Henkilö heittää löylyä saunassa.

Maailman Saunamaakunta on paras paikka tutustua suomalaiseen saunaan

Suomalainen sauna on puhdas nautinto alusta loppuun. Kiukaalle sihahtava löyly on tae rentoutumisesta, sillä saunassa aika pysähtyy ja lämpö rentouttaa kehon ja mielen.

Nyt myös Unescon aineettoman kulttuuriperinnön luetteloon nostettu suomalainen saunaperinne on täydellinen tapa päästä suomalaisuuden ytimeen. Parasta saunoihin on tutustua Keski-Suomessa, sillä alue julistautui Maailman Saunamaakunnaksi vuonna 2015. 

– Meillä Saunamaakunnassa voi kokea monia erilaisia saunoja ja kaikkea muuta sekä niihin liittyvää lähialueelta. Minulle Saunamaakunta on nimenomaan keskisuomalaisten saunojen ja saunatoimijoiden yhteisö, joka tarjoaa monenlaista, mutta keskisuomalaisista lähtökohdista, kertoo Suomen Saunakulttuuri ry:n puheenjohtaja Saija Silén. 

Keski-Suomessa juhlitaan vuosittain esimerkiksi Saunamaakuntaviikkoa, joka kokoaa viikon ajalle lukuisia upeita saunaelämyksiä, kuten Saunanlämmityksen MM-kisat. Seudulla on mahdollista kokea myös monipuolisia saunaelämyksiä. Keski-Suomen matkailuyritykset ovatkin panostaneet erityisesti saunatuotteidensa huippuunsa hiomiseen. Alueella pääsee useassa paikassa nauttimaan maailmanluokan saunakokemuksista. Keski-Suomi on myös Suomen saunateollisuuden sydän, sillä monet sauna-alan yritykset ovat saaneet alkunsa Keski-Suomesta ja vaikuttavat syntyseuduillaan edelleen.  

Kaksi henkilöä istumassa saunassa
Kuva: Julia Kivelä

Saunamaakunnassa on paljon mielenkiintoisia saunaelämyksiä

Erikoisia elämyksiä ja kokemuksia Keski-Suomessa edustavat esimerkiksi maailman suurin savusauna ja erilaiset saunalautat. Saija Silén toimii aktiivina Jämsän Saunakylässä, jossa pääsee tutustumaan suomalaisen saunan historiaan. Päijänteen rantamaisemissa sijaitseva Saunakylä on mielenkiintoinen matka suomalaisen saunan savuntuoksuiseen historiaan ja aitoon saunaelämykseen. Saunakylä esittelee vierailijoilleen maailman laajimman suomalaisten savusaunojen kokoelman – kylästä löytyy lukuisia savusaunoja, joista vanhimmat ovat peräisin 1700-luvulta. Kyseessä on maailman suurin, eri aikakausien rakennustyylejä edustavien savusaunojen kokoelma.  

– Saunakylä on aikamatka Suomen historiaan ja saunomisen alkulähteille, eli millaista saunominen on joskus ollut ja miten samanlaisena se on pysynyt jopa vuosituhansien ajan. Tarkoituksena on kertoa suomalaisen saunan, rakennuksien ja käytön historiaa, mutta ennen kaikkea saunomisen historiaa eri aikakausina ja eri historiallisissa vaiheissa, kertoo Silén. 

Saunakylä ei ole kuitenkaan museoalue, vaan saunomisen elämäntapaa esitellään elävän saunakulttuurin kautta. Saunakylässä pääseekin saunomaan vanhoissa savusaunoissa. Nyt kaiken kaikkiaan 23 saunasta kahdeksan on jo kunnostettu vapaaehtoisten talkoovoimin yleisölle avoimeksi saunapäivinä saunottavaksi. Saunomisella on terveysvaikutuksia, mutta sen elämyksellisyys viehättää myös uusia sukupolvia. Saunassa myös huomaa ajan pysähtyvän, sillä sauna on rauhoittumisen keidas, johon mennään ilman digitaalisia laitteita. 

– Saunominen on ollut niin toimiva tapa, että se on pysynyt kiintoisana vuosisatojen ajan. Olemme huomanneet, että perinteisissä saunoissa, vanhempien kävijöiden ja harrastajien lisäksi, on ollut paljon myös ensikertalaisia savusaunoja ja nuorta väkeä. Saunakulttuurin wow-kokemus säilyykin sukupolvilta toiselle, iloitsee Silén. 

Kaksi henkilöä istumassa savusaunan terassilla
Kuva: Julia Kivelä