Suomalainen kermainen kalakeitto
500 g kiinteä peruna 1,5–2 cm kuutioina
400 g tuore ruodoton lohi-, kuha- tai madefilee 2–3 cm kuutioina
50 g sipuli hienonnettuna
1 l kalaliemi
5 kpl maustepippuri (voit käyttää myös ripauksen jauhettuna)
5 kpl mustapippuri tai jauhettu myllystä
5 kpl valkopippuri (tai ripaus jauhettuna)
1-3 kpl laakerinlehti
suolaa (määrä riippuu kalaliemen suolaisuudesta)
1–2 dl kerma
1 dl tuore tilli hienonnettuna
Yhdistä liemi ja sipulit kattilassa. Lisää myös pippurit ja laakerinlehdet. Perinteisesti on käytetty kokonaisia pippureita, mutta jauhettujakin voi käyttää – vähennä tällöin määrää. Keitä lientä, kunnes sipulit pehmenevät liemeen. Lisää kuoritut, kuutioidut perunat ja keitä kannen alla napakan kypsiksi. Lisää kuutioitu kala ja hauduta hellästi mehevän kypsäksi. Varo särkemästä kalaa sekoittaessasi. Lisää kerma ja kiehauta. Tarkista suola ja lisää tarvittaessa. Ota kattila pois liedeltä. Viimeistele runsaalla tuoreella tillillä ja tarjoa hyvän ruisleivän ja voin kera.
Ohje: Leena Pölkki