Esteetön liikkuminen

Mietitpä sitten liikkumista Keski-Suomen alueella tai Jyväskylän keskustassa, tältä sivulta löytyy tietoa eri kulkuvälineiden esteettömyydestä! Julkisten ajoneuvojen esteettömyys kannattaa aina tarkistaa ennen matkaa toimijan omista kanavista.

Myös matkailuneuvonta on apuna matkaa suunniteltaessa. Ota yhteyttä tarvittaessa: 014 569 0113 / matkailu@jyvaskyla.fi.

Jyväskylään saapuminen

Jyväskylän Matkakeskuksella on tilattavissa avustamispalveluita sekä junalla, että bussilla saapuville ja lähteville matkustajille.

VR junat

Varaa avustamispalvelu puhelimitse viimeistään 36 tuntia ennen matkalle lähtöä soittamalla esteettömän matkustuksen palvelunumeroon 0800 188 822 (maksuton numero, avoinna ma-pe 5-22, la-su 7-22). Avustamispalvelu on maksuton.

Matkahuollon bussit

Avustaja tilataan etukäteen Matkahuollon asiakaspalvelukeskuksesta viimeistään 36 tuntia ennen linja-auton lähtö- tai saapumisaikaa. Tilaus tulee tehdä ma-pe klo 8.00-16.00 puh. 020 331 222 (puhelun hinta 8,4 snt/min) tai sähköpostitse osoitteeseen avustuspalvelut@matkahuolto.fi.

Kuva: VR Group – Rami Salle

Jyväskylässä liikkuminen

Paikallisliikenne Linkin lähes kaikki vihreät kaupunkiliikenteen autot ovat soveltuvia pyörätuolilla matkustaville. Sekä pyörätuolimatkustajan että hänen avustajansa matkat ovat maksuttomia. Sähköpyörätuolimatkustamisen mahdollistava, alas laskettava pyörätuoliramppi löytyy uusista liikenteessä olevista autoista.

Invataksin voi tilata paikalliselta Jytaksilta soittamalla numeroon +358 100 6999 tai suoraan Jytaksin sovelluksen kautta valitsemalla vaatimukseksi esteettömän taksin.

Kuva: Merja Huovelin

Liikkuminen Keski-Suomen kuntien välillä

Paikallisliikenne Linkki kuljettaa Jyväskylän keskustasta Toivakkaan (linja 38R), Laukaaseen (linja 41) ja Hankasalmelle (Seutuliikennelinja 43).
Toivakasta Jyväskylään pääsee Linkin linjoilla 38 ja 38K. Vuorojen esteettömyys kannattaa varmistaa etukäteen.

Jämsään, Hankasalmelle, Petäjävedelle ja Keuruulle kulkevat suorat junayhteydet Jyväskylästä. Junissa on tarjolla esteettömiä matkustuspaikkoja. Katso aikataulut ja osta liput liput VR:n sivuilta.

Jyväskylän Liikenne Oy ajaa vakiovuoroja maanantaista perjantaihin Jyväskylä – Jämsä, Jyväskylä – Äänekoski – Suolahti sekä Jyväskylä – Uurainen – Saarijärvi -välillä. Katso aikataulut ja osta liput Matkahuollon sivuilta.

Onnibus kulkee myös Jyväskylästä Jämsään, Joutsaan, Äänekoskelle ja Hankasalmelle. OnniBussin MEGA -kaksikerrosbussissa on tarjolla matalalattiainen sisäänkäynti ja soveltuvat istuimet liikuntarajoitteisille. Avustaja on tervetullut veloituksetta Onnibussiin, mutta siitä on ilmoitettava hyvissä ajoin ennen matkaa. Lue lisää Onnibussin tarjoamista esteettömistä palveluista Onnibussin sivuilta!

Jyväskylästä Multialle pääsee edullisimmin matkustamalla ensin junalla Keuruulle, ja jatkamalla siitä taksilla Multialle.

Vaikka me kannustammekin aina hyödyntämään julkista liikennettä, on silti osa Keski-Suomen kunnista hankala saavuttaa niiden avuin. Suosittelemme tässä tapauksessa autoilua. Lisäapua matkan suunnitteluun saa matkailuneuvonnasta!

Kuva: Jukka Hänninen