Kaksi henkilöä retkellä Etelä-Konneveden kansallispuistossa.

Pussaa hirveä ja risteile kansallispuistoon – Lue 10 vinkkiä kesälomaan Keski-Suomessa

Suomen elämyksellisin satama. Maailman paras ralli. Neljä kansallispuistoa, maailman eniten Alvar Aallon arkkitehtuuria ja kaksi Unesco-kohdetta. Mikä tekee sinun ajastasi ainutlaatuisen?

1. Suomen elämyksellisin satama

Kesä, lämpö ja tyynenä kimmeltävä järvenpinta – mikä ihana yhdistelmä kesäiseen kaupunkilomaan Jyväskylässä! Siitä nautit Suomen elämyksellisimmässä satamassa aivan Jyväskylän ydinkeskustan kupeessa. Sataman vetonauloja ovat esimerkiksi ravintola- ja risteilylaivat, monipuoliset aktiviteettimahdollisuudet ja tapahtumatarjonta. Tämän kesän uutuus on maailmankuulun arkkitehdin Alvar Aallon suunnittelema vene, joka on pysyvästi esillä saunaravintola Sataman Viilun vieressä. Satamasta on lyhyt matka piipahtaa myös keskustan putiikkeihin ja ravintoloihin sekä tunnelmalliselle Toivolan vanhalle pihalle.

Kaksi henkilöä risteilylaivan kannella Lutakon satamassa Jyväskylässä.
Kuva: Hanna-Kaisa Hämäläinen

2. Maailman parasta rallia ja muita tapahtumia

Keski-Suomen vauhdikkailla sorateillä ja Jyväskylän keskustassa Harjulla ajetaan tänäkin kesänä maailman parasta rallia: MM-rallin osakilpailu Secto Rally Finland järjestetään 3.-6.8.2023. Vastaavaa tunnelmaa on vaikea löytää muualta! Koe myös kesäisen Keski-Suomen muut tapahtumat ja kulttuurielämykset, kuten Pohjoismaiden vanhin kaupunkifestivaali Jyväskylän Kesä, lastenfestari LystiKylä, maineikas John Smith Rock Festival, uutuusfestari Puistossa! tai kesän kuumin tapahtuma Saunamaakuntaviikko. Nauruhermoja kutkuttelevat mainiot kesäteatteriesitykset.

3. Risteile kansallispuistoon

Vietä aktiivinen luontoloma Keski-Suomessa. Keski-Suomessa on neljä kansallispuistoa, joiden maisemat vaihtelevat jylhistä rakkakivikallioista suoerämaahan, aarniometsiin ja harjumänniköihin, järviä ja koskia unohtamatta. Etelä-Konneveden kansallispuiston huikeisiin maisemiin voit tutustua paitsi perinteisesti jalkapatikalla myös risteillen. EK Lines Oy:n risteilylaivan kyytiin pääset nousemaan Konneveden Häyrylänrannan satamasta.

4. Sauno iglusaunassa

Keski-Suomessa, Maailman Saunamaakunnassa, järviluonto yhdistyy saumattomasti hemmotteluhetkiin saunan lämmössä. Lempeistä löylyistä ihanassa järvimaisemassa nautit esimerkiksi Revontulen iglusaunassa tai Varjolan savusaunassa. Kesäiseen mökkitunnelmaan pääset myös keskellä kaupunkia, sillä Lutakon satamassa voit hypätä saunalautan kyytiin ja risteillä löylyttelemään Jyväsjärvelle tai Päijänteelle.

Henkilö istuu iglusaunassa järven rannalla.
Kuva: Omar el Mrabt

5. Pussaa hirveä ja tapaa muita Keski-Suomen eläinasukkaita

Oletko koskaan silittänyt hirven turpaa tai moiskauttanut sille pusua? Jämsässä sijaitsevassa Hirvikartanossa voit herkutella ravintolassa ja tutustua eläintarhaan, jossa kohtaat muun muassa Sauli- ja Jenni-hirvet sekä muita sarvipäitä. Puuhapuisto Veijarissa Saarijärvellä ja Haanpään Kesäkahvilassa Jyväskylän Korpilahdella tapaat alpakoita ja muita ihania eläinystäviä. Tarhalehdon eläinpihalla voit rapsutella vaikkapa minipossua.

6. Yövy luonnonläheisesti maassa tai puussa

Keski-Suomessa majoitut viihtyisästi ja luonnonläheisesti niin hotellissa, mökeissä kuin leirintäalueella. Valoisista kesäöistä nautit lasi-iglussa yöpyen. Tampinmyllyn leirintäalueella voit majoittua puumajassa ja Kinkamon Pirtissä vaikkapa puiden väliin pingotetussa tentsile-teltassa. Luontovireen uudessa Lumous-metsämajoitteessa yövyt luonnon ympäröimänä ja Karkausmäen Kammarin glamping-teltassa pujahdat pellavalakanoiden väliin nukkumaan.

7. Vieraile kahdessa Unescon maailmanperintökohteessa

Keski-Suomen kulttuuri- ja tapahtumatarjonta hurmaa. Saman loman aikana voit kokea kaksi Unescon maailmanperintökohdetta. Petäjäveden vanha kirkko on pohjoismaisen puuarkkitehtuurin merkkiteos, jonka keskisuomalaiset talonpojat rakensivat vuosina 1763-64. Upean tunnelmallinen kirkko on säilynyt lähes alkuperäisessä asussaan läpi vuosisatojen.

Toinen Keski-Suomen Unesco-kohteista on Struven ketjun mittauspiste, joka sijaitsee Oravivuorella Jyväskylän Korpilahdella. Mittauspisteiden ketju ulottuu Mustaltamereltä aina Pohjoiselle jäämerelle, ja sen avulla selvitettiin 1800-luvulla maapallon muotoa ja kokoa. Oravivuoren laelle rakennetusta kolmiomittaustornista aukeaa suorastaan häikäisevän kauniit maisemat Päijänteelle, joka on Suomen pisin ja syvin järvi.

Petäjäveden vanha kirkko sisältä
Kuva: Julie Weien Forøy

8. Koe kesän uutuus Aalto2-museokeskus

Jyväskylää kutsutaan Alvar Aallon pääkaupungiksi eikä suotta: kaupungissa ja lähialueilla komeilee enemmän maailmankuulun arkkitehdin Alvar Aallon suunnittelemia merkittäviä rakennuskokonaisuuksia kuin missään muualla maailmassa. Kaikkiaan 29 kohteen joukkoon kuuluu muun muassa Säynätsalon kunnantalo, jonka The New York Times -lehden arvovaltainen raati nosti viime vuonna maailman vaikutusvaltaisimpien ja merkittävimpien rakennusten joukkoon.

Kesän Aalto-aiheinen uutuus on upea Aalto2-museokeskus, joka yhdistää saman katon alle Alvar Aalto -museon ja Keski-Suomen museon – molemmat Aallon suunnittelemia rakennuksia. Museokeskuksen avajaisia vietetään 27.5.2023.

Aallon arkkitehtuurin lisäksi Jyväskylän katukuvaa värittävät Suomen ensimmäisen itsenäisen naisarkkitehdin Wivi Lönnin suunnittelemat rakennukset. Tutustu esimerkiksi Kuokkalan kartanoon, jossa nykyään toimii tasokas ravintola.

9. Herkuttele suloisissa kesäkahviloissa ja -ravintoloissa

Kesän maut tuovat veden kielelle. Keski-Suomen suloiset kesäkahvilat ja -ravintolat tarjoavat makuelämyksiä ja ihanan hengähdyshetken kesäiseen päivään. Vaihtoehtoja herkutteluun löytyy niin kaupungin sykkeestä kuin maaseudun rauhasta ja järvimaisemien ääreltä.

10. Laske Pohjoismaiden pisintä vapaasti laskettavaa vesiliukumäkeä

Lasten Keski-Suomi on tekemistä täynnä! Koe esimerkiksi Pohjoismaiden pisin vapaasti laskettava vesiliukumäki Peurungassa, vietä hauska päivä Nokkakiven huvipuistossa tai tutustu Ilmavoimien lennokkaaseen historiaan Suomen Ilmavoimamuseossa.

Aikuinen ja lapsi laskevat vesiliukumäkeä Peurungassa
Kuva: Peurunka

Sinua voisi kiinnostaa myös

Kaksi henkilöä Jyväskylän Lutakon satamassa laiturilla.

Kesän elämykset ja vinkit

Ilmakuva Jyväskylästä ja Jyväskylän Lutakon satamasta

Suomen elämyksellisin satama

Lasi-iglu kesällä

Majoitu

Kaksi lasta kiipeilemässä Laajiksessa.

Lasten kanssa