Kolme ihmistä Fatbike-pyöräilemässä järven jäällä

Talviretkeily Keski-Suomen kansallispuistoissa

Keski-Suomen neljä upeaa kansallispuistoa tarjoavat mahdollisuuksia monenlaisiin luontoseikkailuihin myös talviaikaan. Lumenkuorruttama luonto luo kauniit puitteet ihanaan talviseen retkipäivään, niin patikoinnin kuin lumikenkäilyn tai fatbikella ajamisen parissa.

Makkaranpaistoa Leivonmäen kansallispuistossa
Kuva: Lina Markkanen

Keski-Suomen monipuoliset kansallispuistot tarjoavat upeita luontoelämyksiä vuoden ympäri – myös talvisin! Pakkaa reppuusi paketti makkaraa ja termospullon täydeltä kuumaa kahvia tai mehua, pukeudu lämpimästi ja suuntaa lumenkuorruttaman luonnon helmaan. Kaikissa Keski-Suomen neljässä kansallispuistossa voi retkeillä ympäri vuoden.

Neljä henkilöä lumikenkäilevat Etelä-Konneveden kansallispuistossa
Kuva: Tea Karvinen

Etelä-Konneveden kansallispuisto on alueen suosituin kansallispuisto. Tämä fakta ei ole lainkaan yllättävä, sillä Keski-Suomen nuorimman kansallispuiston luonto on sykähdyttävä – maisemien pääosia näyttelevät karut kalliot, satumaiset vanhat metsät ja silmänkantamattomiin jatkuvat, lukuisilla saarilla täplitetyt järvimaisemat. Puistosta löytyy tunnelmallisia nuotiopaikkoja ja laavuja retkieväiden, sekä kauniiden maisemien nautiskeluun.

Talviaikaan Etelä-Konneveden kansallispuistoa voi tutkia patikoiden, tai kulkua helpottavilla lumikengillä. Puiston lähettyviltä löytyy useita opastettuja lumikenkäretkiä järjestäviä yrityksiä, kuten esimerkiksi KalajaRetkeily ja HyvänTähen. Mikäli haluat suunnata luontoon itsenäisesti, myös välinevuokraus onnistuu.

Ikihonkia Pyhä-Häkin kansallispuistossa
Kuva: Tea Karvinen

Pyhä-Häkin kansallispuiston ikihongat kuiskailevat tarinoita vuosisatojen takaa – puiston vanhin puuseniori on kurkotellut oksiaan taivasta kohti kunnioitettavasti jo 500 vuoden ajan! Lumen peittämät vanhat hongat ovat vaikuttava näky talviaikaan. Ikää löytyy itse puistoltakin – vuonna 1956 on vanhin Keski-Suomen kansallispuistoista, ja se on saavuttanut kestosuosikin aseman helppokulkuisine polkuineen.

Patikoinnin lisäksi Pyhä-Häkin ikimetsiin on mukava tutustua hiihtäen – kansallispuisto onkin hiihtäjien suosiossa. Puistossa voi hiihtää Saarijärven kaupungin ylläpitämillä laduilla; kansallispuiston pysäköintialueelta Kotajärven laavulle vievä 1,5 kilometrin mittainen latu yhdistyy laavulta aina Saarijärven Heramäen kuntoradalle asti vievään latuun. Tältä reitiltä löytyy mittaa 27 kilometrin verran!

 

Talvinen maisema Salamajärven kansallispuistossa
Kuva: Jere Ekosaari

Salamajärven kansallispuisto Kivijärvellä tarjoaa retkeilijälle mahdollisuuden tavata harvinainen metsäpeura! Peuran polku- patikointireitti on yksi puiston parhaista paikoista nähdä näitä kauniita, mutta ujoja eläimiä. Unohtumattomat luontokokemukset puiston monipuolisissa maisemissa ovat taattu – maisemat vaihtelevat kivikkoisista kankaista, laajoihin suoalueisiin ja kirkkaisiin järviin.

Aloita retkeilypäiväsi Koiransalmen luontotuvalta, josta voit kysäistä viimehetken vinkit sekä reittiohjeet, ja samalla hörpätä kupposen kahvia. Lisäksi tuvalla vuokrataan lumikenkiä, metsäsuksia ja potkukelkkoja. Ulkoilun täyteisen päivän jälkeen mieli ja keho lepäävät tuvan perinteisessä rantasaunassa. Ja mikäli et halua vielä suunnata kotiin, miksi et yöpyisi Koirasalmen viihtyisissä vuokramökeissä? Tarkista tuvan aukioloajat ja yhteystiedot Koirasalmen internetsivuilta.

 

Kaksi henkilöä ajaa fatbike- pyörillä
Kuva: Versona

Leivonmäen kansallispuisto sijaitsee Joutsassa, vain alle tunnin ajomatkan päässä Jyväskylästä. Helppoine reitteineen ja hyvin hoidettuine laavuineen tämä kansallispuisto on unelmakohde perheille. Leivonmäen maisema on täynnä kauniita järviä, vehreitä metsiä ja mykistyttäviä koskia. Koskikaran kierroksella pääset ihailemaan valtoimenaan virtaavan Rutajoen kuohuja!

Puistoa voi tutkia jalkaisin, tai talvisin myös suksilla, fatbikella tai lumikengillä. Versona Oy vuokraa välineitä monenlaisiin aktiviteetteihin aivan Leivonmäen kansallispuiston yhteydessä! Yritys on parhaiten tunnettu fatbike- retkistään, mutta pyörien lisäksi Versonalta voi vuokrata esimerkiksi potkukelkkoja ja lumiliukukenkiä.

Lisää vinkkejä opastettuihin retkiin kansallispuistoissa:

Hankasalmella sijaitseva Lomakeskus Revontuli järjestää opastettuja retkiä Etelä-Konneveden ja Leivonmäen kansallispuistoihin vuoden ympäri. Talviaikaan jalkoihin vedetään joko lumikengät tai metsäsukset helpottamaan kulkua lumisessa metsämaastossa.

Versona Oy: n kautta voit joko osallistua opastetulle fatbike- retkelle tai vuokrata fatbiken itsenäistä harrastamista varten. Versona järjestää erilaisia retkiä Jyväskylän seudun kansallispuistoissa, vaihdellen muutaman tunnin retkistä useamman päivän pyöräreissuihin.

Tavinsulka järjestää erilaisia luontoretkiä niin kesällä kuin talvella. Talvisin retket painottuvat lumikenkäilyyn, ja kesäaikaan kulkuvälineenä on kajakki tai kanootti. Iloisia uutisia niille, keitä kylmä ilma ei haittaa: Tavinsulka vetää melontaretkiä niin kauan kun järvet ovat vapaana jäästä, joten säästä riippuen voit päästä kajakin kyytiin talvellakin…

Talvinen maisema
Kuva: Lina Markkanen

Kun retkeilet luonnossa, pidäthän nämä ohjeistukset mielessäsi:

  • Älä roskaa – pidetään kansallispuistot kauniina ja puhtaina
  • Nuotion sytyttäminen on sallittua ainoastaan sille merkityillä paikoilla. Muistathan myös sammuttaa nuotion. Metsäpalovaroituksen ollessa voimassa nuotion sytyttäminen on kielletty
  • Suojele kansallispuiston kasvillisuutta pysymällä merkityllä reitillä

Ota huomioon, että reiteillä ei ole talvikunnossapitoa. Muista tarkistaa säätiedotus ennen luontoon suuntaamista. Talviaikaan polut saattavat olla vaarallisen liukkaita, joten nastakenkien pitäminen on suositeltavaa.

Mutta ennen kaikkea: pidä hauskaa ja nauti kauniista luonnosta!

Sinua saattaisi kiinnostaa myös…

Joutsniemi Leivonmäen kansallipuistossa ilmasta kuvattuna

Keski-Suomen neljä upeaa kansallispuistoa