Kaksi henkilöä retkellä Etelä-Konnevedenkansallispuistossa.

Pussaa hirveä ja risteile kansallispuistoon – Lue 10 vinkkiä kesälomaan Keski-Suomessa

Suomen elämyksellisin satama. Maailman paras ralli. Neljä kansallispuistoa ja kaksi Unesco-kohdetta. Mikä tekee sinun ajastasi ainutlaatuisen?

1. Suomen elämyksellisin satama

Kesä, lämpö ja tyynenä kimmeltävä järvenpinta – mikä ihana yhdistelmä kesäiseen kaupunkilomaan Jyväskylässä! Siitä nautit Suomen elämyksellisimmässä satamassa aivan Jyväskylän ydinkeskustan kupeessa. Sataman vetonauloja ovat esimerkiksi ravintola- ja risteilylaivat, monipuoliset aktiviteettimahdollisuudet ja tapahtumatarjonta. Tämän kesän uutuus satamassa on kesäkuussa ovensa avaava satamaravintola Viilu saunoineen ja järvivesialtaineen. Satamasta on lyhyt matka piipahtaa myös keskustan putiikkeihin ja ravintoloihin sekä tunnelmalliselle Toivolan vanhalle pihalle.

Kaksi henkilöä risteilylaivan kannella Lutakon satamassa Jyväskylässä.
Kuva: Hanna-Kaisa Hämäläinen

2. Maailman parasta rallia ja muita tapahtumia

Suomen MM-rallin osakilpailu Secto Rally Finland palaa tänä vuonna tutulle paikalleen elokuun alkuun. Keski-Suomen vauhdikkailla sorateillä ja Jyväskylän keskustassa Harjulla ajetaan maailman parasta rallia 4.-7.8. Vastaavaa tunnelmaa on vaikea löytää muualta! Koe myös kesäisen Keski-Suomen muut tapahtumat ja kulttuurielämykset, kuten Pohjoismaiden vanhin kaupunkifestivaali Jyväskylän Kesä, maineikas John Smith -festivaali tai kesän kuumin tapahtuma Saunamaakuntaviikko.

3. Risteile kansallispuistoon

Vietä aktiivinen luontoloma Keski-Suomessa. Keski-Suomessa on neljä kansallispuistoa, joiden maisemat vaihtelevat jylhistä rakkakivikallioista suoerämaahan, aarniometsiin ja harjumänniköihin, järviä ja koskia unohtamatta. Etelä-Konneveden kansallispuiston huikeisiin maisemiin voit tutustua paitsi perinteisesti jalkapatikalla myös risteillen. Astu EK Lines Oy:n risteilylaivan kyytiin Konneveden Häyrylänrannan satamasta.

Keski-Suomen tuhannet järvet ja muut vesistöt tarjoavat hienot puitteet myös muihin vesiaktiviteetteihin. Lähde esimerkiksi suppailemaan Lazydog Supin kanssa tai testaa jigikalastusta JigiCoachin kalastusretkillä.

 

4. Sauno iglusaunassa

Keski-Suomessa, Maailman Saunamaakunnassa, järviluonto yhdistyy saumattomasti hemmotteluhetkiin saunan lämmössä. Lempeistä löylyistä ihanassa järvimaisemassa nautit esimerkiksi Revontulen iglusaunassa tai Varjolan savusaunassa. Kesäiseen mökkitunnelmaan pääset myös keskellä kaupunkia, sillä Lutakon satamassa voit hypätä saunalautan kyytiin ja risteillä löylyttelemään Jyväsjärvelle tai Päijänteelle.

Henkilö istuu iglusaunassa järven rannalla.
Kuva: Omar el Mrabt

5. Pussaa hirveä ja tapaa muita Keski-Suomen eläinasukkaita

Oletko koskaan silittänyt hirven turpaa tai moiskauttanut sille pusua? Jämsässä sijaitsevassa Hirvikartanossa voit herkutella ravintolassa ja tutustua eläintarhaan, jossa kohtaat muun muassa Sauli- ja Jenni-hirvet sekä muita sarvipäitä. Puuhapuisto Veijarissa Saarijärvellä tapaat alpakoita ja muita ihania eläinystäviä. Tarhalehdon eläinpihalla voit rapsutella vaikkapa minipossua.

6. Yövy luonnonläheisesti maassa tai puussa

Keski-Suomessa majoitut viihtyisästi ja luonnonläheisesti niin hotellissa, mökeissä kuin leirintäalueella. Valoisista kesäöistä nautit lasi-iglussa yöpyen. Tampinmyllyn leirintäalueella voit majoittua puumajassa ja Kinkamon Pirtissä vaikkapa puiden väliin pingotetussa tentsile-teltassa.

7. Vieraile kahdessa Unescon maailmanperintökohteessa

Keski-Suomen kulttuuri- ja tapahtumatarjonta hurmaa. Saman loman aikana voit kokea kaksi Unescon maailmanperintökohdetta. Petäjäveden vanha kirkko on pohjoismaisen puuarkkitehtuurin merkkiteos, jonka keskisuomalaiset talonpojat rakensivat vuosina 1763-64. Upean tunnelmallinen kirkko on säilynyt lähes alkuperäisessä asussaan läpi vuosisatojen.

Toinen Keski-Suomen Unesco-kohteista on Struven ketjun mittauspiste, joka sijaitsee Oravivuorella Jyväskylän Korpilahdella. Mittauspisteiden ketju ulottuu Mustaltamereltä aina Pohjoiselle jäämerelle, ja sen avulla selvitettiin 1800-luvulla maapallon muotoa ja kokoa. Oravivuoren laelle rakennetusta kolmiomittaustornista aukeaa suorastaan häikäisevän kauniit maisemat Päijänteelle, joka on Suomen pisin ja syvin järvi.

Petäjäveden vanha kirkko sisältä
Kuva: Julie Weien Forøy

8. Koe maailman eniten Alvar Aallon arkkitehtuuria

Alvar Aallon pääkaupungissa Jyväskylässä ja lähialueilla komeilee enemmän maailmankuulun arkkitehdin Alvar Aallon suunnittelemia merkittäviä rakennuskokonaisuuksia kuin missään muualla maailmassa. Kaikkiaan 29 kohteen joukkoon kuuluvat muun muassa Alvar ja Elissa Aallon kesähuvilana toiminut Muuratsalon koetalo sekä Säynätsalon kunnantalo, jonka The New York Times -lehden arvovaltainen raati nosti viime vuonna maailman vaikutusvaltaisimpien ja merkittävimpien rakennusten joukkoon.

9. Löydä Wivi Lönnin Jyväskylä

Tänä vuonna vietetään Suomen ensimmäisen itsenäisen naisarkkitehdin Wivi Lönnin 150-vuotisjuhlavuotta. Lönn asui Jyväskylässä vuosina 1911-1918 ja suunnitteli Jyväskylään useita rakennuksia, joista yksi tunnetuimmista ja helpoiten matkailijoiden saavutettavissa on Kuokkalan kartano. Jykevien keltaisten kiviseinien sisällä tarjoillaan nykyään herkullista ruokaa ja Kartanon terassilla ja puutarhassa nautitaan kesällä ilmaiskonserteista. Lönnin tarinaan voi tutustua myös Keski-Suomen museon kesän näyttelyssä.

10. Laske Pohjoismaiden pisintä vapaasti laskettavaa vesiliukumäkeä

Lasten Keski-Suomi on tekemistä täynnä! Koe esimerkiksi Pohjoismaiden pisin vapaasti laskettava vesiliukumäki Peurungassa, vietä hauska päivä Nokkakiven huvipuistossa tai tutustu Ilmavoimien lennokkaaseen historiaan Suomen Ilmavoimamuseossa.

Aikuinen ja lapsi laskevat vesiliukumäkeä Peurungassa
Kuva: Peurunka

Sinua voisi kiinnostaa myös

Kaksi henkilöä Jyväskylän Lutakon satamassa laiturilla.

Kesän elämykset ja vinkit

Ilmakuva Jyväskylästä ja Jyväskylän Lutakon satamasta

Suomen elämyksellisin satama

Lasi-iglu kesällä

Majoitu

Kaksi lasta kiipeilemässä Laajiksessa.

Lasten kanssa