Vastuullinen retkeily

Siirry edelliseen
Siirry seuraavaan

Vastuullisella retkeilyllä tarkoitetaan toimintaa, joka huomioi luonnossa toimimisen vaikutukset niin ympäristöön kuin muihin retkeilijöihin ja paikallisiin maanomistajiin. Vastuullinen retkeilijä on ympäristöystävällinen, luontoa kunnioittava ja vastuuntuntoinen: vastuullisesta retkeilystä ei jää luontoon jälkiä.

Suomessa käytössä olevat jokamiehenoikeudet antavat kaikille vapauden liikkua luonnossa, mutta vapauden lisäksi retkeilijällä on myös vastuunsa.

Jokamiehenoikeuksien mukaan Suomen luonnossa saa liikkua jalan, hiihtäen ja pyöräillen muualla kuin piha-alueilla siitä riippumatta, kuka omistaa alueen. Jokamiehenoikeudet mahdollistavat myös tilapäisen leiriytymisen, luonnonmarjojen, sienien ja rauhoittamattomien kasvien poimimisen, onkimisen, pilkkimisen, veneilyn, uimisen ja vesistössä ympäristöystävällisesti peseytymisen. Lisää tietoa siitä, mitä jokamiehen oikeuksin saa ja mitä ei saa tehdä, löytyy Luontoon.fi -sivustolta. Jokamiehenoikeudet koskevat myös ulkomaalaisia.

Luontopoluilla liikkuessa koirat on pidettävä kytkettyinä kaikkina vuodenaikoina. Luontopolut ovat tarkoitettu jalkaisin liikkumiseen, sillä esimerkiksi pyöräily kuluttaa luontopolkujen maaperää ja tekee kosteat paikat kulkukelvottomiksi kävelijöille.

Talvisin retkeillessä on huomioitava talvikunnossapitoon liittyvät asiat. Monissa kohteissa ei ole talvikunnossapitoa, jolloin maasto voi olla hyvin vaikeakulkuista ja paikoin vaarallista. Olosuhteisiin on tutustuttava huolellisesti etukäteen, jotta osaa arvioida riskit.

Kesäisin kävelyreitteinä toimivat väylät muuttuvat talvisin usein hiihtoladuiksi. Latukäytössä toimiville reiteille ei saa hiihtokautena mennä jalan, sillä jalan liikkuminen vahingoittaa latua. Hiihtoreiteillä kävely voi olla myös vaarallista, sillä hiihtäjien nopeus voi paikoin olla hyvinkin suuri.

Kesäisin puolestaan on huomioitava metsäpaloriski, sillä lämpiminä kausina maasto voi olla todella kuivaa. Avotulen teko maastoon ei ole jokamiehenoikeus, vaan se on sallittua yleensä ottaen vain maanomistajan luvalla. Nuotio pitää tehdä merkityille tulentekopaikoille. Metsäpalovaroituksen ollessa voimassa tulenteko on aina kielletty muualla kuin keittokatoksissa, jotka on varustettu hormilla; avotulen sytyttäminen on kielletty, mikäli kuivuuden, tuulen tai muun syyn seurauksena luonnon olosuhteet ovat sellaiset, että tulipalon riski on ilmeinen. Tulipalon sattuessa se vastaa vahingoista, joka on aiheuttanut tulen leviämisen maastoon. Ajankohtaisia metsäpalovaroituksia voi tarkastella esimerkiksi Ilmatieteenlaitoksen sivuilta.

Telttaillessa on kunnioitettava luontoa. Vaikka jokamiehenoikeuksien varjolla teltan saa pystyttää muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta lähes mihin tahansa, telttailusta ei saa jäädä jälkiä luontoon. Käytännössä tämä tarkoittaa, että roskat on kerättävä, likavettä ei tule päästää vesistöön ja teltta tulee pystyttää jo aiemmin leirintäkäytössä olleelle alueelle.

Osa vastuullista retkeilyä on matkustamiseen liittyvät asiat. Autolla saapuessa tulee käyttää parkkeeraamiseen tarkoitettuja alueita – autoja ei pidä jättää minne sattuu. Joissakin kohteissa parkkitilaa on rajoitetusti, jolloin yksityisautoilua parempi vaihtoehto voi olla taksilla liikkuminen. Jytaksilla on kiinteä hinnasto suosittuihin matkailukohteisiin, jonka avulla esimerkiksi Leivonmäen kansallispuiston ja Oravivuoren näkötornin retkeilymaisemiin pääsee helposti. Mahdollisuuksien mukaan kannattaa suosia myös julkisia liikennevälineitä, jotka ovat usein ekologisin valinta.

Sinua saattaa kiinnostaa myös

Kaksi henkilöä evästauolla Etelä-Konneveden kansallispuiston luontomaisemien äärellä

Luonto & Retkeily

Koira ja perhe luontopolulla Leivonmäen kansallispuistossa

Kestävä matkailu Keski-Suomessa

Kaksi henkilöä syömässä eväitä Pyhä-Häkin kansallispuistossa

Retkietiketti