Saunavihta ja lyhty saunan lauteella.

Joulusauna on suomalaisen joulunvieton iki-ihana perinne

Suomalainen joulu on täynnä tunnelmallisia perinteitä ja kiireetöntä rentoutumista! Vaikka jotkut perinteet saattavat muuttua, toiset säilyvät entisellään. Joulusaunan lämmittäminen on yksi pitkäikäisimmistä suomalaisista jouluperinteistä.

Kaksi henkilöä istuvat saunassa, jossa on kynttilöitä
Kuva: Julia Kivelä

Perinteisesti kaikki perheenjäsenet saunovat jouluaattona. Ennen kuin sähkösaunat yleistyivät, saunan lämmittäminen kesti kauan ja se oli tehtävä hyvissä ajoin etukäteen. Näin kaikki perheenjäsenet pääsisivät saunomaan ennen joulua. Vaikka tänä päivänä puhutaan muutamasta vain muutamasta tunnista saunomisen parissa, on tärkeää nauttia joulusaunasta kiireettömästi. Joulusauna on hetki, jolloin jokainen voi nauttia rauhasta ja hiljaisuudesta, puhdistaa omaa kehoa ja mieltä.

Henkilöitä heittämässä löylyä saunassa.
Kuva: Julia Kivelä

Joulusaunan tunnelma luodaan kynttilöillä ja lyhdyillä, puhtailla saunapyyhkeillä ja kenties erilaisilla joulutuoksuilla. Puhtaus liittyy olennaisena osana joulusaunaan. Ennen jouluaattoa onkin tärkeää siivota oma sauna perusteellisesti.

Henkilö poistumassa telttasaunasta talvella
Kuva: Emilia Hoisko / Revontuli Resort

Saunan jälkeen koko perhe pukeutuu parhaimpiinsa, jakaa lahjat ja nauttii hyvästä ruuasta. Kun nautit jouluillallista, muistathan joulun antimet myös saunatontulle! Suomalaisen uskomuksen mukaan jokaisella saunalla on oma saunatonttu, josta sinun tulee huolehtia ja kunnioittaa.

Millaisia joulusaunoja ja -jouluelämyksiä Maailman Saunamaakunnassa Keski-Suomessa on? Lue lisää tästä linkistä!