Rantaraitti

Siirry edelliseen
Siirry seuraavaan

Rantaraitti on kevyenliikenteen väylä, joka kiertää koko Jyväsjärven ympäri. Se on Jyväskylän suosituimpia liikunta- ja virkistysalueita, ja tuo luonnon keskelle kaupunkia. Rantaraitin pituus on noin 13 kilometriä, mikä tekee siitä erityisen hyvän paikan pitkälle lenkille. Kuokkalan sillan kautta pääsee Järven toiselle puolelle, joten lenkin pituutta voi helposti säädellä itse. Reitin varrella tutustuu monipuolisesti Jyväskylän kaupunkiin ja sen luontoon. Lenkkeilymahdollisuuden lisäksi Rantaraitti sisältää myös monia muita liikuntamahdollisuuksia, sekä paljon nähtävyyksiä. Raitin varrella pääsee kulkemaan jalan, pyörällä, rullaluistimilla kuin myös sähköpotkulaudalla. Rantaraitin reittiin voi tutustua Kehä siniset -reitin avulla.

Rentoudu Suomen elämyksellisimmässä satamassa

Rantaraitin varrelta, aivan keskustan läheltä, löytyy hyvin suosittu rentoutumispaikka Jyväskylän Lutakon satama, johon voi saapua viettämään aikaa samalla ulkoilmasta nauttien. Sataman alueella on useita ravintoloita, kahviloita sekä ravintolalaivoja, joissa voi uppoutua erilaisiin makuelämyksiin. Ravintola Sataman Viilussa voi pysähtyä nauttimaan kotimaisista ruoka-annoksista ja samalla reissulla voi käydä kokemassa Viilun saunatilat.

Aivan sataman vierestä löytyy myös Lutakonaukio ja Paviljonki, joissa molemmissa järjestetään vuoden aikana lukuisia tapahtumia, kuten festivaaleja, markkinoita ja rallitapahtumia.

Kuva: Cenk Yakinlar

Koe kulttuuri

Rantaraitin varrelta löytyy monenlaisia kulttuuri, taide- ja valaistuskohteita. Rantaraitin varrella on kolme siltaa, Kuokkalan silta, Ylistön silta ja Äijälänsalmen silta, jotka ovat jo itsessään erinomaisia nähtävyyksiä. Sillat ovat upeita iltavalaistuksessaan. Rantaraitin lyhtypylväistä löytyy myös 29 valolaatikkoa, joihin on lisätty tarinoita Rantaraitin historiasta.

Rantaraitin varrella on useita taideteoksia, joista yksi tunnetuimmista on Kuokkalan sillan alapuolella oleva Seppo Uuranmäen Keinuja. Monet Rantaraitin taideteoksista on valaistu, kuten Ylistönrinteessä sijaitseva 5-metrinen Hyöky-veistos.

Kuokkalan kartano, joka on Suomen ensimmäisen itsenäisen naisarkkitehdin Wivi Lönnin suunnittelema, sijaitsee lähellä Äijälänsalmen siltaa. Kartanossa pääset nauttimaan korkealaatuisesta ruuasta ja ihanasta puutarhasta.

Mattilanniemeltä ja Ylistönrinteeltä löytyy kaksi Jyväskylän yliopiston kampusaluetta, jotka ovat myös hyviä nähtävyyksiä.

Kuva: Juhana Konttinen

Kuntoile monipuolisesti

Rantaraitilla on poikkeuksellisen hyvät lenkkeilymahdollisuudet, mutta myös mahdollisuus harrastaa muita liikuntamuotoja. Rantaraitilta löytyy Suomen suurin ulkokuntosali, joka käsittää 20 erilaista liikuntapaikkaa ulkokuntosaleista porrastreeniin. Rantaraitti soveltuu myös koko perheen ajanviettopaikaksi ja sen varrelta löytyy leikkipuistoja Äijälänrannasta, Suuruspäältä ja Lutakosta. Reitin varrelta löytyy myös useita uimarantoja, joissa viihtyvät niin aikuiset kuin lapsetkin. Sataman läheisyydestä löytyy vesiurheilukeskus Gr8Wake, jossa viihdytään vesipuistossa, SUP-lautaillen ja wakeboardingin parissa. Rantaraitilla järjestetään syksyisin myös suosittu Finlandia Marathon juoksutapahtuma, johon osallistuu vuosittain yli 2000 juoksijaa.

Talvisin Jyväsjärven jäälle voi saapua esimerkiksi luistelemaan tai hiihtämään. Jyväsjärven jäälle aurataan pakkastalvina noin 2,4 kilometrin pituinen retkiluistelurata.

Kuva: Finlandia Marathon

Nauti luonnosta

Eräs Rantaraitin houkuttelevimmista puolista on reitin varrella oleva luonto. Lenkin aikana voi halutessaan pysähtyä reitiltä löytyvissä luontokohteissa. Lintubongareille hieno kohde on esimerkiksi Äijälänrannan ranta-alueella Kuokkalan pohjoisrannalla sijaitseva Pitkäruohon lintutorni. Suistoja löytyy Jyväsjärven pohjoisrantaan laskevalta Tourujoelta ja Rauhalahden pohjukasta. Jyväsjärveen laskee myös Korkeakosken puro, joka on hienoimmillaan etenkin keväällä. Rantaraitin varrella on myös koirien uittopaikka.

Rantaraitin varrella, sijaitsee myös Jyväskylän ainoa siirtolapuutarha. Kesäisin Kuokkalan Suuruspäässä Rantaraitin varrella laiduntaa lampaita.

Kuva: Atacan Ergin

Sinua saattaisi kiinnostaa myös

Kaksi ihmistä Jyväskylän keskustassa

Viihdy Jyväskylän keskusta-alueella

Ryhmä ihmisiä pyöräilemässä Häähninmäen retkeilyreitillä.

Keski-Suomen parhaat pyöräily-ja lenkkeilyreitit

Talvinen maisema Jyväskylän Harjun kiviportailta.

Tutustu näköalapaikkoihin

Alvar Aallon kohde, Säynätsalon kunnantalo ulkopuolelta

Keski-Suomen arkkitehtuuri ja historialliset miljööt