Kuva: Julia Kivelä

4h 40min

- Kes

Aaltoreitti Jyväskylässä

Arkkitehti Alvar Aalto (1898–1976) loi poikkeuksellisen laajan ja monipuolisen uran arkkitehtina ja muotoilijana niin Suomessa kuin kansainvälisestikin. Kaupunkialueen aaltoreitillä kuljetaan mestarin jäljillä aina klassismista modernismiin ja tiiliarkkitehtuurista monumentaalisuuteen. Reitti tarjoaa valmiiksi räätälöidyn silmäyksen Jyväskylän kaupunkikuvaan ja rakennusarkkitehtuuriin.

 

Katso reitti

Sesonki

- Kes

Kulkuneuvo

  • Autolla

  • Pyörällä

  • Kävellen

Kesto

4h 40min

Pituus

19.5 km

Tutkimusmatka Aallon sielunmaisemaan on hyvä aloittaa tämän perintöä vaalivasta Alvar Aalto -museosta. Jyväskylässä sijaitseva rakennustaiteen ja muotoilun erikoismuseo on Aalto-informaation kansallinen ja kansainvälinen keskus. Yhdessä lähellä sijaitsevan Keski-Suomen museon kanssa rakennukset muodostavat mielenkiintoisen kulttuurikeskuksen aivan kaupungin keskustan välittömässä läheisyydessä.

Kivenheiton päässä sijaitseva Seminaarinmäen kampus kuuluu Suomen kauneimpiin ja arkkitehtonisesti mielenkiintoisempiin yliopistoalueisiin. Toisen maailmansodan jälkeen silloisen kasvatusopillisen korkeakoulun oppilasmäärä kasvoi huomattavasti, ja tilanahtauden vuoksi järjestettiin kutsukilpailu arkkitehdeille. Kilpailun voittaneen Alvar Aallon uudisrakennukset nousivat Seminaarinmäelle vuosina 1951–70.

Seminaarinmäeltä matka jatkuu keskustan kulttuuri- ja hallintokortteliin, joka pohjautuu Alvar Aallon 1960-luvun suunnitelmaan. Suunnitelmasta on toteutettu poliisitalo, virastotalo ja kaupunginteatteri. Kortteli on yksi Aallon suunnittelemista neljästä kulttuuri- ja hallintokeskuskokonaisuudesta Suomessa.

Automatkan päässä keskustasta sijaitseva Säynätsalon kunnantalo on ehdottomasti matkan arvoinen tu-tustumiskohde. Yksi Aallon merkittävimmistä töistä herätti huomiota jo rakennusvaiheessa ainutlaatuisuu-tensa vuoksi, ja valmistumisen (1951) jälkeen Säynätsaloon on virrannut innokkaita vierailijoita kaikkialta maailmasta.

Säynätsalon kunnantalolle pääset helposti paikallisliikenne Linkin bussilla.
Jyväskylän paikallisliikenteen bussit nro 16 Muuratsalo, ja 21 Muurame, lähtevät pysäkiltä nro 5, vyöhyke A-B. Nouse pois kyydistä pysäkillä Ss-kunnantalo 2. Matkaa pysäkiltä Säynätsalon kunnantalolle on 250m.

Jos kartta ei näy, salli evästeet ja päivitä sivu

Reittikuvaus

  • Aalto2 -museokeskus

    Aalto2 on arkkitehtuurin, muotoilun ja kulttuuriperinnön ainutlaatuinen kohtaamispaikka Jyväskylässä, joka toteuttaa Aallon toiveen eri taiteenalojen yhteisestä foorumista. Se yhdistää kaksi Alvar Aallon suunnittelemaa rakennusta, Alvar Aalto -museon ja Keski-Suomen museon. Aalto2:ssa yhdistyvät luontevasti taide ja tiede, kulttuuriympäristö, arkkitehtuuri ja muotoilu. Museokeskus tarjoaa kiinnostavan ja monikerroksisen näyttelyohjelmiston sekä uutta tapahtumatarjontaa eri kohderyhmille.

    Kuva Aalto2 museokeskuksesta.
    Kuva: Maija Holma/Aalto2

    Kohteet

    Siirry edelliseen
    Siirry seuraavaan
  • Seminaarinmäki

    Lähellä Jyväskylän keskustaa sijaitseva Seminaarinmäki on Jyväskylän yliopiston vanhin kampusalue, jonka vanhimmat rakennukset ovat peräisin 1800-luvulta. Seminaarinmäkeä pidetään yhtenä Suomen kauneimmista kampuksista. Toisen maailmansodan jälkeen silloisen kasvatusopillisen korkeakoulun oppilasmäärä kasvoi huomattavasti, ja syntyi tarve lisärakentamiselle. Arkkitehdeille järjestettiin kutsukilpailu, jonka voitti Alvar Aalto. Hänen suunnittelemansa uudisrakennukset nousivat Seminaarinmäelle vuosina 1951–1970.

    Lapsi juoksemassa viherkatolla Seminaarinmäen kampuksella
    Kuva: Tero Takalo-Eskola

    Kohteet

    Siirry edelliseen
    Siirry seuraavaan
  • Hallintokortteli

    Alvar Aallon Jyväskylän hallintokorttelin kokonaissuunnitelmasta vuodelta 1972 on toteutettu kaupungin virastotalo, kaupunginteatteri sekä entinen Poliisitalo (nykyinen Tietotalo). Alkuperäisessä hallintokorttelisuunnitelmassa sijaitsee myös Jyväskylän kaupungintalo, joka valmistui jo vuonna 1899.

    Alvar Aalto vesistön äärellä
    Kuva: Alvar Aalto -museo

    Kohteet

    Siirry edelliseen
    Siirry seuraavaan
  • Kaupunginteatteri

    Kaupunginteatterin rakennus, teatteritalo, valmistui kuusi vuotta Alvar Aallon kuoleman jälkeen vuonna 1982. Teatterissa on kaksi näyttämöä. Suuren näyttämön katsomossa on 551 paikkaa, ja pienen näyttämön katsomossa 98 paikkaa. Eteishalli ja lämpiö ovat avoinna vierailijoille.

    Jyväskylän kaupunginteatteri ulkoapäin
    Kuva: Tero Takalo-Eskola

    Kohteet

    Siirry edelliseen
    Siirry seuraavaan
  • Rakentajantalo

    Rakentajantalo on Alvar Aallon suunnittelema rakennus muuntojoustavaksi toimisto- ja virastotaloksi. Rakentajantalo on toimistokäytössä, eteishalli on avoinna vierailijoille.

    Virastotalo Jyväskylän keskustassa
    Kuva: Miia Haapaniemi

    Kohteet

    Siirry edelliseen
    Siirry seuraavaan
  • Tietotalo

    Nykyinen Tietotalo, entinen Poliisitalo, oli yksi Alvar Aallon hallintokorttelisuunnitelmaan kuuluneista rakennuksista. Vuonna 1970 valmistunut Poliisitalo oli uudenlainen ratkaisu, sillä rakennus ei ulkoapäin muistuttanut poliisitaloa, vaan mitä tahansa toimisto tai korttelirakennusta. Näin ollen se oli myös kaupunkilaisten silmään ystävällisemmän näköinen. Nykyään Tietotalo on toimistokäytössä, eteishalli on avoinna vierailijoille. Tietotalon alakerrassa voi nauttia herkullisen lounaan arkisin.

    Alvar Aallon suunnittelema Poliisitalo (nykyinen Tietotalo) Kilpisenkadulla, Jyväskylässä
    Kuva: Miia Haapaniemi

    Kohteet

    Siirry edelliseen
    Siirry seuraavaan
  • Nemo Propheta In Patria (1954-55), Alvar Aallon suunnittelema vene

    Alvar Aallon suunnittelema vene Nemo propheta in patria on pysyvästi esillä Jyväskylän Lutakon satamassa sille rakennetussa venesuojassa. Veneen nimi Nemo propheta in patria tarkoittaa ”Kukaan ei ole profeetta omalla maallaan”. Alvar Aalto suunnitteli veneen kulkeakseen vaimonsa Elissa Aallon kanssa kesähuvilalleen Muuratsalon koetalolle. Puurakenteinen vene on 10 metriä pitkä ja 2,5 metriä leveä, ja se rakennettiin Säynätsalossa 1954–55 veneenveistäjä Lauri Kosolan ja kirvesmies Väinö Jokisen toimesta. Vene valmistui 1955, ja sen tunnusmerkkejä ovat mustaksi maalatut kyljet, mahonkikannet sekä messinkihelat. Veneellä tehtiin myös kauppareissuja sekä kuljetettiin vieraita. Vene on osa Alvar Aalto -säätiön muotoilukokoelmaa ja sitä on kunnostettu monilla tavoilla, kuten restauroimalla ulkopintoja ja kiinteää kalustusta sekä konservoimalla alkuperäisosia. Veneen yhteyteen Jyväskylän Lutakon satamaan on perustettu Alvar Aalto -museon toteuttama pienoisnäyttely. Venesuojan on suunnitellut Sweco ja pääsuunnittelijana on ollut SAFA Tapani Tommila. Satamakärjen ja venesuojaa ympäröivän terassin suunnittelusta vastasi WSP.

    Alvar Aallon suunnittelema vene Jyväskylän Lutakon satamassa.
    Kuva: Julia Kivelä

    Kohteet

    Siirry edelliseen
    Siirry seuraavaan
  • Säynätsalon kunnantalo

    Yksi Alvar Aallon merkittävimmistä töistä on Säynätsalon kunnantalo, jolla on tärkeä asema 1900-luvun arkkitehtuurin historiassa. Säynätsalon kunnantalo on toteutettu vuonna 1949 järjestetyn kutsukilpailun pohjalta, jonka Alvar Aalto voitti suunnitelmallaan. Kunnantalossa toimivat kunnanhallinto (vuoteen 1993 asti) sekä kirjasto. Rakennuksessa on lisäksi asuntoja, liiketiloja ja vierashuoneita. Aalto suunnitteli kunnantalon kokonaistaideteoksena, mikä näkyy pientenkin yksityiskohtien suunnittelussa.

    Alvar Aallon kohde, Säynätsalon kunnantalo ulkopuolelta
    Kuva: Tero Takalo-Eskola

    Kohteet

    Siirry edelliseen
    Siirry seuraavaan

Lisää kiertomatkoja

Siirry edelliseen
Siirry seuraavaan