Lapsi ja aikuinen katsovat lentokonetta Suomen Ilmavoimamuseossa.

Kulttuurielämyksiä lasten kanssa Keski-Suomessa

Keski-Suomi tarjoaa lasten kanssa liikkuville mielenkiintoisia kulttuurikokemuksia elämyksellisistä museoista Unescon maailmanperintökohteisiin.

Koe Suomen käsityön museo

Suomen käsityön museo ja Suomen kansallispukukeskus sijaitsee aivan keskustassa kävelykadulla. Museossa pääsee itse valitsemaan, mitä haluaa tehdä ja kokea. Esimerkiksi museon AvoinPAJA:an voi suunnata luomaan jotain uutta omilla käsillä, jolloin vain mielikuvitus on rajana, aistitilassa voi taas tutustua käsityön maailmaan kaikilla aisteilla. Suomen käsityön museossa voit ihastella niin perusnäyttelyitä kuin vaihtuvia näyttelyitä ympäri vuoden. Museossa riittää tekemistä koko perheelle!

Aikuinen neuvoo lasta askartelussa.
Kuva: Suomen käsityön museo/Hanne Manelius

Tutustu Suomen Ilmavoimien vaiherikkaaseen historiaan

Sukella Suomen Ilmavoimien jännittävään historiaan! Suomen Ilmavoimamuseossa on esillä lentokoneita useilta vuosikymmeniltä. Kokonaisten koneiden lisäksi näyttelyssä on kolme aitoa lentokoneen ohjaamoa, joihin vierailijat pääsevät istumaan. Lisäksi perheen pienimille on oma pikku hävittäjä, jonka ohjaamoon voi kiivetä.

Vanha lentokone Suomen Ilmavoimamuseossa.
Kuva: Suomen Ilmavoimamuseo

Retki Aallon arkkitehtuuriin

Alvar Aallon arkkitehtuuri on helposti lähestyttävää myös koko perheen voimin. Keski-Suomen museo sijaitsee vastikään peruskorjatussa, maailmankuulun arkkitehdin Alvar Aallon suunnittelemassa rakennuksessa. Maalaa kalliomaalauksia nykytekniikan keinoin, istahda ralliauton kyytiin tai piipahda markkinoilla. Keski-Suomen museon eli KeMun pysyvä näyttely tutustuttaa keskisuomalaisuuteen elämyksellisellä tavalla. Museossa todellakin on hauskaa!

Keski-Suomen museon yhteydessä sijaitsee myös Alvar Aalto museo, joka on valmis toivottamaan vierailijat tervetulleeksi peruskorjauksen jälkeen taas vuoden 2023 aikana.

Jyväskylässä ja lähialueilla on enemmän Aallon suunnittelemia eri aikojen merkittäviä rakennuskokonaisuuksia kuin missään muualla maailmassa, joten kaupunkia voikin kutsua hyvällä syyllä Alvar Aallon pääkaupungiksi. Lasten kanssa mielenkiintoisen retken arkkitehtuuriin voi tehdä, vaikka Säynätsalon kunnantalolle.

Lapsi tekee Keski-Suomen museossa nykyaikaista kalliomaalausta.
Kuva: Keski-Suomen museo/Johanna Rekonen

Uniikkia Unescoa

Keski-Suomessa sijaitsee kaksi Suomen seitsemästä Unescon maailmanperintökohteesta: Petäjäveden vanha kirkko ja Struven ketjun mittauspiste Oravivuorella, Jyväskylän Korpilahdella. Molemmat ovat mainioita kohteita myös lasten kanssa. Petäjäveden vanha kirkko on rakennettu 1700-luvulla, ja tunnelmaa huokuvasta kirkkosalista on jännittävää etsiä entisaikojen rakennustaidosta kertovia yksityiskohtia.

Struven ketjun avulla selvitettiin 1800-luvulla maapallon muotoa ja kokoa. Yksi Mustaltamereltä Pohjoiselle jäämerelle yltävän ketjun mittauspisteistä porattiin kallioon Oravivuoren laella. Nykyään mittauspisteelle johtaa noin kilometrin pituinen polku, joka huipentuu Päijänne-maisemien ihailuun kolmiomittaustornista. Paikalla on myös hyvät puitteet retkieväillä herkutteluun. Polku Oravivuoren mittauspisteelle on osin melko jyrkkäkulkuinen, joten se sopii kuljettavaksi vähän isompien lasten kanssa.

Lapsi katsoo vanhoja esineitä Petäjäveden vanhassa kirkossa.
Kuva: Tero Takalo-Eskola

Vanha Keuruu – Elämyksiä täynnä

Vanha Keuruu ihastuttaa upealla kulttuuriympäristöllään. Vietä hetki herkutellen vanhan kivinavetan suojassa tai idyllisessä pappilamiljöössä. Museot, näyttelyt ja pikku puodit täydentävät Vanhan Keuruun tarjontaa.

Koe myös elämyksellinen risteily siipirataslaiva Elias Lönnrotin matkassa. Lähde isompien lasten kanssa kanoottiretkelle Keurusselkä-järven upeisiin maisemiin! Vanhassa Keuruussa voit myös kokea maksuttoman ulkopakopelin.“Kapteenin pennoset” niminen ulkopakopeli on koko perheelle sopiva ulkoseikkailu, jossa selvitellään kapteeni Viljami Halosen rahojen mysteeriä.

 

Pappilan Pitojen rakennus vanhassa Keuruussa
Kuva: Julia Kivelä

Toivolan vanhan pihan antimet

Toivolan vanha piha on idyllinen ja kaunis pihapiiri Jyväskylän keskustassa. Tämä pala vanhaa Jyväskylän puutalokaupunkia on koti monille ihanille puodeille ja ravintoloille. Toivolan vanhalla pihalla järjestetään erilaisia yleisötapahtumia ympäri vuoden. Esimerkiksi Toivolan joulupiha on hyväntuulinen ja tunnelmallinen tapa viettää koko perheen kanssa talvipäiviä.

Kuva: Maris Grunskis

Sinua voisi kiinnostaa myös

Kaksi lasta kiipeää portaita ylös Laajavuoren Seikkailupuistossa.

Lasten Seikkailut Keski-Suomessa

Lapsia Keski-Suomen museossa.

Museot Keski-Suomessa

Henkilö ja lapsi kävelemässä pitkospuilla metsässä

Keski-suomen luontokohteita lapsiperheille