Ilmakuvaa Jyväsjärven retkiluisteluradalta ilta-auringossa

Talviaika Lutakon satamassa

Luistele retkiluisteluradalla, suuntaa jääladulle hiihtämään, pulahda järvivesialtaaseen, hemmottele itseäsi saunan lämmössä tai nauti sataman antimista maan kamaralla. Jyväskylän Lutakon sataman kahvilat ja ravintolat tarjoavat syötävää ja juotavaa pieneen sekä isoon nälkään.

Talven tullen Suomen elämyksellisin satama Jyväskylän Lutakossa pukee ylleen lumihunnun, jolloin alue tarjoaa aivan erilaisia mahdollisuuksia harrastamiseen ja nautiskeluun. Jyväsjärven jään ollessa tarpeeksi paksu jäälle aurataan 1,2–3,2 kilometrin mittainen retkiluistelurata. Huurteisen kylminä, mutta aurinkoisina talvipäivinä jyväskyläläiset rakastavat ottaa luistimet alleen ja suunnata jääradalle! Luistinparin voi vuokrata Satamakahvilasta. Satamakahvilasta voi talvikaudella vuokrata myös potkukelkkoja ja lumikenkiä.

Hiihtämisen ystäviä ilahduttaa luistinradan ympärillä kiertävä jäälatu, jolta löytyy mittaa reilu kolme kilometriä. Muistathan tarkistaa jään turvallisuuden ennen sille astumista – heikon jään aikana jäälle meneminen ei ole turvallista! Ajankohtaiset tiedot voit tarkastaa latupalvelusta.

Kaksi henkilöä luistelee lastenvaunujen kanssa Jyväsjärven retkiluisteluradalla.
Kuva: Tero Takalo-Eskola

Niille, jotka pysyttelevät mieluummin maan kamaralla, talvipäivän aktiviteettia tarjoaa järven kiertävä kevyen liikenteen väylä, Rantaraitti. Usean kaupunginosan ja vaihtelevien maisemien läpi kulkeva 13 kilometrin mittainen Rantaraitti on oiva alue lenkkeilyyn ympäri vuoden. Hämärän aikaan reippaillessa voit ihastella reitin varrella komeilevia Valon kaupungin valaistuskohteita: Rantaraitilla näet esimerkiksi Kuokkalan ja Ylistön sillat iltavalaistuksessaan sekä useita valaistuja taideteoksia. Satamassa pääset näkemään maailmankuulun arkkitehdin Alvar Aallon itselleen suunnittelemaan veneen, joka on pysyvästi esillä sille varta vasten rakennetussa venesuojassa.

Kylmän päivän viettoon saunaravintola Sataman Viilun saunat ja porealtaat tarjoavat lämpöä ja rentoutumista. Jos kylmä ei haittaa, uinti Viilu-altaassa Jyväsjärven satamassa on endorfiinia stimuloiva kokemus.

Ylistön silta Jyväskylässä talviaikaan
Kuva: Maris Grunskis

Talvisen urheilupäivän jälkeen kuppi kuumaa kahvia tai mehua maistuu taivaallisen hyvälle. Lämmintä juomaa ja herkullisia muurinpohjalettuja tarjoilee satamassa sijaitseva tunnelmallinen Kotakahvila, joka on mukava paikka vetäytyä lämmittelemään elävän tulen ääreen pakkasen paukkuessa ulkona.

Mikäli mieli tekee hieman tukevampaa huikopalaa, vain kivenheiton päässä satamasta sijaitsevat ravintolat Trattoria Aukio ja Sohwitar. Lutakonaukion lähettyvillä sijaitsee myös paikallisen HIISI Panimon Taproom ja Bottleshop. Sataman Viilussa Jyväsjärven rannassa herkuttelet ravintolaruoalla ja kahvilatuotteilla. Viilun terassi on ykköspaikka nauttia kevättalven ensimmäisistä lämmittävistä auringonsäteistä! Myös siipiratasalus m/s Vellamo on avoinna talvikaudella viikonloppuisin.

Ruoka-annos lautasella ravintolan pöydällä.
Kuva: Julia Kivelä