Ilmakuva havumetsän ympäröimistä järvistä.

Suurijärven retkeilyreitistö

Yölammintie 211, 44880 Muurasjärvi

Reittiverkosto muodostaa laajemman kokonaisuuden, johon kuuluu myös Peuranpolun reittiverkosto. Suurijärven reitin maisemat tarjoavat monipuolista ja rikasta luontoa vaeltajille. Alueella on karuja kankaita ja mäntymetsiä, mutta myös tervaleppäkorpea, rämeitä ja muita suotyyppejä. Erämaista tunnelmaa korostavat koskemattomat, luonnontilaiset pienvesistöt, kuten järvet, lammet, purot ja lähteet. Alueella sijaitsee myös ”meri” nimeltään Multarinmeri. Retkeilijät voivat ihastella luonnonhistorian alkuvaiheita, kuten jääkauden jälkeisiä merivaiheita, rantavalleja, rantakivikkoja ja rakkakivikkoja.

Mäntymetsää Vaatimen kierroksen varrella

Vaatimen kierros

Koirasalmentie 1220, Kivijärvi

Salamajärven kansallispuistossa sijaitsevalla Vaatimen kierroksella pääsee tutustumaan monipuoliseen erämaaluontoon. Luontopolku on 18 kilometriä pitkä ympyräkierros ja osittain kivikkoinen, joten mukaan on tarpeellista varata hyvät jalkineet ja riittävästi aikaa. Vaatimen kierros onkin mahtava koko päivän retkikohde! Matkan varrella on kaksi laavua, tulentekopaikka sekä Ahvenlammen eräkämppä, jossa yöpymisen voi varata etukäteen. Kierros kulkee kauniiden järvimaisemien, rakkakivikkojen ja useiden soiden läpi. Polku on pääosin tasaista maastoa, mutta osittain paikat ovat hyvin kivikkoisia.  

Pihlajaveden kirkko Keuruulla

Vanhan kirkon lenkki

Kauppala, Hollikankaantie 149, 42910 Pihlajavesi

Lähde ihastelemaan Pihlajaveden Vanhaa kirkkoa sekä kulttuurimaisemia Vanhan kirkon lenkille Keuruulle. Reitti kulkee vaihtelevassa maastossa ja sopii koko perheen retkeilyyn. Reitti kulkee Asemankylän ja Sahankylän kautta Pihlajaveden Vanhalle kirkolle, jota on luonnehdittu Suomen mystisimmäksi kirkoksi. Tunnettu ristikirkko on rakennettu vuonna 1781 alun perin ilman lupaa. Valkeajärventietä Asemakylälle kuljettaessa voit ihailla maakunnallisesti arvokasta kulttuuriympäristöä. Kuumana kesäpäivänä kannattaa pulahtaa Sahan matalalla luonnonhiekkaisella uimarannalla, joka on erityisesti lapsiperheille mieluinen pysähdyspaikka.

Ilmakuva kauniista auringonlaskusta Laukaassa järven yllä.

Metsoreitti

Ampumaradantie, 41340 Laukaa

Laukaan kunnassa kulkeva Metsoreitti on monikäyttöreitti, joka soveltuu monenlaiseen liikkumiseen. 50 kilometrin mittainen reitti kulkee halki kylien ja kauniiden maisemien. Sulanmaan aikana reitillä reippailevat niin kävelijät kuin maastopyöräilijät, talvella Metsoreitti on hiihtäjien suosiossa. 50 kilometrin mittaisen reitin varrella on 15 kotaa tai laavua, jotka palvelevat sekä päiväretkeilijöitä kuin yöpyjiä. Reitti kulkee perinteisessä, mutta vaihtelevassa keskisuomalaisessa maisemassa.

Koskikaran kierros

Koskelantie 127, 41710 Joutsa

Koskikaran kierros lähtee Rutalahdesta Koskikaran koululta ja kulkee suurimman osan matkasta seuraillen Rutajokea. Reitin varrella on sekä kuohuvia koskia että rauhallisesti virtaavia jokiosuuksia ja polku nousee välillä metsään kauemmas jokirannasta. Porraskosken sillan kohdalta kierrokselta lähtee polkuyhteys Leivonmäen kansallispuistoon.

Laulavan Mörön polku

Lohilahdentie 4, 44260 Äänekoski

p. 0406840179

Laulavan mörön polku (Mörköpolku) on kokonaisuudessaan 19 kilometriä pitkä luontopolku Äänekoskella. Polku kulkee Syvälahden, Lohilahden ja Vihijärven kylien alueella, ja sen varrella on runsaasti metsäisiä kankaita, järvimaisemia sekä harjanteita, joille kipuamalla pääsee ihailemaan kaukometsänäkymiä.

Tourujoen luontopolku (Heikin polku)

, 40100 Jyväskylä

Polku sijoittuu Tourujokilaakson luonnonsuojelualueelle. Jokilaakson lehdon ja lehtokorven kasvillisuus on kaupungin ja maakunnankin oloissa poikkeuksellista. Muualta kaupungista tavoittamaton lehtopalsami kasvaa rehevänä polun varressa. Vehreä joenvarsilehto sijaitsee aivan kaupungin keskellä ja tarjoaa virkistystä kiireisellekin kulkijalle. Polun voi kiertää ulkoilukengin. Yhdeksän opastaulun avulla kulkija  tutustuu mm. lehtokas­veihin, vesiensuojeluun sekä alueen kulttuurihistoriaan