Lapsi ja aikuinen katsovat lentokonetta Suomen Ilmavoimamuseossa.

Kulttuurielämyksiä lasten kanssa Jyväskylän seudulla

Jyväskylän seutu tarjoaa lasten kanssa liikkuville mielenkiintoisia kulttuurikokemuksia elämyksellisistä museoista Unescon maailmanperintökohteisiin.

Tutustu Suomen Ilmavoimien vaiherikkaaseen historiaan

Sukella Suomen Ilmavoimien jännittävään historiaan! Suomen Ilmavoimamuseossa on esillä lentokoneita useilta vuosikymmeniltä. Kokonaisten koneiden lisäksi näyttelyssä on kolme aitoa lentokoneen ohjaamoa, joihin vierailijat pääsevät istumaan. Lisäksi perheen pienimille on oma pikku hävittäjä, jonka ohjaamoon voi kiivetä.

Vanha lentokone Suomen Ilmavoimamuseossa.
Kuva: Suomen Ilmavoimamuseo

Keskisuomalaisuutta etsimässä

Maalaa kalliomaalauksia nykytekniikan keinoin, istahda ralliauton kyytiin tai piipahda markkinoilla. Keski-Suomen museon eli KeMun pysyvä näyttely tutustuttaa keskisuomalaisuuteen elämyksellisellä tavalla. Museossa todellakin on hauskaa!

Keski-Suomen museo sijaitsee vastikään peruskorjatussa, maailmankuulun arkkitehdin Alvar Aallon suunnittelemassa rakennuksessa. Jyväskylässä ja lähialueilla on enemmän Aallon suunnittelemia eri aikojen merkittäviä rakennuskokonaisuuksia kuin missään muualla maailmassa, joten kaupunkia voikin kutsua hyvällä syyllä Alvar Aallon pääkaupungiksi. Lasten kanssa mielenkiintoisen retken arkkitehtuuriin voi tehdä vaikka Säynätsalon kunnantalolle.

Lapsi tekee Keski-Suomen museossa nykyaikaista kalliomaalausta.
Kuva: Keski-Suomen museo/Johanna Rekonen

Uniikkia Unescoa

Jyväskylän seudulla sijaitsee kaksi Suomen seitsemästä Unescon maailmanperintökohteesta: Petäjäveden vanha kirkko ja Struven ketjun mittauspiste Oravivuorella, Jyväskylän Korpilahdella. Molemmat ovat mainioita kohteita myös lasten kanssa. Petäjäveden vanha kirkko on rakennettu 1700-luvulla, ja tunnelmaa huokuvasta kirkkosalista on jännittävää etsiä entisaikojen rakennustaidosta kertovia yksityiskohtia.

Struven ketjun avulla selvitettiin 1800-luvulla maapallon muotoa ja kokoa. Yksi Mustaltamereltä Pohjoiselle jäämerelle yltävän ketjun mittauspisteistä porattiin kallioon Oravivuoren laella. Nykyään mittauspisteelle johtaa noin kilometrin pituinen polku, joka huipentuu Päijänne-maisemien ihailuun kolmiomittaustornista. Paikalla on myös hyvät puitteet retkieväillä herkutteluun. Polku Oravivuoren mittauspisteelle on osin melko jyrkkäkulkuinen, joten se sopii kuljettavaksi vähän isompien lasten kanssa.

Lapsi katsoo vanhoja esineitä Petäjäveden vanhassa kirkossa.
Kuva: Tero Takalo-Eskola

Sinua voisi kiinnostaa myös

Kaksi lasta kiipeää portaita ylös Laajavuoren Seikkailupuistossa.

Lasten Seikkailut Jyväskylän seudulla

Lapsia Keski-Suomen museossa.

Museot Jyväskylän seudulla