Paljaspää

Etäisyys Jyväskylän kompassinaukiolta kohteeseen:

28 min

Vuorelantie 25
40900 Jyväskylä

Paikallinen sää

Lämpötila: -0.2°C Pilvistä, klo 10:58

Paljaspää

Jyväskylän saariston perukoilla on saari, joka kohoaa ylitse muiden. Tämä erikoinen pieni saari pitää sisällään monta erilaista vuorentynkää, ja voidaan sen arvella innoittaneen myös eritoten paikallisia taiteilijoita. Tällä saarella kun tuntuu eläneen useampia eri alojen taitajia, kuten vaikkapa Alvar Aalto, jonka koetaloa on helppo käydä katsomassa samalla reissulla.

Eräästä saaren kukkuloista on muodostunut minulle erityisen mieluisa paikka. Tällä Paljaspään kukkulalla, kun pystyy muutamalla reippaalla askeleella nostamaan itsensä sellaisien maisemien äärelle, että sitä harvoissa paikoissa pystyy vastaavaan.

Paljaspää siis sijaitsee Jyväskylän Muuratsalon eteläpäässä. Polku Paljaspäälle ei ole kokonaispituudeltaan edestakaisin paljoa puolta kilometriä pidempi. Polku on myös sen verran helppokulkuista maastoa, että sinne arvaa lähteä ilman erillisiä retkeilyvarusteita. Uskaltaisin sanoa, että polku sopii hieman heikkojalkaisemmallekin, sillä se on sen verran lyhyt eikä turhan jyrkkä tai kivinen. Näin talvisaikaankin polku tuntuu usein olevan myös sen verran useasti asteltu, ettei kengän hörppäämistä tarvitse ainakaan tällä kertaa pelätä.

Pienen alkumatkan jälkeen polku pompsahtaa nopeasti leveämmälle soratielle, josta on huomattava hypätä takaisin vasemmalle polulle melkein heti soratielle astuttuaan. Tästä polku johtaa kohti Paljaspään huippua. Sen jälkeen ei tarvitsekaan tallata enää montaa metriä. Aurinko pilkahtelee lupaavasti puiden lomasta, jolloin tietää olevansa pian perillä.

Silokallion päällä tulee joka kerta se sama tunnelma, kuin olisi jossain kauempana ja jossakin paljon syrjäisemmässä. Liekö se on se valtava kallion massa, joka siitä maasta paistaa ja rauhoittaa mielen, vai onko se, se avarien maisemien toljotus, kun saa mielen pienet murheet tuntumaan mitättömiltä. Joka tapauksessa tällaisilla paikoilla mielen valtaa joka kerta se samanlainen rauhan tunne.

Näkymä Paljaspäältä aukeaa kohti itää ja Pohjois-Päijänteen kuuluisia selkävesiä. Näiltä sijoilta voi kesäpäivänä nähdä melko upean auringonnousun, eikä se näytä näin talviaamunakaan sen hassummalta. Suoraan edessä aukeava Hauhonselkä odottaa vielä kovempia pakkasia jäätyäkseen. Pienellä pään pyöräytyksellä Hauhonselkä muuttuu pikkuhiljaa vielä suuremmaksi Ristinseläksi. Näkymistä ei tällä nyppylällä nimittäin tarvitse tinkiä.

Hetken aikaa maisemaa ihasteltua on helppo huomata Paljaspään päältä alkavan useiden muiden polkujen. Nämä polut kuljettavat kulkijaa ympäri Muuratsalon, ja niitä pitkin saattaa kulkea vaikka aina Lullivuorelle asti. Polkuja ei ole kuitenkaan sen paremmin merkattu, joten pidempää reissua varten kannattaa varata kartta tai navigaatiolaite matkaan. Polkuverkosto noin viisi kilometriä pitkässä Muuratsalossa voi käydä muutoin melko vaikeaselkoiseksi.

Palaan kuitenkin takaisin lähtöpisteeseen, ja tämä juuri on mielestäni Paljaspään paras puoli. Se on kyllin helppo paikka pysähtyä hetkeksi ja tuntea olevansa jossain paljon syrjäisemmässä kuin oikeasti onkaan. Se on täydellinen pieneen kahvihetkiin tai nopeaan pistäytymiseen luonnon helmassa, mutta siitä riittää myös suurempaan retkeilynnälkään tarvittaessa.

Luontopolku lähtee Vuorelantien päästä. Paljaspään läheisyydessä Muuratsalon pohjoisosassa on kaksi yleistä pysäköintialuetta: yksi Melalammentien ja Kontintien risteyksessä ja toinen Muuratsalon toimintapuistossa osoitteessa Vuorenlahdenkatu 38. 

Juttu on toteutettu yhteistyössä Retkipaikan kanssa ja sen on kirjoittanut Jussi Judin.

Pysäköinti

Melalammentien ja Kontintien risteyksen pysäköintipaikka ja Muuratsalon toimintapuiston pysäköintipaikka osoitteessa Vuorenlahdenkatu 38.

Lähtö-/päätepiste

Vuorelantie 25

Koordinaatit

62°07'13.4"N 25°46'25.9"E

Reitin pituus

n. 2km

Pysäköintipaikan etäisyys

2,3km, 2km

Muita samasta sijainnista

Vanhoja, sodanaikaisia lentokoneita Suomen Ilmavoimamuseossa Jyväskylän Tikkakoskella.

Suomen Ilmavoimamuseo

Lue lisää kohteesta Suomen Ilmavoimamuseo
Kaksi lasta ja aikuinen nauraa ruokapöydän ääressä.

Ihan parhaita hetkiä

Lue lisää kohteesta Ihan parhaita hetkiä
Ruoka-annos Viikinkiravintola Haraldissa

Viikinkiravintola Harald

Lue lisää kohteesta Viikinkiravintola Harald