Keski-Suomen makujen kirjo

Metsä

Keski-Suomen runsaat metsäiset maastot kätkevät kulkijan löydettäviksi monipuolisesti erilaisia marjoja, sieniä ja villiyrttejä. Näitä jokainen matkalainen, patikoija tai paikallinen voi jokamiehen oikeudella itse kerätä, luontoa ja kanssaihmisiä kunnioittaen. Jos itse ei ehdi tai pääse metsään, tarjoavat paikalliset ravintolat ja maaseutumatkailuyritykset usein listoillaan Suomen yöttömässä yössä kypsyneitä aromikkaita marjoja ja sieniä monessa eri muodossa. Myös villiyrtit ovat löytäneet tiensä monien taitavien kokkien keittiöihin.

Matkamuistoksi tai itse valmistettavaksi voi Keski-Suomessa löytää muun muassa kuivattuja tuotteita, pakasteita, hilloja, hyytelöitä ja mehuja. Kannattaakin suunnistaa suoramyyntipisteisiin tai kysyä paikallisen marketinkin tarjonnasta. Metsien aarteiden ohella Keski-Suomessa viljellään myös mansikkaa, herukoita, vadelmaa, pensasmustikkaa ja jonkin verran tyrniä. Erityisesti hyvinä satovuosina on elämys päästä itse poimimaan omenat, päärynät, luumut ja kirsikat suoraan puista.

Marjaisa jälkiruoka-annos
Kuva: aitomaaseutu.fi / Pekka Rötkönen

Järvi

Keski-Suomessa on järviä yli 3700. Ei siis ihme, että maakunnassa kalastetaan paljon ja vapaa-ajankalastajillekin kiinnostavia kohteita löytyy runsaasti. Pääkalansaaliita ovat ahven ja hauki, mutta yhä useampi onnistuu nappaamaan koukkuunsa myös arvostetun kuhan. Onnekkaat pääsevät mukaan nuottamaan muikkua, tuota loistavan makuista pientä lohikalaa, joka ruisjauhoissa pyöriteltynä ja voissa rapeaksi paistettuna on vertaansa vailla. Talven sesonkiin kuuluvat ehdottomasti myös madekeitto ja blinit muikun tai vaikkapa kirjolohen mädin kera.

Tuoreita lähikaloja on saatavilla paikallisten kalastajien ja kauppojen tarjonnassa sesongin mukaan. Aina varma kalansaalis löytyy useimpien kauppojen ja suoramyyntipisteiden hyllystä, nimittäin kestävän kehityksen mukaista paikallista kalaa purkitettuna eri tavoin. Purkitettuna löytyy niin savumuikkua öljyssä kuin savustettua särkeä valkosipuliöljyssä. Suosittelemme maistamaan! Sesongin herkuista kannattaa ehdottomasti muistaa myös heinäkuun puolestavälistä alkavan ravustuksen saaliit. Rapujuhlat, ah!

Riista

Riistan makuun Keski-Suomessa voi päästä riippuen sesongista esimerkiksi osallistumalla järjestettyihin jahteihin tai varaamalla pöydän riistaillalliselle. Paikallisilta lihamestareilta kannattaa tiedustella, jos kaipaa omaan keittiöönsä riistalihaa tai retkinuotiolle esimerkiksi hirvimakkaraa. Helppo ruoka omatoimimatkaajalle tai kotikokille syntyy myös esimerkiksi hirvenlihasäilykkeestä keiton tai pyttipannun muodossa. Onnekas kulinaristi saattaa päästä herkuttelemaan jänis- tai sorsapaistilla, toki varmimmin, jos metsästää itse. Myös maakunnan runsastunut peurakanta monipuolistaa riistatarjontaa.

Lihaisa ruoka-annos puisella lautasella
Kuva: aitomaaseutu.fi / Pekka Rötkönen

Viljely

Suomen suvi tarjoaa paikallisille viljelijöille lyhyen ja intensiivisen kasvukauden. Puhtaasta maaperästä ja ilmasta sekä kesän auringosta voimakkaat värinsä ja arominsa saavat monet juurekset, kaalit, salaatit, yrtit ja tomaatit. Kesän ja alkusyksyn runsaudesta pääsee nauttimaan niin toreilla, tiloilla, suoramyyntipisteissä, kaupoissa kuin tietysti ravintoloissa, kahviloissa ja muissa ruokapalveluissa.

Onneksi kesän makuja pystytään myös säilömään, ja varsinkin juureksia varastoidaan myös yli kylmän kauden. Kaupoista mukaan ostettavaksi löytyy muun muassa hapankaalia, paholaisen hilloa, kurkkusalaattia tai kaalikääryleitä. Kesän ehdottomia tärppejä ovat auringonlämpöiset minitomaatit suoraan torilta viljelijältä ostettuna, juuri nostetut uudet perunat tillin ja voin kera sekä paikallisella hunajalla silatut kauden kasvikset nyytissä nuotion hiilloksessa kypsennettynä. Ja mikä voisikaan olla pakkaspäivänä parempaa, kuin höyryävä punajuuripohjainen borssi tai samettinen juuressosekeitto.

Pellot/tilat

Keskisuomalaiseen maaseutumaisemaan liittyvät metsien ja vesistöjen ohella oleellisesti pellot. Ruokaviljan viljelyn lisäksi peltoalasta lähes puolet käytetään nurmiviljelyyn ja kolmannes rehuviljan viljelyyn. Näitä hyödyntävät ravintonaan niin lypsy- kuin pihvikarjakin. Eläinten hyvinvointi ja eettisyys ovat tuottajiemme perusarvoja. Lisäksi laiduntamisella vaalitaan perinteistä hoidettua maalaismaisemaa.

Maatilan elämään tutustuminen pistäytymällä tilapuodeissa ja -kahviloissa tarjoaa elämyksiä vauvasta vaariin, ja tarjolla on erityisesti kesäaikaan monenlaista nähtävää ja maisteltavaa. Ravintoloista, kaupoista ja lihamestareilta kannattaa ehdottomasti kysyä suosituksia paikallisista tuotteista, osaavat ammattilaiset leikkaavat ja valmistavat upean makuisia tuotteita kaikista ruhon osista. Väitämme, että kun olet kerran maistanut suoraan tilalta hankittua pihvikarjan jauhelihaa, et muuta enää huoli. Puhumattakaan dry-aged raakakypsennetystä entrecôtesta tai muuten riittävän tovin mureutuneesta paistista.

Keski-Suomesta löytyy myös paikallista lammasta/karitsaa, possua sekä jonkin verran kalkkunaa ja kaninlihaa. Monet lammastiloistamme toivottavat vierailijat tervetulleiksi tilapuoteihinsa, joissa on yleensä tarjolla tuoretta tai pakastettua lihaa, säilykkeitä ja makkaroita. Monet raaka-aineista ja tuotteista ilahduttavat niin kokkia kuin asiakasta myös ravintoloissa ja maaseutumatkailuyrityksissä.

Maito/meijeri

Maakunnassa tuotetusta maidosta jalostuu osaavissa käsissä maankuuluja tuotteita, kuten Aitoa Cheddar -juustoa Leivonmäellä ja Aura-sinihomejuustoa Äänekoskella. Tiesitkö, että näitä juustoja ei tehdä missään muualla maailmassa? Keski-Suomessa valmistetaan myös huomattava määrä muita maitotuotteita, erityisesti erilaisia maitojuomia. Perinteisistä ruokalajeista tämänkin päivän herkuttelijalle maistuvat muun muassa ternimaidosta valmistettava, kanelin ja sokerin kanssa tarjottava uunijuusto, sekä rahkasta ja kermasta talkkunan sekä puolukkasurvoksen kanssa sekoitettava hämmästyshuttu.

Leipä

On olemassa yksi ruokatuote, jota ilman monikaan keskisuomalainen ei tulisi toimeen. Ja kyllähän se vieraallekin maistuu, nimittäin ruisleipä. Sitä maakunnastamme löytyy monenlaisessa muodossa aina riihiruislimpusta jyväiseen eväspalaan. Leipäkulttuurimme on muutenkin monipuolista. Myös perinteistä pullaa ja sen eri variaatioita valmistaa lähes jokainen leipomo. Ruisleivän ja pullan lisäksi kannattaa napata mukaan ainakin keskisuomalaista vaaleaa hiivaleipää, jota Keski-Suomessa kutsutaan rieskaksi, ohutta perunarieskaa sekä tietysti erilaisia piirakoita. Maakunnasta löytyy myös yksi nimisuojatuotemerkillä valmistava karjalanpiirakan tekijä.    

 

Leipäkori yrteillä ja kastikkeella
Kuva: aitomaaseutu.fi / Hanna-Kaisa Hämäläinen
KEKO2-hankkeen_rahoittajalogot