Koe rallin huumaa ympäri vuoden

Siirry edelliseen
Siirry seuraavaan

Suomen MM-rallin Secto Rally Finlandin kotina tunnettu Keski-Suomi tarjoaa rallin ystäville elämyksiä ympäri vuoden, sillä ralli on Jyväskylässä ja koko Keski-Suomessa aina lähellä. Rallifanin ykköselämyksiin kuuluvat Keski-Suomessa muun muassa kunnon revittely ralliautolla, sukellus moottoriurheilun historiaan ja ympäri vuoden järjestettävät rallikilpailut. Lue alta Keski-Suomen parhaat rallielämykset ympäri vuoden!

Seuraa rallikilpailuja

Tunnetuin Keski-Suomen rallitapahtumista on tietenkin Suomen MM-ralli eli Secto Rally Finland, joka ajetaan vuosittain Keski-Suomen vauhdikkailla sorateillä Jyväskylän ympäristössä. Joka vuosi reilusti yli 200 000 katseluelämystä Keski-Suomeen tuova Secto Rally Finland ajetaan jälleen 3.–6.8.2023.

Rallikisojen vauhdista voi nauttia myös muulloin, sillä kotimaan rallikausi tuo vuosittain kotimaisia kovia nimiä Keski-Suomeen kisaamaan voitosta ympäri vuoden. Tulevat SM-osakilpailut, harrasteluokan kilpailut ja muun muassa Historic Rally Trophy –rallit löytyvät tästä listauksesta.

Rallikilpailuja Keski-Suomessa 2023:

Lisävinkki: Suurin osa Secto Rally Finlandin aikaisista majoituspaikoista myydään usein loppuun jo kuukausia ennen tapahtumaa. Varmista siis majoituspaikkasi hyvissä ajoin!

Kuva: Taneli Niinimäki/AKK Sports Oy

Sukella simulaatioon

Sään ollessa kehno (tai miksei muulloinkin!), voi rallin hurman kokea myös Keski-Suomen ajosimulaattoreissa. Suomen monipuolisin racing-simulaattorikeskus löytyy Himos-Jämsästä. Simulaattorimaailmassa on lukuisia erilaisia simulaattoreita ja kahdenlaisia racing-simulaattoreita: liikkuvia ja kiinteitä! Simulaattorin voi tilata myös tilaisuuksiin.

Kilpa-autosimulaattoriin voi istahtaa myös Simupajalla Muuramessa ja JTM Race Roomissa Jyväskylässä. Simupajan simulaattorit sopivat 140–220cm pitkille henkilöille. Molemmista löytyy valikoima erilaisia simulaattoreita.

Lisävinkki: Simulaatioiden ystävä voi kokea Keski-Suomen matkailukohteita virtuaalisesti. Tutustu virtuaalisesti esimerkiksi Harjuun tai Leivonmäen kansallispuistoon!

Kuva: Simulaattorimaailma Jämsä / Kuvapalvelu OK

Matkaile Keski-Suomessa kuin rallikuski

Jämsän sivukyliltä, läheltä Petäjäveden rajaa, löytyy todellinen rallifanin piilotettu helmi. Kievari Rantapirtissä pyörähtäessä voi kuulla isäntäparin kiehtovia rallitarinoita, tutkailla rallikuskien kuvilla varustettua seinää ja kävellä kuuluisien kuljettajien jalanjäljissä tunnelmallisessa pirtissä. Pihapiiristä löytää paljon koettavaa aina vauhdikkaista rallikyydityksistä elämyksellisiin huskysafareihin ERM Eventsin tarjoamana. Löytyypä Rantapirtiltä myös maailman ensimmäinen tynnyrisaunakin!

Toivakassa harrasteajoneuvokahvila Särkyneen Jawan kuppila vetoaa retrohengellään moottoriurheilun faneihin. Laajavuoren ulkoilualueella sijaitsevan Scandic Laajavuoren käytäviä koristavat ralliaiheiset taulut johdattelevat rallitunnelmaan ympäri vuoden.

Lisävinkki: Tutustu Secto Rally Finlandin rallireittiin ja vieraile sen varrella olevissa kohteissa!

Kuva: Scandic Hotels

Hyppää ralliauton kyytiin tai kokeile kartingia

Jämsän Kievari Rantapirtissä tukikohtaansa pitävä ERM Events tarjoaa unohtumattomia elämyksiä aidoille rallifaneille. Moottoriurheilun harrastajia hemmotellaan ympäri vuoden upeilla ajoelämyksillä: talvi tuo mukanaan haastavan lumi- ja jääajon, ja kesällä puolestaan lennätetään keskisuomalaisten teiden soraa. Yhdistä talviseen rallielämykseen savusaunominen tai huskysafari ja kesällä vaikkapa melontaretki!

Myös karting saa sykkeet nousuun, ja sitä voi harrastaa Keski-Suomessa Karting Center Jyväskylässä, josta löytyy niin sisä- kuin ulkoratojakin. Myös Laukaassa Ruuhimäki Circuitissa pääsee hurjastelemaan karting-auton kyydissä.

Laukaan Lievestuoreella on ajoharjoittelurata. Ajoharjoittelurata on tarkoitettu ensisijaisesti ajokorttiin tähtääville autokoululaisille, mutta rataa hyödyntävät myös yritykset tyky-päivissään.

Lisävinkki: Tutustu tästä Secto Rally Finlandin reittiin ja aja sen varrella oleviin kohteisiin. Muista noudattaa liikennesääntöjä!

Kuva: Karting Center

Tutustu moottoriurheilun ja ilmailun historiaan

Keski-Suomessa on pitkät perinteet moottoriurheilun parissa. Vanhojen autojen ja pyörien ystävät löytävät nähtävää Petäjäveden Tieliikennemuseosta. Useina vuosina vappuna Jyväskylän keskustan maisemaa on piristänyt värikäs letka vanhoja ja harvinaisia autoja, kun perinteikäs American Car Club Jyväskylän järjestämä Vappu Cruising kerää iloisia katseita!

Keski-Suomessa matkailija voi istahtaa lentokoneen ohjaamoon simulaattorissa tai nähdä järvien ja metsien alueen lintuperspektiivistä Aeronautin kuumailmapallosta käsin. Lentokenttä, Puolustusvoimien lentoharjoitukset sekä Suomen ilmavoimien taitolento-osasto Midnight Hawks tuovat ilmailun äänimaailman osaksi matkailijoiden sekä paikallisten elämää Keski-Suomessa. Lue lisää ilmailusta Keski-Suomessa.

Ilmailun historiaan voi sukeltaa myös Jyväskylässä sijaitsevassa Suomen ilmavoimamuseossa, josta löytää kiinnostavan ilmailuhistorian lisäksi muun muassa ilmailusimulaattoreita. Keski-Suomen toinen Ilmavoimamuseo löytyy Jämsän Hallinportilta.

Lisävinkki: Uuraisille on rakenteilla Pohjoismaiden ensimmäinen lentokonehotelli. Seuraa rakennusprosessia Instagramista.

Kuva: Suomen Ilmavoimamuseo

Onko sinulla kysyttävää?

Sinua saattaisi kiinnostaa myös…

Ralliauto hyppää erikoiskokeella.

Suomen MM-ralli, Secto Rally Finland 3.–6.8.2023

Ilmakuva Jyväskylästä ja Kärkisten sillasta

Tutustu rallireitillä oleviin kohteisiin

Museohalli kuvattuna ylhäältä, esillä lentokoneita, pilottinukke ja lentokonekalustoa.

Tutustu ilmailuun Keski-Suomessa

Keltaisilla tekstiileillä koristeltu sänky hotellihuoneessa

Majoitu Keski-Suomessa