Saunanähtävyydet

Saunamaakunnasta Keski-Suomesta löytyy lukemattomia upeita saunakohteita, mutta nämä nähdessään joutuu jo hieman hieraisemaan silmiään!

Jämsän Saunakylä

Jämsän Juokslahdessa, Päijänteen rantamaisemissa sijaitseva Saunakylä on mielenkiintoinen matka suomalaisen saunan savuntuoksuiseen historiaan ja aitoon saunaelämykseen. Saunakylä esittelee vierailijoilleen maailman laajimman suomalaisten savusaunojen kokoelman – kylästä löytyy 24 savusaunaa, joista vanhimmat ovat peräisin 1700- luvulta. Kyseessä on maailman suurin, eri aikakausien rakennustyylejä edustavien savusaunojen kokoelma. Parhaimman kosketuksen suomalaiseen saunakulttuuriin saa istahtamalla lauteille itse – Saunakylässä voi kesälauantaisin saunoa osassa kylän käytössä olevista savusaunoista.

Kuva: Saija Silén

Maailman suurin savusauna

Kiehtova Tupaswillan perinnekylä tarjoaa mahdollisuuksia jos minkälaisiin aktiviteetteihin – Tupaswillassa voit esimerkiksi näyttää kyntesi sepän työpajassa, osallistua taitoajomittelöön traktorilla tai Paintball- taisteluun metsän siimeksessä. Tupaswillan uniikein ominaisuus on kuitenkin sen ’Mahtisauna’- nimeä kantava savusauna. Kutsumanimi ei ole tuulesta temmattu, sillä Mahtisaunan lauteille mahtuu yhtä aikaa jopa 150 saunojaa! Kyseessä onkin maailman suurin savusauna. Upean löylykokemuksen voi halutessaan kruunata rentouttavalla turvekylvyllä, joka saa ihon hehkumaan.

Kuva: Tupaswilla

Jyväskylän Saunalautat

Sauna, joka kelluu laineilla? Totta se on! Kesäaikaan Jyväsjärven pinta on täplitetty viehättävillä saunalautoilla, jotka tarjoavat unohtumattoman saunaelämyksen – saunalautalla voit nautiskella mukavista löylyistä kauniin Järvi-Suomen maisemissa seilaten. Ja mikä parasta, löylyttelyn jälkeen mukavan virkistävä sukellus järveen on vain muutaman askeleen päässä. Saunalautat ovat kuin kesämökki vesillä!

Kuva: Janne Käyhkö