Petäjäveden vanha kirkko huokuu vuosisatojen historiaa. Lammasaitauksesta kuuluu iloista määintää ja kirkkomaalla kulkiessaan katse hakeutuu jylhään, puusta veistettyyn mestariteokseen. Hirret ja paanukatto kätkevät sisäänsä taidokkaasti veistettyjä yksityiskohtia ja upeita arkkitehtonisia ratkaisuja. Koska kirkko on säilynyt sukupolvilta toisille aina neljän vuosisadan ajan, vanhat seinät ovat kuulleet paljon, elämän isoja iloja ja suurimpia suruja.
Petäjäveden vanhan kirkon maailmanperintöalueeseen kuuluvat kirkon ja tilan lisäksi hautausmaa ja Lemettilän tila. Tilan yrittäjän Hanna Hautamäen elämään kirkko on kuulunut aina. Kirkon naapurissa sijaitsevalla Lemettilän tilalla on ollut asutusta 1600-luvulta alkaen ja Petäjäveden vanha kirkko rakennettiinkin aikoinaan tilan maille. Lapsuus ja nuoruus vierähtivät tilalla kirkon juurella, jonka jälkeen hän aloitti aikuisiällä tilan yrittäjänä. Vuonna 1994 Hautamäki meni naimisiin vanhassa kirkossa ja tänä kesänä Hautamäkien tytär Sara Hautamäki jatkaa perheen perinnettä menemällä kirkossa naimisiin.
Perinteen säilyminen tuntuu hyvältä, sillä ennen minua pitää mennä todella kauas historiassa taaksepäin, kun meidän sukumme häitä on vanhassa kirkossa juhlittu. Häitä on perinteisesti vietetty morsiamen kotikirkossa ja aiemmat sukupolvet ovat olleet miesvaltaisia. Isälläni ei ole sisaruksia lainkaan, pappani oli yksi viidestä veljeksestä ja heidän puolisonsa ovat olleet muilta paikkakunnilta.
Hanna Hautamäki
Kun meidät vihittiin, päivä oli tuolloin aurinkoinen ja lämmin. Juhlissa oli silloin 200 vierasta, mutta mahduimme kirkkoon oikein hyvin. Kommelluksiltakaan ei säilytty, sillä esimerkiksi pappi oli unohtanut vihkikaavun kotiin ja vihki meidät hautajaisasussa.
Hanna Hautamäki
Nykyään Rovaniemellä asustava Sara muistaa, kuinka lapsuudessa kirkko näkyi aina makuuhuoneeseen ja lenkkipolut kaarsivat kirkon vierestä. Vaikka kirkko on tuntunut arkiselta, osaa historiaa nykypäivänä arvostaa.
On ehkä helpompi olla kauempanakin, kun vaalii ja on osa historiaa ja perinteitä. Ihminen on monessa mielessä osa jotain ja koen, että kirkko on taas yksi uusi ulottuvuus omissa juurissani ja tarinassani.
Sara Hautamäki
Keskisuomalaisten talonpoikien vuosina 1763 aloittama kirkonrakennustyö saatiin päätökseen vuonna 1765. Paikallisin voimin rakennettua mestariteosta ja sen historiaa kunnioitetaan myös kesän juhlassa.
Suunnittelemme tulevamme juhlaan suomenhevoskyydillä ja muutenkin häät ovat maanläheiset. Autenttiset, kuten kirkkokin. Koska kirkko on ollut aina läsnä, niin on jollain lailla itsestään selvää, että menen siellä naimisiin.
Sara Hautamäki
Oman aikansa sosiaalinen media kertoo vuosisataista historiaa elämän eri vaiheista
Petäjäveden vanha kirkko valittiin Unescon maailmanperintöluetteloon vuonna 1994 ainutlaatuisena esimerkkinä pitkän pohjoismaisen puukirkkoarkkitehtuurin ja hirsirakentamistaidon perinteestä. Maailmanperintöalueeseen kuuluva hautausmaa muistuttaa menneen suomalaisen maalaiselämän arjesta. Kirkko on säilynyt lähes alkuperäisessä asussaan ja se on myös kävijöiden mielestä mielenkiintoista. Myös kirkon sijainti ihmetyttää, vaikuttava kirkko keskellä metsää on monelle wow-elämys. Kirkko oli oman aikansa sosiaalinen keskus, jossa kirkonmenojen lisäksi tavattiin ystäviä ja kuultiin uusimmat uutiset.
Keskustelemme vierailijoiden kanssa monenlaista, mitä kaikkea seinähirret ovat nähneet vuosisatojen varrella ja miten suurien tunteiden paikka kohde on ollut. Kirkossa on kasvettu, menty naimisiin ja haudattu. Kirkossa säilytettiin talvisin myös ruumiita lattian alla, jonka myötä kuolleet omaisetkin olivat seremonioissa mukana. Kansainvälisille vieraille taas kerromme muun muassa suomalaisesta kristinuskosta tai vaikka siitä, miksi virsien numerot ovat lukkarin tuolin yläpuolella.
hankepäällikkö Katriina Holm
Kesällä kirkon ovet ovat auki rajoitukset huomioiden. Kirkkoon voi tutustua erilaisten opastettujen kierrosten avulla. Myös kesäkonsertteja on tarkoitus pitää, jos rajoitukset niin sallivat. Tänä vuonna kirkkoon ja Keski-Suomen Unesco-kohteisiin voi tutustua myös digitaalisesti opastettuna. Digiopas liittyy Petäjävedelle suunniteltuun maailmanperintökeskukseen, jonka on tarkoitus avautua kesällä 2023. Keskuksessa tullaan esittelemään kahta keskisuomalaista maailmanperintökohdetta, joista toinen on Struven ketjun mittauspiste Korpilahden Oravivuorella.
Tänä kesänä reittisovelluksessa on mahdollista tutustua digitaalisesti yhteensä 27 eri kohtaan kirkon ja mittauspisteen välillä, esimerkiksi hautausmaahan ja pappilan alueeseen. Lisäksi reitillä kerrotaan Oravivuoren mittauspisteen ympäristöstä. Struven pisteelläkin on mielenkiintoinen tausta. Ajankohdaltaan kohteet ovat samansuuntaiset, vaikka kertovatkin historiaa eri kulmista. Maailmanperintökohteiden ystävien kannattaakin vierailla molemmissa paikoissa ja kokea se, mikä niissä on säilyttämisen arvoista.
Katriina Holm
Myös Lemettilän tilalla on pohdittu, mikä kirkosta tekee niin ainutlaatuisen. Syy on kuitenkin hyvin yksinkertainen.
Seinät ovat samat kuin ne ovat olleet 1700-luvulla. Kun laitat silmät kiinni ja suljet mielestä erilaiset sivuäänet, voit hyvin aistia, millaista se elämä on ollut silloin vanhaan aikaan.
Hanna Hautamäki