Talven bucket list – Koe Keski-Suomessa ainakin nämä

Siirry edelliseen
Siirry seuraavaan

Koe ainutlaatuinen talvi Keski-Suomessa: pimeällä hehkuvat Valon kaupungin kohteet, hiihtokeskusten rinteet ja muut talviaktiviteetit sekä luonto talviasussaan. Ja vaikka ulkona tuivertaisi tuuli tai paukkuisi pakkanen, Maailman Saunamaakunnan saunat lämmittävät matkailijaa takuuvarmasti.

Ihaile Valon kaupungin valaistuskohteita

Pimeään loppuvuoteen valoa tuo Jyväskylän Kirkkopuiston Jouluvalomaa, jossa voit ihmetellä suuria valoporoja, istahtaa valaistun reen kyytiin tai kävellä jättikokoisen joulupallon sisään. Valon kaupungista Jyväskylästä löydät myös yli 100 pysyvää valaistuskohdetta, kuten siltoja, rakennusten julkisivuja ja taideteoksia.

Kuva: Maris Grunskis

Koe talven aktiviteetit

Keski-Suomessa on mainiot puitteet erilaisiin talviaktiviteetteihin. Hiihtokeskuksissa rinteisiin pääsee vähälumisinakin talvina. Keski-Suomessa on satoja kilometrejä hiihtolatuja, ja ensilumenladut avautuvat usein jo marraskuun puolella. Pakkastalvina retkiluistimet voi vetää jalkaan aivan Jyväskylän keskustan vieressä satamassa. Tai ehkäpä haluat kokea ainutlaatuisen elämyksen kelluen hyytävän kylmässä vedessä lämmin kelluntapuku ylläsi?

kuva: HimosLomat

Nauti talvisesta luonnosta retkeillen

Retkeily onnistuu myös talvella, kun otat sääolosuhteet ja mahdollisen liukkauden poluilla huomioon. Sulan maan aikana kutsuvat esimerkiksi Keski-Suomen neljän kansallispuiston ja muiden luontokohteiden reitit. Lumen peitettyä maan luonnosta voi nauttia vaikkapa lumikengät jalassa tai hiihtäen esimerkiksi Leivonmäen kansallispuiston retkiladulla.

Kuva: Jukka Paakkinen

Bongaa tähtiä ja revontulia

Iltojen pimentyessä voi ihailla kauniina tuikkivaa tähtitaivasta ja revontulia, joita Keski-Suomessa nähdään noin joka neljäs yö. Yksi eteläisen Suomen pimeimmistä alueista sijaitsee Keski-Suomessa, Hankasalmella. Hankasalmi on ollut jo yli neljäkymmentä vuotta maailmanlaajuisen revontulien ja tähtien tutkimuksen keskus.

kuva: Maris Grunskis

Sauno Maailman Saunamaakunnan saunoissa

Maailman Saunamaakunnassa Keski-Suomessa nautit saunan lempeästä lämmöstä ympäri vuoden. Talven kylmyydessä lämpimät löylyt tuntuvat erityisen rentouttavilta. Löylyttele esimerkiksi yleisessä saunassa satavuotiaiden tiiliseinien suojassa, tunnelmallisissa savusaunoissa tai vaikkapa iglusaunassa.

Kuva: Julie Weien Forøy

Lisää joulun ajan ja talven vinkkejä