Suomalainen kermainen kalakeitto

Kalakeitto ruisleivän kanssa
kuva: Mauri Leppänen

500 g      kiinteä peruna 1,5–2 cm kuutioina

400 g      tuore ruodoton lohi-, kuha- tai madefilee 2–3 cm kuutioina

50 g        sipuli hienonnettuna

1 l           kalaliemi

5 kpl       maustepippuri (voit käyttää myös ripauksen jauhettuna)

5 kpl       mustapippuri tai jauhettu myllystä

5 kpl       valkopippuri (tai ripaus jauhettuna)

1-3 kpl    laakerinlehti

suolaa (määrä riippuu kalaliemen suolaisuudesta)

1–2 dl     kerma

1 dl         tuore tilli hienonnettuna

Yhdistä liemi ja sipulit kattilassa. Lisää myös pippurit ja laakerinlehdet. Perinteisesti on käytetty kokonaisia pippureita, mutta jauhettujakin voi käyttää – vähennä tällöin määrää. Keitä lientä, kunnes sipulit pehmenevät liemeen. Lisää kuoritut, kuutioidut perunat ja keitä kannen alla napakan kypsiksi. Lisää kuutioitu kala ja hauduta hellästi mehevän kypsäksi. Varo särkemästä kalaa sekoittaessasi. Lisää kerma ja kiehauta. Tarkista suola ja lisää tarvittaessa. Ota kattila pois liedeltä. Viimeistele runsaalla tuoreella tillillä ja tarjoa hyvän ruisleivän ja voin kera.

Ohje: Leena Pölkki

KEKO2-hankkeen_rahoittajalogot