet myös kuluttajien saatavilla. Vuonna 2022 Järki Särki nimettiin vuoden vastuullisimmaksi tuotteeksi.

Nykyään Komppa ja Seppälä toimivat siis sekä yrittäjinä että maatilan omistajina. Yrityksiä ja maatilaa pyörittäessä on arki joskus kiireistä, mutta mielenkiintoiset ja vaihtelevat työtehtävät innostavat Komppaa ja Seppälää joka päivä.

Päivään voi kuulua kaikkea koneiden korjaamisesta ja muusta käytännön työstä aina markkinointiin ja paperitöiden tekemiseen. Särjen ja hunajan sesongit ovat eri vuodenaikoina, joten kesäisin aikaa kuluu mehiläisten hoitoon ja talvisin kalasäilykkeiden valmistukseen.

Luomua alusta alkaen

Komppa-Seppälän tila on toiminut alusta alkaen luomutilana, ja vastuullisuus on kuulunut tilanomistajien periaatteisiin aina. Mehiläisten pölytys on hyödyksi ympäröivälle luonnolle ja särkikalojen kalastus vähentää rehevöitymistä ja fosforia vesistöissä. Komppa pohtiikin, olisivatko he koskaan ryhtyneet luomutilan pitäjiksi ja yrittäjiksi, elleivät heidän valitsemansa tuotantosuunnat olisi olleet aidosti ympäristölle hyödyllisiä.

Kun sekä raaka-aineiden tuotannon että yrityksen perustana on kiinnostus ympäristön hyvinvointia kohtaan, ei yrittäjän tarvitse keksiä tarinoita kertomaan tuotteidensa laadusta ja vastuullisuudesta, Komppa toteaa.

Kun sekä raaka-aineiden tuotannon että yrityksen perustana on kiinnostus ympäristön hyvinvointia kohtaan, ei yrittäjän tarvitse keksiä tarinoita kertomaan tuotteidensa laadusta ja vastuullisuudesta.

Marja Komppa

Kuluttajien kiinnostus luomua ja raaka-aineiden vastuullisuutta kohtaan on Kompan ja Seppälän mukaan kasvanut viime aikoina. Tärkeintä suomalaisille on silti heidän kokemuksensa mukaan ruoan kotimaisuus.

Luomutilan ja yritysten toiminta jatkuvassa kehityksessä

Komppa-Seppälän tilalla viljellään edelleen monia kasviksia, ja oman tilan tarjoamia mahdollisuuksia pyritään kehittämään jatkuvasti. Tällä hetkellä suunnitteilla on valkosipulin viljelyä tilalla, jolloin kalasäilykkeisiin tarvittava valkosipuli saataisiin suoraan omilta mailta. Kompan mukaan tavoitteena on, että maatilakokonaisuus saataisiin hyödynnettyä heidän tuotteissaan mahdollisimman hyvin.

Entä millaiset puitteet Keski-Suomi tarjoaa ruokamatkailulle yrittäjän ja maatilan omistajan silmin? Kompan ja Seppälän mukaan Keski-Suomen ruokakulttuuri kehittyy jatkuvasti tuoden esille erilaisia makuja ja yrittäjiä. Maakunnasta löytyy paljon tuottajia ja pienyrittäjiä, joiden ansiosta Keski-Suomen ruokatarjonta on vaihtelevaa.

REKO- ja muu vastaava toiminta vetää ihmisiä puoleensa, ja suunta on oikea, kun kiinnostus pienyrittäjiä kohtaan kasvaa. Toivommekin, että pienyrittäjät pääsisivät tulevaisuudessa vielä enemmän esille.

Suunta on oikea, kun kiinnostus pienyrittäjiä kohtaan kasvaa. Toivommekin, että pienyrittäjät pääsisivät tulevaisuudessa vielä enemmän esille.

Marja Komppa

Tutustu Komppa-Seppälän tilaan ja heidän tuotteisiinsa: Mielihyvin-hunaja ja Järki Särki

Teksti: Viivi Kaartinen, viestintävastaava, Keski-Suomen ruokaketjun koordinaatio 2 -hanke, Jyväskylän ammattikorkeakoulu.

Päivitetty 11.1.2023.

KEKO2-hankkeen_rahoittajalogot