Leivonmäen kansallispuisto


Joutsa

Paikallinen sää

Lämpötila: 0.2°C Pilvistä, klo 14:00

Leivonmäen kansallispuisto

Leivonmäen kansallispuisto Joutsassa on erinomainen kohde retkeilijälle kuin retkeilijälle, sillä se tarjoaa vaihtelevaa maastoa, upeita maisemia ja monen tasoisia reittejä. Runsaan 30 neliökilometrin alueelle mahtuu niin harju-, järvi-, kuin suomaisemaakin, joita pääsee ihailemaan ympäri vuoden. Kansallispuisto nimettiin perustamisvuonna 2003 silloisen sijaintikuntansa Leivonmäen mukaan.

Leivonmäen kansallispuisto soveltuu kaiken ikäisille ja kaiken tasoisille liikkujille, sillä siellä on monipuolisesti erilaisia reittejä, joista jokainen voi löytää itselleen sopivan. Alueen pisimmät reitit – Harjunkierros, Mäyränkierros ja Maastopyöräilyreitti – lähtevät Selänpohjan pysäköintialueelta Rutajärven rannasta. Järvessä voi käydä pulahtamassa ja se sopii myös melontaan ja souteluun.

Kansallispuiston pohjoisosan Koskikaran kierros tarjoaa humisevaa kosken pauhua ja eteläosan Luupään lenkki geologiaa ja historiaa. Osa Luupään lenkistä on esteetön: Harjujärven reitti soveltuu hyvin pyörätuolissa liikkuvalle. Kansallispuiston eteläosassa sijaitsee myös Kirveslammen kierros, jonka varrella on luontotorni, josta voi ihastella upeita suo- ja metsämaisemia.

Leivonmäen kansallispuisto sopii erinomaisesti koko perheen retkikohteeksi. Keskeisen sijaintinsa ja monipuolisuutensa ansiosta alue on erinomainen oppimisympäristö – ympäri vuoden!

Kansallispuistoon pääsee myös taksilla. Katso JYTAKSI:n kiinteät hinnat Jyväskylän keskustasta Leivonmäen kansallispuistoon.

Leivonmäen kansallispuistoon on mahdollista retkeillä myös virtuaalisesti. Matkailun vastuullisuus näkyväksi Keski-Suomessa -hankeen myötä Leivonmäen kansallispuistosta on tehty virtuaalinen ympäristö, jossa pystyy muun muassa ihailemaan kansallispuiston upeita maisemia ja osallistumaan tietovisaan. Tutustu virtuaaliseen Leivonmäen kansallispuistoon täältä.

Virtuaalisesti Leivonmäen kansallispuistoon pääsee tutustumaan myös älypuhelimella lukemalla QR-koodi lintukylteistä, joita on sijoitettu kansallispuistoon ja Jyväskylän keskustaan. Keskustassa lintukyltit löytyvät Visit Jyväskylä Regionin matkailuneuvonnan ikkunasta sekä Jyväskylän Matkakeskuksesta. Kansallispuistossa kyltit sijaitsevat Selänpohjan parkkipaikalla, Lintuniemen puolikodassa, Joutsniemen laavussa sekä Harjujärven rannassa katselutasanteella.

Lue lisää Leivonmäen kansallispuistosta ja alueen historiasta täältä.

Esteettömyys

Leivonmäen kansallispuistossa Harjujärven esteetön reitti, 700 m/suunta.

Lisätiedot

Leivonmäen reitit

Sijainti ja saapuminen

Kansallispuistoon ei pääse julkisilla kulkuvälineillä.

Pysäköinti

Selänpohja: Syysniementie 1072, Joutsa ja Kirveslampi: Vartiamäentie 1073, Joutsa

Talvikunnossapito

Pysäköintialueet ovat käytettävissä myös talvella, mutta aurauksessa voi esiintyä viivettä.

Muita samasta sijainnista

Vaihelan Tilan päärakennus kesäpäivänä.

Vaihelan Tila

Lue lisää kohteesta Vaihelan Tila

Valklammin pitkospuupolku

Lue lisää kohteesta Valklammin pitkospuupolku
Eräkatri erä- ja luonto-opas

EräKatri – HauskaaOnnellista

Lue lisää kohteesta EräKatri – HauskaaOnnellista
Taidelaitos Haihatus ulkoapäin

Taidelaitos Haihatus

Lue lisää kohteesta Taidelaitos Haihatus