Juhannus Keski-Suomessa

Keskikesän juhlana tunnettu juhannus on Keski-Suomessa ainutlaatuinen. Alue tarjoaakin paljon nähtävää ja koettavaa, halusit sitten viettää juhannuksen rennosti saunoen, erilaisten aktiviteettien parissa tai kaupungin sykkeessä. Ainutlaatuisiin elämyksiin kuuluvat Himos Juhannus 2022, Jyväskylän juhannusmenot, Saunamaakuntaviikko ja tietenkin yöttömän yön kauneus Keski-Suomen lumoavissa luontokohteissa.

#visitjyvaskylaregion

Juhannuskokot

Juhannuskokon poskia lämmittävä hehku kruunaa keskikesän juhlan. Juhannusaattona 24.6. kokko syttyy Keuruulla Camping Nyyssänniemessä, jonka jälkeen juhannus jatkuu karaoken merkeissä. Tapahtumaan on vapaa pääsy!

Keskikesän juhlaa pääsee viettämään juhannuskokon merkeissä Valkolan uimarannalla Laukaassa. Kokko sytytetään upeisiin rantamaisemiin juhannusaattona kello 18, ja kioski palvelee illan ajan.

Vanha Laivuri -riihikahvilan juhannusaatossa Keuruulla kokko sytytetään kello 19.30, minkä jälkeen juhannuksen viettoa jatketaan livemusiikin tahdissa.

Juhannusaattona perjantaina myös Uuraisilla hiljennytään tulen äärelle, kun iltakahdeksalta syttyy kokko Kyynämöisillä. Laavulla (Talasniementie 25) on tarjolla nuotiomakkaraa ja kahvia.

Ränssin Kievarilla Jyväskylässä syttyy kokko juhannusaattona Ränssin Kievarin kaunis Anna -näytelmän jälkeen kello 20.30. Perinteisessä juhannustapahtumassa pääsee myös nauttimaan noutopöydän antimista.

Peurungan juhannuksessa Laukaassa kokko sytytetään juhannusaattona iltayhdeksältä. Loimun lomassa pääsee nauttimaan myös juhannustansseista rantalavalla, ja ravintolan puolella on tarjolla juhannusbuffet.

Vehryt Noukassa Jyväskylässä juhannusaattoa vietetään livemusiikin ja hyvän ruoan merkeissä. Juhannuskokko sytytetään kello 21.

Kokon tunnelmasta päästään nauttimaan juhannusaattona myös Hotelli Keurusselässä. Kokko sytytetään iltakymmeneltä. Ennen kokon polttoa tarjolla myös grillipäivällistä ja lempeitä löylyjä rantasaunoilla.

Multialla Camping Sinervän juhannuskokko syttyy juhannuspäivänä 25.6. iltakahdeksalta. Tapahtumassa on myös livemusiikkia, joten juhannustunnelma on taattu.

 

Kuva: Milla Santala

Juhannus saunoen ja uiden

Sauna kuuluu suomalaisten kesään, joten mitä olisi juhannus ilman saunaa? Perinteisen saunakokemuksen voi kokea Hankasalmen museokylässä, jossa vietetään Savutuvan juhannusta sunnuntaina 26.6. Haavanlehdin ja lehvin koristeltu saunatupa ja Olga Kolarin kantelemusiikin säestys – voisiko juhannusta enää perinteisemmin viettää?

Jo perinteeksi muodostunut keskikesän kohokohta Saunamaakuntaviikko alkaa juhannuksena. Tänä vuonna luvassa on saunomista maailman suurimmassa savusaunassa, seremoniajalkakylpyjä ja paljon muuta! Tutustu Saunamaakuntaviikon ohjelmaan ja jatka juhannusta vielä viikolla.

Peurungan tämän kesän uutuus Vesipuisto vetää puoleensa juhannuksen viettäjää. Aattona puretaan energiaa vesipuistossa, tanssitaan juhannustansseissa ja ihastellaan kokkoa. Juhannuspäivänä tietenkin saunotaan, kun savusauna ja rantasauna lämpiävät Peurungassa majoittuville. Peurungan ikisuosikki, kylpyläosasto, palvelee myöskin juhannuksena!

Kuva: Julia Kivelä

Juhannus bilettäen

Yksi Keski-Suomen legendaarisimmista juhannustapahtumista on tietenkin Himos-Jämsän maankuulu Himos Juhannus, joka järjestetään jälleen 23.–25.6.2022. Juhannusta tullaan juhlimaan Himokselle ympäri Suomea ja ei ihme: kuuluuhan tapahtumaan liuta suomalaisia eturivin artisteja. Tänä vuonna lavalle nousevat muun muassa Antti Tuisku, JVG ja Jyväskylän oma Gettomasa.

Jyväskylässä railakasta juhannusta vietetään yökerho Londonissa. Perjantaina London Juhannuksessa bailataan suomidiskon tahtiin ja lauantaina sukelletaan ysärihittien maailmaan. London sijaitsee aivan Jyväskylän ydinkeskustassa, joten keskustan nähtävyydet ovat bilepaikan välittömässä läheisyydessä. Kurkkaa myös muut Keski-Suomen yöelämän helmet.

Kuva: HimosLomat

Juhannuksen lavatanssit

Lavatanssien vatsanpohjaa lämmittävä tunnelma, tanssin pyörteissä heiluvat helmat ja lavatanssimusiikki tekevät juhannuksesta mieleenpainuvan. Kaksipäiväiset juhannustanssit tanssitaan juhannusaattona ja -päivänä Hangan lavalla Hankasalmella, jossa tunnelmaa luovat muun muassa ihastuttava Suvi Teräsniska ja ikisuosikki Popeda.

Kahtena peräkkäisenä päivänä tanssitaan myös Hotelli Keurusselän henkeäsalpaavissa järvimaisemissa. 25.–26.6. järjestettävään tapahtumaan kuuluu karaokea, tanssia ja laulua!

Haapamäen Höyryveturipuistossa pyörähdellään juhannusaattona klo 19.30 alkaen J.A.L.O. Jussi Antero Lammela Orkesterin tahdissa.

Jyväskylässä lavaromantiikkaa on tarjolla Kuikan lavalla juhannuspäivänä 25.6. klo 20 alkaen.

Kuva: Hotelli Keurusselkä

Lomapaketit ja muut majoitukset

Loman suunnittelu voi joskus tuntua stressaavalta. Valmiit lomapaketit tekevät elämästä helppoa, sillä niissä on kaikki valmiina ja voi keskittyä olennaiseen eli rentoutumiseen. Piispalassa, reilun sadan kilometrin päässä Jyväskylästä, juhannuksen lomapakettiin 23.–26.6. kuuluu täysihoito kolmella aterialla päivässä, majoitus ja ohjattuja lajikokeiluja päivittäin. Pääsevätpä Piispalan juhannuksen lomapaketin ostaneet myös kuntoilemaan kunto- ja liikuntasaleille veloituksetta!

Varjolassa koetaan todellinen maalaisjuhannus, sillä siellä juhannuksen majoituspakettiin 24.–26.6. kuuluu juhannussauna porealtaineen, maittava ruokailu ja juhla huipentuu tietenkin perinteisiin juhannustansseihin!

Revontuli Resortin lasi-iglussa viettää ikimuistoisen juhannuksen, kun lasiseinien takaa avautuu keskisuomalainen järvimaisema vehreine koivuineen. Revontulesta kannattaa tutustua ainakin kesäkampanjaan ja hemmottelulomaan.

Lähempänä mökkeilijöistä tyhjentyvää Jyväskylän keskustaa oiva majoituspaikka on Jyväskylän Scandic-hotellit. Scandic Laajavuoren kylpyläosaston poreet ja Scandic Jyväskylä Stationin ja Scandic Jyväskylä Cityn upea keskustaa lähellä oleva sijainti vetävät kaupunkilomailijaa puoleensa – keskustasta on helppo piipahtaa esimerkiksi Harjulle, Kehä Vihreälle, Rantaraitille tai Tourujoen luontopolulle.

Kuva: Piispala

Juhannusristeilyt

Juhannus kuluu ihanasti risteillen Päijänne-Risteilyt Hildenin kolmen juhannusristeilyn tasaisella kyydillä Päijänteen perinnemaisemiin. Juhannusaattona lähtöjä on kaksi – päivä- ja iltalähdöt – ja juhannuspäivänä seilataan päiväristeilyllä.

Myös Keuruun historiallinen Siipirataslaiva m/s Elias Lönnrot esittelee keskisuomalaista järvimaisemaa juhannusristeilyillä, joita on juhannusaattona peräti kolme. Laivan bistrosta löytyy herkkuja ja virvokkeita!

Kuva: Hanna-Kaisa Hämäläinen

Tutustu kesän tarjontaan Keski-Suomessa

Miksi jättää loma vain juhannukseen, kun Keski-Suomessa on nähtävää pidemmällekin ajalle? Tutustu alta Keski-Suomen kesän parhaisiin vinkkeihin ja varmista, että ehdit näkemään kaiken!

Kuva: Hanna-Kaisa Hämäläinen

Jaa juhannustunnelmasi somessa #visitjyvaskylaregion!

Juhannuksen vietossa saattaa kiinnostaa myös…

Lasi-iglu kesällä

Majoitu Keski-Suomessa

Eväitä piknik-korissa.

Ihanat kesäkahvilat Keski-Suomessa

Henkilö heittää löylyä saunassa

Keski-Suomi on maailman Saunamaakunta

Suuri ihmisjoukko kokoontunut seuraamaan musiikkiesitystä Himoksella auringon laskiessa

Keski-Suomi Juuri nyt