Talven bucket list – Koe Keski-Suomessa ainakin nämä

Siirry edelliseen
Siirry seuraavaan

Koe ainutlaatuinen talvi Keski-Suomessa: pimeällä hehkuvat Valon kaupungin kohteet, palkittujen hiihtokeskusten rinteet ja muut talviaktiviteetit sekä luonto talviasussaan. Ja vaikka ulkona tuivertaisi tuuli tai paukkuisi pakkanen, Maailman Saunamaakunnan saunat lämmittävät matkailijaa takuuvarmasti.

Ihaile Valon kaupungin valaistuskohteita

Pimeään vuodenaikaan Valon kaupunki Jyväskylä hehkuu upealla tavalla. Löydät kaupungista yli 100 pysyvää valaistuskohdetta, kuten siltoja, rakennusten julkisivuja ja taideteoksia. Ihaile esimerkiksi iltavalaistuksessaan komeilevia maamerkkejä Harjun tornia, Kuokkalan siltaa tai Matti Nykäsen hyppyrimäkeä. Joulun aikaan Jyväskylän Kirkkopuiston yläosan valtaa sadunhohtoinen Jouluvalomaa.

Kuva: Maris Grunskis

Koe talven aktiviteetit

Keski-Suomessa on mainiot puitteet erilaisiin talviaktiviteetteihin. Alueelta löytyy useita hiihtokeskuksia, kuten vastikään vuoden hiihtokeskukseksi valittu Himos. Rinteisiin Keski-Suomessa pääsee myös vähälumisempina talvina. Tarjolla on myös satoja kilometrejä hiihtolatuja. Ensilumenladuilla sukset pääsee vetämään jalkaan jo marraskuussa. Jäiden vahvistuttua retkiluistelemaan pääsee esimerkiksi aivan Jyväskylän keskustan vieressä Lutakon satamassa. Tai ehkäpä haluat kokea ainutlaatuisen elämyksen kelluen hyytävän kylmässä vedessä lämmin kelluntapuku ylläsi, nauttia kansallispuiston rauhasta lumikengät jalassa tai lähteä moottorikelkkasafarille?

kuva: HimosLomat

Nauti talvisesta luonnosta retkeillen

Retkeily onnistuu myös talvella, kun otat sääolosuhteet ja mahdollisen liukkauden poluilla huomioon. Lumisesta luonnosta voi nauttia vaikkapa lumikengät jalassa tai hiihtäen esimerkiksi Leivonmäen kansallispuiston retkiladulla.

Kuva: Kadi Kindma

Bongaa tähtiä ja revontulia

Iltojen pimentyessä voi ihailla kauniina tuikkivaa tähtitaivasta ja revontulia, joita Keski-Suomessa nähdään noin joka neljäs yö. Yksi eteläisen Suomen pimeimmistä alueista sijaitsee Keski-Suomessa, Hankasalmella. Hankasalmi on ollut jo yli neljäkymmentä vuotta maailmanlaajuisen revontulien ja tähtien tutkimuksen keskus.

Kuva: Maris Grunskis

Sauno Maailman Saunamaakunnan saunoissa

Maailman Saunamaakunnassa Keski-Suomessa nautit saunan lempeästä lämmöstä ympäri vuoden. Talven kylmyydessä lämpimät löylyt tuntuvat erityisen rentouttavilta. Löylyttele esimerkiksi yleisessä saunassa satavuotiaiden tiiliseinien suojassa, tunnelmallisissa savusaunoissa tai vaikkapa iglusaunassa.

Kuva: Julie Weien Forøy

Haluatko vinkkejä Keski-Suomen lomaelämyksistä suoraan sähköpostiisi?