Paikalliset aarteet – näistä olemme ylpeitä!

Siirry edelliseen
Siirry seuraavaan

Tiesitkö, että Alvar Aallon pääkaupungissa Jyväskylässä on enemmän Aallon arkkitehtuuria kuin missään muualla maailmassa? Tai että Keski-Suomessa sijaitsee kaksi Suomen seitsemästä Unesco-kohteesta? Ehkä haluat kokea saunaelämyksiä Maailman Saunamaakunnassa tai samoilla Keski-Suomen neljässä kansallispuistossa? Nämä ainutlaatuiset elämykset kiinnostavat maailmalla ja löytyvät aivan läheltäsi. Mikä onni, että olet jo täällä!

Enemmän Aaltoa kuin missään muualla

Alvar Aallon arkkitehtuuri on lumonnut ihmisiä ympäri maailman. Upea Säynätsalon kunnantalo, Aaltojen kesäasuntona toiminut Muuratsalon koetalo sekä italialaishenkistä klassismia edustava Muuramen kirkko ovat esimerkkejä Aallon mestariteoksista, jotka voit kokea Alvar Aallon pääkaupungissa Jyväskylässä ja lähialueilla.

Kuva: Tero Takalo-Eskola

Kaksi Unescon maailmanperintökohdetta

Tiesitkö, että lähelläsi sijaitsee kaksi Suomen seitsemästä Unescon maailmanperintökohteesta? Tunnelmallinen Petäjäveden vanha kirkko on keskisuomalaisten talonpoikien 1700-luvulla rakentama mestarillinen taidonnäyte, jota käy ihailemassa 64 kansallisuutta vuodessa. Struven ketjun avulla puolestaan selvitettiin 1800-luvulla maapallon muotoa ja kokoa. Yksi ketjun pisteistä porattiin kallioon Korpilahden Oravivuorella, josta avautuu henkeäsalpaavat maisemat Suomen pisimmälle järvelle Päijänteelle.

Maailman Saunamaakunta

Keski-Suomessa olet samalla Maailman Saunamaakunnassa. Iglusauna, saunalautta, telttasauna, mökkisauna, maailman suurin savusauna ja muut saunaelämykset ovat vain askeleen päässä. Saunakesän kohokohta on vuosittain järjestettävä Saunamaakuntaviikko, jonka aikana voit vierailla saunatapahtumissa ympäri Keski-Suomen.

Kuva: Julia Kivelä

Keski-Suomen neljä kansallispuistoa ovat Suomen luonto pienoiskoossa

Keski-Suomen neljä kansallispuistoa ovat kuin Suomen luonto pienoiskoossa. Leivonmäen, Etelä-Konneveden, Pyhä-Häkin ja Salamajärven kansallispuistoissa koet luonnon monimuotoisuuden: kuljet valoisilla harjukankailla, kuuntelet humisevaa kosken pauhua ja hämmästelet ikivanhoja aarniometsiä. Samoilet jylhien rakkakivikallioiden katveessa ja eteläisen Suomen suurimmassa suoerämaassa. Ihailet silmänkantamattomiin jatkuvia järvimaisemia ja halaat yli 500-vuotiasta puuvanhusta.

Kuva: Julia Kivelä

Suomen pisin ja syvin järvi Päijänne

Tiesit varmastikin, että Keski-Suomessa olet keskellä kauneinta Järvi-Suomea. Mutta tiesitkö, että täällä olet myös keskellä Euroopan laajinta yhtenäistä järvialuetta? Keski-Suomessa kimmeltää upea Päijänne, joka on Suomen pisin järvi.

Kuva: Julia Kivelä