Tähtien ja revontulien ihailua Keski-Suomessa

Tiesitkö, että Keski-Suomessa voi nähdä värikkäänä loimuavat revontulet sekä kirkkaana loistavan tähtitaivaan? Myös kaupungeissa, kuten Jyväskylässä, on mahdollisuudet ihailla revontulten näytöstä. Suuntaa siis katse taivaalle ja ihaile tähtien loistetta sekä revontulien räiskyvää hohtoa Keski-Suomessa.

Elokuun lopun jälkeen päivien lyhentyessä ja iltojen pimentyessä voi Keski-Suomessa ihailla kauniina tuikkivaa tähtitaivasta, ja revontuliakin nähdään noin joka neljäs yö. Keski-Suomi on ihanteellista aluetta taivaan valoilmiöiden tarkkailuun, sillä yksi eteläisen Suomen pimeimmistä alueista sijaitsee juuri Hankasalmella. Hankasalmi onkin ollut jo yli neljäkymmentä vuotta maailmanlaajuisen revontulien ja tähtien tutkimuksen keskus.

Keski-Suomessa on mahdollista päästä tutustumaan ohjatusti tähtitaivaan ilmiöihin, sillä Jyväskylän tähtitieteellinen yhdistys Sirius ry järjestää tähtinäytäntöjä tilauksesta Hankasalmen, Nyrölän ja Rihlaperän observatorioissa.

Revontulien ja taivaan valoilmiöiden ihailu ei kuitenkaan välttämättä vaadi ammattimaista välineistöä, vaan lähinnä aikaa, innostuneisuutta ja lämmintä vaatetusta. Jyväskyläläistä luontokuvaajaa ja aktiivista revontulien ja tähtien bongaajaa Tero Riihistä revontulien ja tähtitaivaan tarkkailu on kiehtonut jo lapsesta saakka.

”Revontulia ja tähtitaivasta katsellessa mieli rauhoittuu. Silloin huomaa, kuinka pieniä me olemmekaan tällä maapallolla.”

Luontokuvaaja Tero Riihinen

Tero Riihisellä onkin paljon sanottavaa tähtien ja revontulien bongaamisesta. Monia asioita tulee tietysti ottaa huomioon, mutta pohjimmiltaan taivaan valoilmiöiden tarkkailu on yksinkertaista puuhaa, joka soveltuu aivan jokaiselle. Alta löytyvien viiden vinkin avulla vietät unohtumattoman illan tähtiä ja revontulia ihaillen!

Revontulia taivaalla
Kuva: Tero Riihinen

1. Huomioi ajankohta

Parhaiten Keski-Suomessa revontulia ja tähtiä voi nähdä elokuun lopusta lähtien aina maaliskuuhun saakka, kun pohjoinen taivaan horisontti on pimentynyt auringonvalosta.

2. Hakeudu pois kaupungin valoista

Revontulia ja tähtiä bongatessa on tärkeää hakeutua kauas kaupungin valoista ja muusta valosaasteesta mahdollisimman pimeään paikkaan. Suositeltava etäisyys kaupungin valoista on noin 15–20 kilometriä.

3. Valitse oikea paikka

Tähtien ja revontulien näkemiseen tarvitaan hyvä ja laaja näkyvyys kirkkaalle pohjoiselle taivaalle. Tähän hyviä paikkoja ovat muun muassa järvien rannat, peltojen reunat ja korkeat mäet. Keski.Suomessa tällaisia paikkoja ovat esimerkiksi Laukaan Kirkkoniemi, Toivakan Mämminniemi sekä Leivonmäen kansallispuiston Kirveslammen suoalue.

4. Tee taustatyötä

Jotta pilvinen yö ei yllätä ja peitä näkyvyyttä taivaalle, kannattaa säätä tarkkailla hyvissä ajoin. Revontulien arvoja eli niiden voimakkuutta ja näkymisen todennäköisyyttä voi puolestaan seurata Ilmatieteen laitoksen sivuilta Avaruussää -osiosta. Kun revontulien arvot ovat korkeita, niitä voi nähdä paljain silmin. Hankasalmen observatoriossa sijaitsee myös etäkäyttöinen tähtikamera, jota voi seurata reaaliajassa vuorokauden ympäri: voit siis ihailla tähtiä ja revontulia myös kotisohvalta käsin.

5. Muista, että kärsivällisyys palkitaan

Revontulien bongaaminen vaatii kärsivällisyyttä, sillä usein revontulipurkaukset ovat lyhytkestoisia – toisinaan jopa vain minuutin koko yönä. Joskus revontulet saattavat kuitenkin loimuta taivaalla useita tunteja. Tähtiä voi tietysti nähdä kirkkaalla taivaalla lähes joka yö, joten pukeudu lämpimästi, suuntaa tunnistamaan tähtikuvioita ja saatatkin huomata todistavasi myös revontulien tanssia.

Sinua saattaisi kiinnostaa myös

Maisema Vaarunvuorilta

Näköalapaikat

Ilmakuva Kirveslammelta, Leivonmäen kansallispuistosta ilta-auringon aikaan

Kansallispuistot

Henkilö veden äärellä Salamajärven kansallispuistossa

Luontopolut