Kalastus koskilla ja joilla

Keski-Suomi on luonnoltaan Järvi-Suomen parhainta antia. Lukuisia järviä yhdistävät virtaavat vesireitit, joiden joukosta löytyy upeita, luonnonkauniita koskikalastuskohteita. Alueen arvostetut kosket ovatkin koskikalastuskohteiden parhaimmistoa Suomessa. Näillä vesillä haaviin päätyvä taimen on kalastajan arkipäivää!

Kalastusta voi harrastaa Keski-Suomessa ympäri vuoden. Joet ja kosket virtaavat avoimena myös talviaikaan. Joulukuun alussa päättyvän syysrauhoituksen jälkeen monet kalastajat suuntaavatkin takaisin koskille taimensaaliista haaveillen. Esimerkiksi Laukaan ja Äänekosken välillä virtaava Kapeenkoski tarjoaa nuotiopaikkoineen upean kohteen talviselle kalastusretkelle.

Missä päin seutua kannattaa viskata vieheensä vesille? Haastattelimme alueen kovimpia kalamiehiä, ja nyt paljastamme heidän suosimat kala-apajansa!

Kuusaankoski

Vuolaana virtaava Kuusaankoski kohisevine kuohuineen on upea nähtävyys. Mikäli kalastajalta kysytään, Laukaassa sijaitsevan Kuusaankosken kauneus piilee kuitenkin pinnan alla. Noin 300 metrin mittaista jokea asuttavat luontaisesti muun muassa hauki, ahven ja kuha. Kalastus kuitenkin keskittyy pääasiassa kosken istutettuihin asukkaisiin: järvitaimeneen, järviloheen sekä harjukseen. Kalajutut kertovat, että koskesta nousee säännöllisesti jopa 5-6 kilon taimenvonkaleita!

Helposti saavutettava Kuusaa sijaitsee Suolahdentien (637) varrella, noin kuusi kilometriä Laukaan keskustasta pohjoiseen. Päivän voimassaolevia kalastuslupia voi ostaa kosken niskalla sijaitsevalta Varjolan tilalta. Myös 10 kerran lupia on saatavilla. Kohdeluvan lisäksi kaikki 18-64-vuotiaat tarvitsevat voimassaolevan valtion kalastusluvan. Aloitteleva taimenennarraaja voi halutessaan myös osallistua Varjolan tilan järjestämälle opastetulle kalastusretkelle.

Konneveden kosket (Kellankoski, Siikakoski, Taikinainen)

Konnevesi kirkasvetisine koskineen on koskikalastajan ykköskohde. Konneveden lukuisat kosket hivelevät sekä silmää että kalahaavia, sillä kohteet ovat upeita niin maisemiltaan kuin kalastoltaan. Kilometrien mittainen Seitsemän kosken reitti tarjoaa unohtumattomia kalastuskokemuksia niin kokeneille kuin aloittelevillekin kalastuksen harrastajille.

Alueen legendaarisin kalastuskohde lienee presidentti Urho Kekkosen suosima Siikakoski. Jo useiden vuosikymmenien ajan perhokalastajat ovat seuranneet presidentin jalanjälkiä, ja Siikakoski tunnetaankin nykyään yhtenä Suomen parhaista perhokalastuskohteista. Kalansaaliina tästä kirkasvetisestä koskesta nousee haukea, taimenta ja harjusta.

Vuolaasti virtaava Kellankoski paistattelee kalastuspiireissä runsaan taimenkosken mainetta. Maine on ansaittu, sillä Kellankoski on yksi harvoista Keski-Suomen koskista, jossa haaviin saattaa päätyä jopa 80 cm mittaisia taimenia. Harjuksia kuhiseva Taikinainen tarjoaa monipuoliset kalastusmahdollisuudet, sillä kyseisessä koskessa myös veneestä kalastaminen on mahdollista.

Konneveden kosket ovat helposti saavutettavissa kaikkialta Suomesta. Koskireitti löytyy kantatie 69:n varresta, johon on kätevä kääntyä Hirvaskankaalta Nelostieltä tai Ysitieltä Suonenjoelta. Konneveden kosket ovat äärimmäisen suosittuja kalastuskohteita, joten luvat kannattaa varata hyvissä ajoin. Kohdeluvan lisäksi kaikki 18-64-vuotiaat tarvitsevat voimassaolevan valtion kalastusluvan. Lue lisätietoja kalastusluvista ja varauksista Konneveden upeille koskille.

Huopanankoski

Kuvankaunis Huopanankoski on Viitasaaren tunnetuimpia kalastuskohteita. Koskea asuttavat suurikokoiset, villit taimenet ovat houkutelleet kalastajia paikalle jo vuodesta 1887 lähtien. Taimenen lisäksi merkittäviä saaliskaloja ovat koskessa uiskentelevat harjus, ahven, hauki sekä siika. Huopanankoskella on mahdollista kalastaa taimenen syysrauhoitusta (1.9.- 30.11.) lukuunottamatta läpi vuoden. Koskialueilla on kahluukielto 1.12.- 31.5.

Kalastajan kannattaa merkata karttaansa myös Keihärin-, Kymön- ja Kärnänkosket, jotka sijaitsevat Huopanankosken tavoin Viitasaarella, Lomaseudun sydämessä. Kalastusluvat Viitasaaren koskiin ovat saatavilla Huopanankosken kioskista, sekä osoitteesta www.eräluvat.fi. Kohdeluvan lisäksi kaikki 18-64-vuotiaat tarvitsevat voimassaolevan valtion kalastusluvan.

Tutustu alueeseen ja sen palveluihin

Heijostenkosket

Jyrkkäseinäisten kallioiden reunustama Heijostenkosket tarjoaa henkeäsalpaavan upeat puitteet koskikalastukseen. Koskea asuttavat komeat ja hyvin syöneet (toim. huom. isokokoiset) harjukset ja taimenet ovat koukkuun tarttuessaan kalastajan unelmasaalis, ja niitä onkin tarjolla runsain määrin. Noin kolmen kilometrin mittaisen koskireitin varrella oma rauha luonnon keskellä on taattu, vaikka vedessä olisi useammankin kalamiehen uistimet.

Heijostenkosket muodostuu kuudesta eri koskesta; Vaajakoski, Myllykoski, Heijostenkoski, Pitkäkoski, Haarakoski ja Rakinkoski. Alueelta löytyy pyyntipaikka jokaiseen makuun, sillä koskien joukosta löytyy niin voimakkaasti virtaavia koskia, kuin myös rauhallisempia suvantoalueita.

Kalastusluvat Heijostenkoskille saat haltuusi osoitteesta www.kalapaikka.net. Kohdeluvan lisäksi kaikki 18-64-vuotiaat tarvitsevat voimassaolevan valtion kalastusluvan.

Muuramenjoki

Muuramen läpi virtaava Muuramenjoki on helposti saavutettava kalastuskohde vain 15 kilometrin päässä Jyväskylästä.

Monipuolinen Muuramenjoki on suosittu kalastuspaikka helposti koukkuun tarttuvan saaliinsa, keskeisen sijaintinsa sekä kohtuuhintaisten kalastuslupiensa ansiosta. Jokeen istutetaan kirjolohta ympäri vuoden ja yhdellä kalastusluvalla mukaansa saa viedä kaksi kirjolohta. Muuramenjoella tapaat kirjolohien lisäksi taimenta ja harjusta. Kylmän veden aikaan Muuramenjoen kirjolohet ja taimenet viihtyvät parhaiten suvantoalueilla, kun taas kesäkuukausina suosittelemme ottamaan suunnaksi vilkkaammin virtaavat koskiosuudet.

Muuramenjoen kalastuskausi jatkuu läpi vuoden lukuun ottamatta taimenen syysrauhoitusta (1.9 -30.11.). Koskialueilla on kahluukielto 1.12.- 31.5., mutta joen suvantoalueilla saa kahlata talvisinkin. Joelle myydään kerrallaan neljä kalastuslupaa ja kalastus on sallittua sekä perholla, että virvelillä. Lue lisätietoa Muuramenjoen kalastuksesta ja säännöistä.

Kalastusluvan voit ostaa osoitteessa www.kalapaikka.net. Kohdeluvan lisäksi kaikki 18-64-vuotiaat tarvitsevat voimassaolevan valtion kalastusluvan. Lupien varaaminen ja lunastaminen onnistuu myös paikan päällä Kukka- ja Hautauspalvelu Kanteleessa, Virastotie 7, Muurame.

Kapeenkoski

Laukaan ja Äänekosken rajalta löydät koskikalastuksen aarteen, Kapeenkosken. Yksityinen koskialue tarjoaa erinomaisen miljöön koskikalastukselle, ja koski on tunnettu erityisen runsaslukuisesta kuhakannastaan. Kapeenkosken kalaston pääosaa näyttelee kuitenkin taimen, jota on aikoinaan ollut alueella narraamassa itse presidentti Urho Kekkonen.

Pituutta tältä neljän kosken muodostamalta koskialueelta löytyy reilun kilometrin verran. Alue tarjoaa oivalliset puitteet sekä perho- että viehekalastukseen. Nimestään huolimatta koski ei ole lainkaan kapea, sillä ulkonäöltään vaikuttava Kapeenkoski on leveydeltään 25-40 metriä.

Kalastajien iloksi Kapeenniemen alueella voi nauttia retkieväitä hyvin hoidetuilla tulipaikoilla ja laavuilla, jotka on varattu yksinomaan lupakalastajien käyttöön.

Lue lisää kalastuksesta ja tarvittavista luvista Kapeenkoskella.

Sinua saattaisi kiinnostaa myös

Lapsia kävelemässä laiturilla

Kalastus järvillä ja lammilla

Kaksi henkilöä kalastamassa veneissä

Varjola

Kaksi henkilöä ja koira Revontulessa ulkopaljussa

Majoitu