Saarijärven kirkko
Osoite
Paavontie 8
43100 Saarijärvi
Yhteystiedot
Sää kohteessa:
Lämpötila: -7.4°C Pilvisyystietoa ei saatu, klo 23:00
Saarijärven kirkko
Saarijärven kirkko on Saarijärven seurakunnan pääkirkko. Kirkko on aikansa suunnittelijoiden ja rakentajien mestarinäyte. Kirkkosalia hallitsee halkaisijaltaan 18-metrinen kupoli. Näin suuri kupoli edellyttäisi yleensä kivirakenteista kirkkoa. Kupolin soveltaminen puukirkkoon on 1800-luvun arkkitehtuurin huomattava saavutus. Kirkko edustaa ns. Engelin kirkkoja. Sen piirsi A. F. Granstedt, joka työskenteli arkkitehti C. L. Engelin johtamassa Suomen intendenttikonttorissa.
Nykyinen kirkko on Saarijärven kolmas kirkko. Vuosina 1628 ja 1694 rakennetut kirkot ovat sijainneet samalla kannaksella kuin nykyinen kirkkomme. Nykyisen kirkon rakentamista vuosina 1846-49 johti kirkonrakentaja Jaakko Kuorikoski.
Vuoden 1930 remontissa umpeen laudoitettu kupoli avattiin alkuperäisen tarkoituksen mukaisesti. Lyhdyn laessa oleva Kristuksen ylösnousemuksen symboli, kullattu aurinko, on lattiapinnasta mitattuna 29,1 metrin korkeudessa. Kirkko sai jälleen uuden saarnatuolin, joka on suunniteltu kirkon ensimmäisen saarnatuolin pohjalta. Kirkko ja tapuli maalattiin ulkoa, ja alttarirakennelma, valaistus, äänentoistolaitteet ja lämmitys uusittiin. Sisäväritys on suunniteltu kirkon eri vaiheissa käytettyjen värisävyjen mukaan. Peruskorjauksen yhteydessä hankitut uudet kirkkotekstiilit on suunnitellut ja valmistanut tekstiilitaiteilija Annikki Linturi. Tekstiilien aiheena on elämänpuu.
Kirkon kolmas peruskorjaus tehtiin vuosina 1997–98 seinäjokelaisen arkkitehti Aulis Jääskeläisen suunnitelmien mukaan. Perusteellisessa remontissa käytiin huolella läpi kaikki rakenteet lattian alta kupolin huippuun asti. Vastaavana rakennusmestarina oli Keijo Sironen Saarijärveltä.
Kirkossa pidetään joka sunnuntai jumalanpalvelus klo 10. Kirkkoon mahtuu noin 800 henkilöä. Kirkossa on induktiosilmukka, jonka kuuluvuuskartta löytyy pääoven luota. Kirkossa on wc-tilat.
Lisätiedot
Esteettömyys
Sankarihautojen puoleisella sivuovella on luiska, jota pitkin kirkkoon on helppo kulkea myös rollaattorin tai pyörätuolin kanssa.