Risteily ja opastettu kierros Säynätsalon kunnantalolla

Suomi-laiva Päijänne-risteilyllä ilta-auringossa
Kuva: Tero Takalo-Eskola

Aalto e la natura

Tutustu Alvar Aallon arkkitehtuuriin risteillen! Päijänne-risteilyllä pääset keskelle kauneinta Alvar Aallonkin rakastamaa järvisuomen luontoa. Kuljet samalla kirjaimellisesti mestarin jalanjäljillä, sillä Alvar Aalto itse on kulkenut samaa reittiä Säynätsaloon –samaisella legendaarisella Päijänne-Risteilyt Hildenin laivalla. Säynätsalossa tutustutaan oppaan johdolla Säynätsalon kunnantaloon, jota pidetään yhtenä Alvar Aallon merkittävimmistä töistä.

Opastuskierroksen jälkeen voit jäädä ihailemaan Säynätsalon kaunista kaupunginosaa ja palata sen jälkeen Lutakon satamaan takaisin risteillen. Vaihtoehtoisesti voit hypätä kunnantalon edestä opastuskierroksen jälkeen sujuvasti paikallisliikenteen bussiin, joka kuljettaa sinut Jyväskylän keskustaan.

Suosittelemme kierrosta erityisesti:
aivan kaikille!

Varaukset sekä tarkemmat tiedot lähtöajoista, kestosta ja hinnasta:
Päijänne –Risteilyt Hildenin verkkokaupasta.

Lisämaksusta:
Risteilyn yhteyteen on mahdollisuus tilata myös pidempi Alvar Aallon opastettu bussikierros, jossa Säynätsalon kunnantalon lisäksi tutustutaan myös Muuratsalon koetaloon ja Muuramen kirkkoon.

Kohdekuvaukset:

Säynätsalon kunnantalo (1949–52) on yksi Alvar Aallon uran merkittävimmistä töistä, ja sillä on kansainvälisesti tunnettu asema modernin arkkitehtuurin historiassa. Kunnantalo sijaitsee Säynätsalon saaristokaupunginosassa, upean järviluonnon ympäröimänä. Alvar Aalto suunnitteli kunnantalon kokonaistaideteoksena, mikä näkyy pientenkin yksityiskohtien ja nimenomaan tähän rakennukseen tarkoitettujen huonekalujen suunnitteluna. Oppaamme johdolla kuulette tarkemmin tästä mielenkiintoisesta rakennuksesta, sekä Alvar Aallon elämänvaiheista kunnantalon rakentamisen aikaan.

Muuratsalon koetalo (1952–54) on Elissa ja Alvar Aallon itselleen suunnittelema ateljee ja kesäasunto, jonka esikuvana on antiikin atriumtalo. Koetalo sijaitsee erityisen kauniilla paikalla Päijänteen rantakalliolla, mutta kuitenkin metsän suojassa. Täällä Aallolla oli vapaus kokeilla eri materiaaleja, muotoja, tekniikoita ja mittasuhteita.Varsinaisen asuinrakennuksen lisäksi opas esittelee savusaunan ja Aallon suunnitteleman veneen, jonka hän nimesi ”Nemo propheta in patria”.

Muuramen kirkko (1926–29) on ensimmäinen Alvar Aallon toteutuneista kirkkorakennuksista. Vahvasti italialaisvaikutteinen kirkko sijaitsee harjulla Muuramen keskustan tuntumassa, kahden järven välissä. Kirkko restauroitiin vuonna 2016 ja sen yhteydessä palautettiin sisätilojen vahvasävyinen, klassinen väritys sekä piha-alueen ruusutarha.