6 tapaa sukeltaa Keski-Suomen kulttuuriperintöön

Siirry edelliseen
Siirry seuraavaan

Kulttuuriperintö kertoo tarinaa siitä, mistä tulemme ja keitä olemme. Keskisuomalaiseen kulttuuriperintöön kuuluvat vahvasti esimerkiksi Alvar Aallon arkkitehtuuri, Unesco-kohde Petäjäveden vanhan kirkon käsinkosketeltava tunnelma ja kimaltavan Päijänteen rantamaisemissa lämpenevät saunat. Alle on poimittu kuusi tapaa sukeltaa Keski-Suomen kulttuuriperintöön – tutustu ja löydä oma tapasi.

Vieraile uudessa Aalto2-museokeskuksessa

Alvar Aalto on yksi Suomen kansainvälisestikin tunnetuimmista arkkitehdeista, ja tärkeä osa Keski-Suomen kulttuuriperintöä: sijaitseehan Jyväskylässä ja lähialueella enemmän Aallon suunnittelemia kohteita kuin missään muualla maailmassa. Erinomainen paikka aloittaa keskisuomalaiseen kulttuuriperintöön tutustuminen on uusi Aalto2-museokeskus Jyväskylässä. Aalto2 on arkkitehtuurin, muotoilun ja kulttuuriperinnön kohtaamispaikka, joka yhdistää kaksi Aallon suunnittelemaa rakennusta, Alvar Aalto -museon ja Keski-Suomen museon. Alvar Aalto -museo vaalii ja esittelee Aallon elämäntyötä. Keski-Suomen museon pysyvässä näyttelyssä tutkitaan, mitä keskisuomalainen kulttuuriperintö on ja innostetaan samalla kävijää pohtimaan omaa kulttuuriperintöään.

Kuva: Maija Holma

Risteile Säynätsalon kunnantalolle

Jyväskylässä on helppo kulkea Alvar Aallon jalanjäljissä, sillä arkkitehtuurin ja muotoilun mestari kävi koulua, perusti perheen ja aloitti uransa Jyväskylässä. Kaupungista löytyykin Aallon suunnittelemia kohteita aina hänen ensitöistään uran loppuvaiheen teoksiin saakka. Yksi Aallon pääteoksista on Säynätsalon kunnantalo, jonka myös maineikas The New York Times -lehti on listannut maailman merkittävimpien sodanjälkeisten rakennusten joukkoon. Säynätsalon kunnantalolle voi risteillä samaa reittiä, samalla legendaarisella laivalla, jolla Aalto itsekin aikanaan kulki. Laivan lähtöpaikassa Lutakon satamassa on pysyvästi esillä myös Aallon itsensä suunnittelema vene, Nemo propheta in patria, jolla hän kulki kesähuvilalleen Muuratsalon koetalolle.

 

Kuva: Tero Takalo-Eskola

Koe Unescon maailmanperintökohteiden tunnelma

Keski-Suomessa voi kokea saman loman aikana kaksi Unescon maailmanperintökohdetta: Petäjäveden vanhan kirkon ja Struven ketjun Oravivuoren mittauspisteen. Petäjäveden vanhassa kirkossa, jyrkän paanukaton alla ja hirrestä veistettyjen seinien sisällä, vallitsee kiehtova tunnelma. Keskisuomalaisten talonpoikien vuosina 1763–65 rakentama kirkko on kauniin ja kestävän puurakentamisen mestarillinen taidonnäyte ja säilynyt lähes alkuperäisessä asussaan läpi vuosisatojen.

Struven ketjun Oravivuoren mittauspiste Jyväskylän Korpilahdella, johdattaa puolestaan sekä jylhän keskisuomalaisen luonnon että tieteen historian äärelle. Struven ketju on Mustaltamereltä Pohjoiselle jäämerelle ulottuva kolmiomittausketju, jonka avulla selvitettiin maapallon muotoa ja kokoa 1800-luvulla. Yksi ketjun pisteistä porattiin kallioon Oravivuorella.

Kuva: Tero Takalo-Eskola

Kiipeä lauteille Maailman Saunamaakunnassa

Suomalainen saunakulttuuri on maailman mittaluokassa ainutlaatuista, ja se onkin lisätty ensimmäisenä kohteena Suomesta Unescon aineettoman kulttuuriperinnön luetteloon. Maailman Saunamaakunnasta Keski-Suomesta löydät perinteisiä ja omintakeisempia saunoja, joissa saat kokea suomalaisen saunaelämyksen puhtaimmillaan. Nauti löylyistä esimerkiksi maailman suurimmassa savusaunassa, saunalautalla risteillen tai tutustu maailman laajimpaan suomalaisten saunojen kokoelmaan Päijänteen rantamaisemissa. Saunakesän kruunaa Saunamaakuntaviikko, jonka aikana voi kokea kymmeniä saunaelämyksiä ympäri Keski-Suomen.

Kuva: Hanna-Kaisa Hämäläinen

Lennähdä tutustumaan ilmailukulttuuriin ja -historiaan

Ilmailukulttuuri elää vahvana Keski-Suomessa, ja ilmailusta kiinnostuneille on alueella erityisen paljon nähtävää. Suomen kuudesta ilmailumuseosta peräti kaksi sijaitsee Keski-Suomessa: Suomen Ilmavoimamuseo Tikkakoskella ja Hallinportti Ilmailumuseo Jämsässä. Lisäksi Jämsässä on nähtävillä suomalaisen ilmailun pioneerien, Keski-Suomesta lähtöisin olevien Karhumäen veljesten historiallinen ilmavalokuvanäyttely.

Kuva: Ilmavoimamuseo

Eläydy kulttuuriperintöön opastettujen tai omatoimisten kierrosten avulla

Keskisuomalaiseen kulttuuriperintöön voit tutustua myös opastetuilla ja omatoimisilla kierroksilla. Asiantuntevan oppaan avulla tarinat ja historia tulevat eläviksi ja kaupungin kohteet ja merkkihenkilöt tutuiksi. Kesäisin järjestetään eri teemaisia opastettuja yleisökierroksia ja ympäri vuoden on mahdollista varata ryhmällesi opastettuja tilauskierroksia. Koe esimerkiksi Suomen ensimmäisen itsenäisen naisarkkitehdin Wivi Lönnin Jyväskylä, tutustu Seminaarinmäen historiaan tai lähde Alvar Aallon jalanjäljille. Omatoimisilla kierroksilla seuraat omaan tahtiin valmiiksi suunniteltua reittiä.

Kuva: Hanna Hartikka

Tutustu kesän lomavinkkeihin ja -elämyksiin Keski-Suomessa

Sinua voisi kiinnostaa myös…

Henkilö istuu vanhan pappilan portailla Vanhan Keuruun alueella.

Ihastele vaikuttavaa arkkitehtuuria ja idyllisiä miljöitä

Aikuinen neuvoo lasta askartelussa.

Nauti museoelämyksistä

Toivakan kirkon värikkäät pop-henkiset kattomaalaukset.

Koe kirkkojen rauhoittava tunnelma

Kaksi henkilöä istuu Mäyrävuoren huipulla Jyväskylässä.

Koe Keski-Suomi paikallisten silmin