Gravel- ja retkipyöräily Keski-Suomessa

Siirry edelliseen
Siirry seuraavaan

Keski-Suomi tarjoaa loistavat mahdollisuudet monipuoliseen gravel- eli hiekkatiepyöräilyyn. Lakeland by Cycle Bikepacking -reitit yhdistävät Keski-Suomen upean luonnon, historialliset nähtävyydet ja palvelut pitkin alueen parhaita sora- ja metsäteitä. Reitit tarjoavat yhteensä 1 100 kilometriä pyöräiltävää.

Lakeland by Cycle koostuu kolmesta bikepacking-reitistä: Vanha kirkon sorakierroksesta (440 km), Hitohaudan sorakierroksesta (349 km) ja Vihreän kullan sorakierroksesta (333 km). Nämä kolme rengasreittiä kulkevat läpi Keski-Suomen järvimaisemien ja tarjoavat ainutlaatuisia näkymiä alueen geologiaan ja luontoon, kuten moreeniharjuihin ja metsäisiin rinteisiin. Reitit ovat pääosin helppokulkuisia ja lyhyitä polkupätkiä lukuun ottamatta ajamisen pitäisi olla suhteellisen sujuvaa.

Reittien varrella voi tutustua upeisiin kallioalueisiin ja rotkoihin, kuten Hitonhaudan, Karhunahtaan, Talkoovuorten ja Vororotin rotkoihin. Reitit kulkevat myös Salamajärven, Leivonmäen ja Pyhä-Häkin kansallispuistojen kautta. Vanhan kirkon sorakierroksella voi myös vierailla yhdessä Suomen seitsemästä UNESCOn maailmanperintökohteesta, Petäjäveden vanhassa kirkossa.

Yhteensä nämä kolme pääreittiä tarjoavat 1 100 km pyöräiltävää, ja kuusi yhdysreittiä mahdollistavat pääreittien yhdistelemisen, pidentämisen sekä jakamisen lyhyempiin osiin. Reitit sopivat niin majataloissa yöpyville kuin telttailijoillekin, ja laavuja löytyy reittien varrelta runsaasti. Julkinen liikenne on helposti saatavilla kaikille reiteille, ja rautatieasemia sijaitsee useissa paikoissa, kuten Jyväskylässä, Jämsässä, Petäjävedellä ja Keuruulla.

Paras aika pyöräretkille Keski-Suomessa on toukokuun lopusta syyskuun loppuun.

Vanha kirkon sorakierros

Vanhan kirkon sorakierros on 440 km pitkä hiekka- ja soratievaltainen ympyräreitti Jyväskylän länsipuolella. Reitin kiertämiseen on hyvä varata 5–8 päivää. Tämä reitti yhdistää Uuraisten, Multian, Keuruun, Petäjäveden, Koskenpään, Jämsän, Korpilahden ja Muuramen asutuskeskukset, hyödyntäen pääosin vähäliikenteisiä ja osin unohdettuja sivuteitä. Matkan varrella voi nauttia upeista kumpuilevista hiekkateistä syvällä metsän siimeksessä. Matkalle mahtuu monipuolisia majoitusvaihtoehtoja hyvien telttailumahdollisuuksien lisäksi. Reitti kulkee myös vuosina 1763–65 valmistuneen Petäjäveden vanhan kirkon kautta, joka on yksi Suomen seitsemästä UNESCOn maailmanperintökohteesta.

Kuva: Timo Veijalainen

Hitonhaudan sorakierros

Hitonhaudan sorakierros on noin 349 kilometriä pitkä ympyräreitti, joka kulkee sorateitä pitkin Keski-Suomen sydämessä. Reitin kiertämiseen on hyvä varata 5–7 päivää. Tämä reitti vie Jyväskylän, Joutsan, Lievestuoreen, Suolahden ja Uuraisten läpi, suurelta osin hiljaisia sivuteitä pitkin. Reitin varrella voit vierailla Leivonmäen kansallispuistossa ja ihailla Hitonhaudan rotkolaaksoa, joka on jään muovaama kallio- ja harjualue. Lisäksi matkan varrella on noin 20 uimarantaa, useita koskia ja upeita järvimaisemia. Reitin lähtö- ja päätepiste on Jyväskylä.

Kuva: Timo Veijalainen

Vihreän kullan sorakierros

Vihreän kullan sorakierros on 333 km pitkä hiekkatiereitti pohjoisessa Keski-Suomessa. Reitin kiertämiseen on hyvä varata 4–6 päivää. Vihreän kullan sorakierros kulkee luoteisen Järvi-Suomen kylien läpi ja kiertää mm. Huopanan taimenkosken, Salamajärven kansallispuiston ja Kuivajärven vanhojen metsiensuojelualueiden kautta.

Kuva: Timo Veijalainen

Sinua saattaisi kiinnostaa myös

Ryhmä pyöräilijöitä pitää tauon rentoutuakseen ja nesteytettyään metsäisellä alueella järven lähellä.

Pyöräily ja lenkkeily

Henkilö katsomassa kesäistä järvi- ja metsämaisemaa korkealta näköalapaikalta.

Näköalapaikat

Auringonlasku keskellä metsää teltan ja pysäköidyn polkupyörän seurassa

Luonto ja retkeily