Harju ja näkötorni

Julia Kivelä

Etäisyys Jyväskylän kompassinaukiolta kohteeseen:

13 min

Ihantolantie 5
40100 Jyväskylä

Paikallinen sää

Lämpötila: 6.0°C Pilvistä, klo 22:21

Harju ja näkötorni

Harju on mäntymetsäinen harjumuodostelma keskellä Jyväskylän kaupunkia ja sen laella kohoava Vesilinna näkötorneineen on tunnistettava maamerkki, joka näkyy ympäri kaupungin. Harju on myös ympärivuotinen kaupunkilaisten ulkoilu- ja virkistäytymispaikka, vihreä rauhoittava keidas aivan keskustan kainalossa. Harjun Vesilinnan näkötornissa sijaitsee Luontomuseo ja Ravintola Vesilinna. Näkötorni on avoinna aina Luontomuseon tai Ravintola Vesilinnan auki ollessa. Museon ja kahvilan aukioloajat kannattaa tarkastaa kohteiden omilta verkkosivuilta.

Harjun laella

Kesällä Harjun laella ja rinteillä kohtaavat niin lenkkeilevät kaupunkilaiset kuin näköaloja ihailemaan tulleet matkailijat. Harjulla pidetään myös koulujen liikuntatunteja, kohotetaan kuntoa Nisulan kaupunginosan puoleisissa puuportaissa ja talvisin rinteillä jopa hiihdetään ja lasketaan pulkalla. Ylioppilaat ovat perinteisesti kokoontuneet vappuna Harjun rinteille kevättä vastaanottamaan. Joukossa näkee nykyään myös paljon perheitä.

Harjun laelle nousevat kiviset Neron portaat, jotka ovat yksi Jyväskylän kuvatuimmista kohteista. Kaupungin keskustan suunnalta kohoavat jykevät portaat rakennettiin työllistämisprojektina 1925. Nimensä portaat saivat silloisen kaupungininsinöörin, Oskar Neron mukaan.

Suomen kansainvälisesti tunnetuin arkkitehti, Jyväskylään huikean määrän kohteita suunnitellut Alvar Aalto, ei suuremmin arvostanut Neron portaita: Aallon mielestä niiden päähän olisi tullut ehdottomasti rakentaa hänen suunnittelemansa yleinen sauna. Saunan kanssa tai ilman, Harju kelloineen ja portaineen on tärkeä osa Jyväskylän kaupunkikuvaa.

Harjun iltasoitto

Harjun iltasoitto on Aulis Raitalan säveltämä ja Martti Korpilahden sanoittama ’Laulu Synnyinseudulle’. Trumpetilla soitettu iltasoitto on kaikunut jokaisena kesäiltana Harjun Vesilinnan huipulta vuodesta 1976 alkaen.

Iltasoitto kuullaan kesäaikaan joka ilta klo 20 ja vuodesta 2000 lähtien kesäisen iltasoiton lisäksi Harjulta on kaikunut joulun aikaan kaunis joululaulu ’Joulun kellot’.  Hartaan joululaulun sanat on kirjoittanut Helmi Auvinen 1897. Sävellyksen runon pohjalta teki Armas Maasalo 1914.

Kuuntele Harjun iltasoitto ”Laulu synnyinseudulle” tästä. Aulis Raitalan sävellys on soinut jokaisena kesäiltana Harjun Vesilinna huipuilta vuodesta 1976 alkaen.

Pysäköinti

Harjun laella on muutamia pysäköintipaikkoja kahvila-ravintolan ja museon asiakkaille. Auton voi pysäköidä myös esimerkiksi Harjunrinteen pysäköintialueelle Yliopistonkadulle.

Muita samasta sijainnista

Laajavuoren luontopolku

Lue lisää kohteesta Laajavuoren luontopolku
m/s Rhea ravintolalaiva järvellä

Rhea Shiplines Oy

Lue lisää kohteesta Rhea Shiplines Oy

Nyrölän retkeilypolku

Lue lisää kohteesta Nyrölän retkeilypolku