Perhe Isojärven kansallispuiston laavulla

Jyväskylän seudun luontokohteita lapsiperheille

Ihaile järvimaisemia, piipahda keskustan vilinästä luontopolulle tai pakkaa eväät reppuun ja suuntaa kansallispuistoon. Jyväskylän seudulla on mielenkiintoisia luontokohteita, joihin on helppo lähteä nauttimaan luonnon rauhasta lasten kanssa. 

Luontoelämyksiä vesillä

Suomen toiseksi suurimman järven, Päijänteen, äärellä sijaitsevassa Jyväskylässä järviluonnosta nauttiminen on helppoa. Unohtumattomia elämyksiä tarjoaa esimerkiksi risteily Päijänteellä, jonka aikana riittää ihasteltavaa ja ihmeteltävää. 

Risteilemisen lisäksi seudun vesistöjä kannattaa ottaa haltuun myös melomalla. 

Kolme henkilöä risteilylaivan kannella.
Kuva: Kerttu Pylvänäinen

Retkelle kansallispuistoon tai Unesco-maisemiin

Joutsassa sijaitsevan Leivonmäen kansallispuiston poluilla viihtyvät kaikenikäiset retkeilijät. Kansallispuistossa on myös lapsiperheille sopivia helppoja reittejä, joiden varrella on mukava pitää lepotauko eväitä nauttien. Helppokulkuinen ja mielenkiintoinen reitti on esimerkiksi noin 2,2 kilometrin pituinen Luupään lenkki, jonka varrella olevat opastustaulut tutustuttavat jääkauden jättämiin jälkiin. Harjujärven esteetön reitti sopii myös lastenvaunujen kanssa kuljettavaksi. 

Koira ja perhe luontopolulla Leivonmäen kansallispuistossa
Kuva: Julia Kivelä

Mukavalle eväsretkelle voi suunnata myös Korpilahden Oravivuorelle, jossa noin kilometrin pituisen luontopolun päätteeksi pääsee ihailemaan hulppeita Päijänne-maisemia. Paikka on osa Struven ketjua, jonka mittauspisteiden avulla mitattiin 1800-luvulla maapallon muotoa ja kokoa. Mittausketju liitettiin Unescon maailmanperintöluetteloon vuonna 2005. Polku on paikoin jyrkkänousuinen. 

Satakielen laulua, hulppeita näkymiä ja veikeitä eläinhahmoja

Jyväskylässä kaupungin sykkeestä pääsee pujahtamaan hetkessä keskelle vehmasta luontoa. Kivenheiton päässä keskustasta sijaitseva Tourujoen luontopolku hurmaa vehreydellään ja kaupungin oloissa poikkeuksellisella kasvillisuudellaan. Tourujokilaakson luonnonsuojelualueelle sijoittuvalla polulla voi kuulla alkukesällä usein myös satakielen laulua! Noin 700 metriä pitkällä polulla on paljon portaita ja pitkospuita, joten se soveltuu parhaiten vähän isompien lasten kanssa kuljettavaksi.  

Keskustan kupeessa sijaitseva Harju on suosittu virkistäytymis- ja lenkkeilypaikka. Korkealla kaupungin hulinan yläpuolella mieli rauhoittuu, ja Harjun pururata on mukava lenkki lastenkin kanssa kierrettäväksi. Jännitystä lenkkiin voi lisätä tutustumalla alueeseen MOBO-suunnistussovelluksen kera. Harjun laella sijaitsevan Vesilinnan tornista avautuu hulppeat näkymät ympäri Jyväskylän. Torniin on vapaa sisäänpääsy ympäri vuoden Kahvila-Ravintola Vesilinnan aukioloaikoina. Samalla voi piipahtaa samassa rakennuksessa sijaitsevaan Luontomuseoon. Tourujoen luonnonsuojelualue ja Harju ovat osa Kehä Vihreää, Jyväskylän ydinkeskustaa kehystävää luontoreitistöä. 

Henkilö lukee Kehä Vihreän opastekylttiä.
Kuva: Hanna-Kaisa Hämäläinen

Luontoretkellä voi kokea myös hauskoja yllätyksiä: Ladun majan Pikkukakkosen esteettömän ulkoilureitin varrella majailee kymmenen veikeää eläinhahmoa. Löydättekö kaikki? Noin 1,2 kilometriä pitkä lenkki sopii kaikenikäisille. Reitin läheisyydessä, Kolmisoppinen-järven kupeessa, on myös laavu. Parkkipaikka löytyy osoitteesta Ronsuntaipaleentie 279.  

Lue lisää Jyväskylän seudun luontokohteista ja retkeilymahdollisuuksista.