Jyväskylän Lutakon satama

Satamakatu 8
40100 Jyväskylä
p. 014 569 5000
kaupunkirakenne@jyvaskyla.fi

Paikallinen sää

Lämpötila: 1.4°C Pilvistä, klo 12:34

Jyväskylän Lutakon satama

Suomen elämyksellisin satama

Kesäaikaan Jyväskylän Lutakon satama muuntautuu kaupunkilaisten ikiomaksi olohuoneeksi. Aivan keskustan ja Matkakeskuksen välittömässä läheisyydessä sijaitsevassa satamassa on runsaasti ravintolalaivoja, ravintoloita ja kahviloita. Kesällä satamaan voi pysähtyä esimerkiksi jäätelölle tai ihailemaan hienoja järvimaisemia. Ympäri vuoden sataman tarjontaa täydentää upea satamaravintola Sataman Viilu, jossa voi herkuttelun lisäksi saunoa ja vilvoitella järvivesialtaassa. Toukokuussa 2023 Viilun viereen saapui pysyvästi ihasteltavaksi maailmankuulun arkkitehdin Alvar Aallon suunnittelema vene.

Satama-alue on myös tapahtumien keskus, jossa kesää värittävät esimerkiksi festivaalit, markkinat ja rallitunnelma. Tutustu Keski-Suomen ja Lutakonaukion tapahtumiin.

Järviristeilyt, saunalautat, Rantaraitti ja muut järvielämykset

Päijänteen pohjoisimman matkustajasataman titteliä kantava Jyväskylän Lutakon satama toimii lähtöpaikkana erilaisille risteilyille, kuten M/S Rhean ja Päijänne-Risteilyt Hildenin lähivesiristeilyille. Jyväskylästä voi seilata mukavasti esimerkiksi Lahteen, Jämsään, Suolahteen, Laukaaseen ja Viitasaarelle. Risteily on mahtava tapa kokea Päijänteen järvimaisemat, ja samalla nauttia risteilyalusten herkullisista noutopöydän antimista. Molemmilla laivoilla on myös erilaisia teema- ja keikkaristeilyjä. Tilaus- ja järviristeilyjä tarjoavat myös esimerkiksi M/S Hilja ja M/S Satu.

Satamasta on mahdollista lähteä vesille myös saunalautalla. M/S Löyly, SS Kippari, ja Saunalautta Eden vuokraavat saunalla, aurinkoterassilla ja grillillä varustettuja saunalauttoja yksityiskäyttöön. Huvilautta M/S Flamia tarjoaa mahdollisuuden elämyksellisiin löylyihin maailman ensimmäisellä iglusauna-huvilautalla. Löylyjen välissä on mukava pulahtaa vilvoittelemaan virkistävään järviveteen.

Kivenheiton päässä satamasta sijaitseva vesiurheilukeskus Gr8 Wake tarjoaa ainutlaatuisen mahdollisuuden viilettää vedenpintaa pitkin wakeboardin kyydissä tai viettää kesäpäivää vesipuistossa. Gr8 Wake vuokraa myös SUP-lautoja, jotka ovat oiva menopeli astetta rauhallisempaan järvimaisemien fiilistelyyn. Satamassa voi hypätä myös vuokrattavien vesijettien kyytiin tai testata villinnäköistä flyboard-lentoa.

Satama-alueen läpi kulkee Jyväsjärven kiertävä suosittu ulkoilureitti, Jyväskylän Rantaraitti. Kokonaisuudessaan noin 13 kilometrin pituisen reitin jakaa kahteen osaan sataman vieressä komeileva Kuokkalan silta, joka on yksi Jyväskylän tunnetuimpia maamerkkejä. Rantaraitilla lenkkeilyyn voi kätevästi yhdistää lihaskuntotreenin sataman ulkoilmakuntosalilla. Uimaan pääsee muutaman minuutin kävelymatkan päässä satamasta sijaitsevalla Lutakon uimarannalla.

Ruokaa, juomaa ja tapahtumia Jyväskylän satamassa

Lutakon sataman ravintolalaivat Gaia, Musta Magia, Siipirataslaiva Vellamo ja Kavaljeeri II tarjoavat mukavaa järvitunnelmaa. Ravintolalaivan auringossa kylpevällä kannella voi nauttia maittavan aterian tai raikkaan drinkin järvimaisemien tähyilyn lomassa. Tunnelmaa kohottavat entisestään Mustan Magian live-musiikkiesitykset. Herkkuja makunystyröille tarjoaa myös burgereistaan ja aurinkoisesta terassistaan tunnettu Konttiravintola Morton. Jäätelölle kannattaa suunnata Satamakahvilaan.

Sataman laaja viheralue tarjoaa hyvät puitteet leppoisaan oleskeluun sekä piknikin viettoon. Eväät voi ostaa helposti esimerkiksi Lutakonaukion ruokakaupasta.

Satamassa sijaitseva Lutakonaukio on tunnettu tapahtumista. Lutakonaukion tapahtuma- ja festaritarjonta on laaja, suurten kokoluokkien Rally Finlandista ja Suomipop-festivaalista aina pienempiin toritapahtumiin. Älä unohda myöskään maankuulun rock-klubi Tanssisali Lutakon keikkoja! Lutakonaukion laidalta satamasta löydät myös palkitun Solo Sokos Hotel Paviljongin, messu- ja tapahtumakeskus Paviljongin, italialaisten makujen Trattoria Aukion sekä paikallisen HIISI-panimon Taproom&Bottleshopin. Muutaman askeleen päässä aukiolta, punatiilisten rakennusten katveessa sijaitsee myös rouhea ravintola Sohwitar.

Lutakon satama ei hiljene talvellakaan. Lue sataman talvesta täältä.

Jyväskylän Lutakon satama veneilijöille

Lutakon satama sai vuonna 2017 kunniamaininnan Suomen Purjehdus ja Veneily ry:n järjestämässä Vuoden vierasvenesatama äänestyksessä. Satamassa on 46 vierasvenepaikkaa sekä vuokravenetoimintaa. Lue lisää Lutakon sataman palveluista veneilijöille.

Tervetuloa viihtymään upeaan Lutakon satamaan Jyväskylään!

Muita samasta sijainnista

Kaksi henkilöä kävelee Nikolainkulma-nimisen rakennuksen edessä Jyväskylän keskustassa.kuva: Julia

Nikolainkulma

Lue lisää kohteesta Nikolainkulma
Ruoka-annos Viikinkiravintola Haraldissa

Viikinkiravintola Harald

Lue lisää kohteesta Viikinkiravintola Harald