Kalastus järvillä ja lammilla

Keski-Suomi on oikea kalastajan unelma kuohuvine koskineen ja kirkkaina liplattavine järvineen. Maakunnan maisemaa täplittävät lukuisat järvet, joista suurimmat ovat Päijänne, Keitele ja Konnevesi.

Kalastusta voi harrastaa Keski-Suomessa ympäri vuoden: järvien jäädyttyä kalastajat nappaavat kalaretkilleen mukaan kairan, jakkaran, sekä termospullon täydeltä kuumaa kahvia. Talvikalastuksella, eli pilkkimisellä tarkoitetaan kalastamista jäähän kairatun aukon kautta. Monien kalastajien mielestä jäällä istuminen luonnon hiljaisuuden vallitessa on hyvin rauhoittavaa – toisinaan pilkkimistä kutsutaankin leikkimielisesti meditoinniksi.

Jään paksuudesta huolimatta pilkkimisessä on olemassa riskinsä, ja ennen jäälle astumista niihin on hyvä varautua. Pilkkiretkelle kannattaa aina pakata jäänaskalit mukaan, jotta voit pahan paikan tullen raahautua niiden varassa avannosta pois. Muista aina tarkistaa jään paksuus ennen pilkkimään lähtemistä. Myös mahdolliset virtauskohdat on hyvä tiedustella paikallisilta kalastajilta.

Pilkkiminen kuuluu mato-onkimisen ohella jokamiehenoikeuksiin, eli suuri osa Suomen joki-, järvi- ja lampialueista sallii pilkkimisen ilman erillistä lupaa tai maksua. Muistathan kuitenkin tarkistaa aluekohtaiset rajoitukset myös pilkkimään suunnatessa – joillain vesialueilla kalastus saattaa olla kokonaan kielletty erinäisistä syistä.

Mutta missä päin Jyväskylän seutua kannattaa viskata vieheensä vesille? Haastattelimme alueen kovimpia kalamiehiä, ja nyt paljastamme heidän suosimat kala-apajansa!

Lievestuoreenjärvi

Laukaassa sijaitseva, uskomattoman kirkkaan veden omaava Lievestuoreenjärvi on Keski-Suomessa kalastavien kestosuosikki. Järveä eteläosasta löytyvät saaret tarjoavat oivat puitteet rantakalastukseen. Kalastuksen lomassa ainakin Kirvessaari, Kivisaari ja Lokkisaaret ovat hyviä paikkoja myös lintujen bongaamiseen, sillä ne ovat lintujen muuttoreitin varrella olevia levähdyspaikkoja, sekä pesimäalueita.

Järven syvyys vaihtelee muutamasta metristä 70 metriin, ja tarjoaa näin ollen elinympäristön monipuoliselle kalastolle. Järven tärkeimmät saaliskalalajit ovat muikku, hauki, siika, ahven, järvitaimen ja kuha. Järveen istutetaan kuhaa, siikaa, sekä taimenta.

Lievestuoreenjärvellä kalastellessa upeat maisemat ovat taatut, sillä järven länsirannalla komeilee jylhä Hyyppäänvuori, jota tituleerataan maisemiensa puolesta Keski-Suomen Koliksi. Sallittuja kalastusmuotoja Lievestuoreenjärvellä ovat heittokalastus, perhokalastus ja uistelu yhdellä vavalla käyttäen yhtä vapaa, kelaa ja viehettä. Vetouistelussa saa lisäksi käyttää yhtä painoviehettä tai syvääjää. Lievestuoreenjärvellä 18-64- vuotiaat voivat kalastaa valtion kalastusluvan turvin, aluekohtaista lupaa ei tarvita. Kalastusluvan voi ostaa osoitteesta www.kalapaikka.net.

Keurusselkä

Keski-Suomen muikkujärvien parhaimmistoon kuuluva Keurusselkä sijoittuu kartalla Keuruun ja Mänttä-Vilppulan välimaastoon. Keurusselän syvänteissä viihtyy myös kuha, jota esiintyy runsaslukuisena ison selän alueella, Korpisensaaren pohjoispuolella. Myös ahvenet ja hauet viihtyvät hyvin Keurusselän vesissä.
Keurusselällä 18-64- vuotiaat voivat kalastaa valtion kalastusluvan turvin, aluekohtaista lupaa ei tarvita. Kalastusluvan voi ostaa osoitteesta www.kalapaikka.net.

Tuomiojärvi

Runsaskalainen järvi aivan kaupungin keskustan tuntumassa? Vastaus tähän epätodennäköiseen yhtälöön on Jyväskylän Tuomiojärvi, joka on pohjaongintaa harrastavan kalastajan toiveiden täyttymys. Tuomiojärven saalisvarmuus on istutettujen kalakantojensa ansiosta ihanteellinen, ja järvestä nousee säännöllisesti kuhaa ja kirjolohta.

Kalastus Tuomiojärvellä tapahtuu useimmiten uistellen veneestä, heittokalastaen tai onkien tahnalla. Varteen otettavia rantakalastuspaikkoja löytyy Haukkalan, Kiviniemen, Viitaniemen ja Tähtiniemen rannoilta. Otathan huomioon, että kalastus ei ole sallittua yleisillä uimarannoilla.

Tuomiojärvi on Jyväskylän kaupungin hallinnoima erityiskalastuskohde, joten viehekalastusta varten on ostettava kaupungin myymä kalastuslupa. Järvelle myydään sekä vuorokausi- että kausilupia. Kaupungin luvan lisäksi kaikki 18-64-vuotiaat tarvitsevat voimassaolevan valtion kalastusluvan. Lisätietoja Tuomiojärvestä löydät Jyväskylän kaupungin sivuilta.

Keitele

Keski-Suomen suurimpiin järviin lukeutuva Keitele tarjoaa monipuoliset kala-apajat. Helposti saavutettavissa, nelostien varressa sijaitseva Keitele tarjoaa kalansaaliiksi pääsääntöisesti haukea, ahventa ja kuhaa. Haukia lymyilee runsaissa määrin kaislikoiden peittämissä lahdissa. Keiteleen rannoilta löytyy useita venepaikkoja, sekä nuotiopaikkoja ja laavuja.

Keiteleellä 18-64- vuotiaat voivat kalastaa valtion kalastusluvan turvin, aluekohtaista lupaa ei tarvita. Kalastusluvan voi ostaa osoitteesta www.kalapaikka.net.

Sinua voisi kiinnostaa myös

Ihminen onkii

Kalastus koskilla ja joilla

Kaksi henkilöä melomassa Isojärven kansallispuistossa

Vesiaktiviteetit