Siirry edelliseen
Siirry seuraavaan

Vaeltaminen Keski-Suomessa

Keski-Suomi on täynnä upeita vaellusmahdollisuuksia, jotka houkuttelevat niin luonnon ystäviä kuin retkeilijöitäkin. Vaellusreitit tarjoavat vaihtelevia maisemia ja mahdollisuuksia tutustua Keski-Suomen luontoon monin eri tavoin. Olipa kyseessä sitten päiväretki tai pidempi vaellus, Keski-Suomen vaellusreitit eivät jätä kylmäksi.

Keski-Suomen monipuolinen luonto on helppo kokea neljässä kansallispuistossa. Upeat maisemat siirtolohkareineen, kohisevine koskineen, suopursujen täplittämine soineen ja sinisenä liplattavine järvineen tekevät vaikutuksen jokaiseen retkeilijään. Kaikista neljästä kansallispuistosta löytyy sopivia reittejä niin pidemmälle kuin lyhyemmällekin vaellukselle, mutta etenkin Salamajärven kansallispuisto pohjoisessa Keski-Suomessa hemmottelee pidempää vaellusta etsiskelevää.

Keski-Suomen vaellusreitit tarjoavat unohtumattomia kokemuksia luonnossa ja mahdollisuuden paeta arjen kiireitä. Olipa mieltymyksesi sitten metsäpoluilla retkeily tai järvien rannoilla vaeltaminen, Keski-Suomi tarjoaa monipuolisia vaihtoehtoja kaikille luontoharrastajille. Tule ja koe Keski-Suomen upeat vaellusmaisemat itse!

Mikäli olet aloitteleva vaeltaja, tutustu Metsähallituksen vaellusvinkkeihin.

Vaellusreittejä Keski-Suomessa

Kuva: Julia Kivelä

Salamajärven kansallispuisto

Pohjoisessa Keski-Suomessa sijaitseva Salamajärven kansallispuisto tarjoaa oivat mahdollisuudet patikointiin ja retkeilyyn kirkasvetisten järvien ja vehreiden metsien keskellä. Salamajärven kansallispuisto on täydellinen kohde kaikille, jotka haluavat päästä lähemmäksi suomalaista erämaaluontoa. Kansallispuistossa voi majoittua telttaillen, laavuilla, autiotuvissa ja vuokratuvissa.

Vaatimen kierros 17km
Hirvaan kierros 58 km
Peuran polku 77 km

Kuva: Jukka Paakkinen

Etelä-Konneveden kansallispuisto

Tämä puisto tunnetaan erityisesti jylhästä kalliomaisemastaan ja kauniista järvistään. Vaellusreittejä on eri pituisia ja vaikeusasteisia, joten jokainen voi valita oman taitotasonsa mukaisen reitin. Kansallispuistossa voi majoittua telttaillen ja laavuilla.

Kolmen vuoren vaellus 14 km

Kuva: Julia Kivelä

Pyhä-Häkin kansallispuisto

Pyhä-Häkin kansallispuisto, joka sijaitsee Saarijärvellä, on oivallinen valinta lyhyemmille vaelluksille. Pyhä-Häkin kansallispuistossa ikihongat kertovat menneiden vuosisatojen tarinoita – vanhojen ikimetsien maisemat ovat vaikuttava näky ja tarjoavat retkeilijälle kosketuksen luonnon mysteereihin. Kansallispuistossa voi majoittua telttaillen, laavulla, ja vuokratuvassa.

Tulijärven polku 17 km

Kuva: Jukka Paakkinen

Leivonmäen kansallispuisto

Yksi Keski-Suomen helmiä on Leivonmäen kansallispuisto, joka sijaitsee Joutsassa. Puisto tarjoaa monipuolisia vaellusmahdollisuuksia, ja sen poluilla voit ihailla kauniita metsä- ja järvimaisemia. Erityisesti syksyllä Leivonmäki hurmaa kävijänsä upeilla ruskan väreillään. Täällä voit valita niin lyhyitä reittejä kuin pidempiäkin vaelluksia, ja puistossa on myös laavuja ja tulentekopaikkoja, jotka mahdollistavat mukavan tauon retken aikana. Kansallispuistossa voi majoittua telttaillen ja laavuilla.

Maastopyöräreitti 22 km
Rutalahden yhdysreitti 11 km / suunta on yhdistettävissä muihin reitteihin

Kuva: Lina Markkanen

Gallén kierros

Vuonna 1900 Akseli Gallén-Kallela lähti matkalle Keski-Suomeen, jonka aikana hän ikuisti kohtaamiaan luontonäkymiä ja kulttuurimaisemia piirustuslehtiöön. Gallén kierros (noin 60 km) opastaa sinut retkelle Pihlaisten ympärille Keuruulla. Matkalla kohtaat kulttuurihistoriallisesti merkittäviä maisemia ja upeita luontokohteita. Seuraa Gallén-Kallelan jalanjälkiä, pysähdy erämaassa, tutustu paikalliseen kulttuuriin ja nauti täysillä tästä erämaan lumosta. Reitin varrella voi yöpyä telttaillen ja laavuilla. Pihlajaveden alueella on myös lyhyempiä reittivaihtoehtoja, kuten Kontioreitti.

Jyväskylästä pääsee junalla Pihlajaveden asemalle, josta on noin 300m kävelymatka Gallén kierroksen alkupisteelle.

Gallén kierros 60 km
Kontioreitti 20 km

Kuva: Julia Kivelä

Metsoreitti

Laukaan kunnassa kulkeva Metsoreitti on monikäyttöreitti, joka soveltuu monenlaiseen liikkumiseen. 50 kilometrin mittainen reitti kulkee halki kylien ja kauniiden maisemien.
Sulanmaan aikana reitillä reippailevat niin kävelijät kuin maastopyöräilijät, mutta talvella Metsoreitti on vain hiihtäjien käytössä. 50 kilometrin mittaisen reitin varrella on 15 kotaa tai laavua, jotka palvelevat sekä päiväretkeilijöitä kuin yöpyjiä. Reitti kulkee perinteisessä, mutta vaihtelevassa keskisuomalaisessa maisemassa.

Reitin alkupisteen (Ampumaradantie) lähettyville pääsee paikallisliikenteen bussilla nro 41.

Metsoreitti 50 km

Photo: Pihtiputaan kunta / Anna Ruotanen, Family Creatives

Suurijärven retkeilyreitistö

Reittiverkosto muodostaa laajemman kokonaisuuden, johon kuuluu myös Peuranpolun reittiverkosto. Suurijärven reitin maisemat tarjoavat monipuolista ja rikasta luontoa vaeltajille. Alueella voi ihastella luonnonhistorian alkuvaiheita, kuten jääkauden jälkeisiä merivaiheita, rantavalleja, rantakivikkoja ja rakkakivikkoja. Reitistön varrella voi yöpyä telttaillen, laavulla, autiotuvalla ja vuokratuvalla.

Yhteensä 50 km reitistöä

Sinua saattaisi kiinnostaa myös

Ilmakuva havumetsän ympäröimistä järvistä.

Luonto & retkeily

Luonnossa liikkuminen on parasta vastapainoa arjelle. Keski-Suomen alueella on neljä kansallispuistoa sekä lukuisia viitoitettuja luontopolkuja, jotka risteilevät keskisuomalaisittain vaihtelevassa maastossa.

Pyöräilijä ajaa riippuvalla jalankulkusillalla.

Pyöräily & ulkoilu

Olitpa sitten kaupunkipyöräilijä, maastopyöräilijä tai gravel-pyöräilijä, Keski-Suomi tarjoaa monipuolisia reittejä ja mahdollisuuksia.

Ryhmä pyöräilijöitä pitää tauon rentoutuakseen ja nesteytettyään metsäisellä alueella järven lähellä.

Vastuullisuus luonnossa

Vastuullisella retkeilyllä tarkoitetaan toimintaa, joka huomioi luonnossa toimimisen vaikutukset. Vastuullinen retkeilijä on ympäristöystävällinen, luontoa kunnioittava ja vastuuntuntoinen.