10 kohdetta rallireitin varrella

Siirry edelliseen
Siirry seuraavaan

Suomen MM-ralli tarjoaa ainutlaatuisen mahdollisuuden tutustua paikallisiin helmiin ja Keski-Suomen ja Jyväskylän unohtumattomiin elämyksiin. Rallireitin yli tuhannen kilometrin varrelle mahtuu satoja kiinnostavia kohteita, joista jokainen löytää omansa. Kaikkialle ei yhtenä viikonloppuna ehdi, mutta tutustu ainakin näihin 10 kohteeseen rallireitin varrella!

Huomaathan, että kohteet ovat vuoden 2022 reitin varrella ja vuonna 2023 reitissä saattaa olla muutoksia.

1. Elämyksellinen Jyväskylän Lutakon satama

Jyväskylän Lutakon satamassa sijaitseva Paviljongin alue toimii tuttuun tapaan Suomen MM-rallin kisakeskuksena ja rallikuskien tukikohtana! Paviljongin alue sijaitsee Suomen elämyksellisimmän sataman tuntumassa, jossa pääsee rallirientojen ohella ihailemaan alueen kesäisiä maisemia ja Jyväsjärvellä seilaavia saunalauttoja, sekä tutustumaan upouuteen saunaravintolaan Sataman Viiluun. Satama-alueen poikki kulkee suosittu Rantaraitti, joka on Jyväsjärven ympäri kiertävä suosittu kävely- ja pyöräilyreitti.

Kuva: Julia Kivelä

2. Legendaarinen Harju ja näkötorni

Torstaina Suomen MM-rallin käynnistää perinteisesti Harjun EK 1. Näihin keskustan tuntuman luontomaisemiin palataan jälleen perjantaina, kun EK 6 Harju 2 valtaa paikallisten suosimat lenkkeilyreitit. Harju ja sen laella kohoava näkötorni on yksi Jyväskylän ikonisimpia nähtävyyksiä, joka nousee monien mieleen Jyväskylästä kysyttäessä. Harjun maisemiin kannattaa tutustua myös erikoiskokeiden ulkopuolella: nappaa kuva kuuluisista Neron portaista, nauti illallinen Cafe & Restaurant Vesilinnassa tai tutustu Luontomuseoon. Näköalatasanteelle pääsee ravintolan ja museon aukioloaikojen puitteissa!

Kuva: Lina Markkanen

3. Aktiivinen Varjolan tila

Laukaassa ajetaan perjantaina kaksi pätkää: EK 2 Laukaa 1 ja EK 4 Laukaa 2. Vauhdikkaista aktiviteeteista, monipuolisista majoitusvaihtoehdoista ja jylhästä koskimiljööstä tunnettu Varjolan tila tekee rallipäivästä entistä elämyksellisemmän. Mikä kruunaisi ralliviikonlopun paremmin, kuin Kuusaankosken pauhu jalkojen alla vaijerilla liukuessa tai mönkijäsafari Keski-Suomen kesäisissä maisemissa?

Kuva: Julia Kivelä

4. Rentouttava Peurunka

Laukaassa perjantaina ajettavat EK 2 ja EK 4 antavat paljon nähtävää ja koettavaa. Yksi ehdottomasti vierailun arvoisista paikoista on Peurunka, josta löytyy runsaasti erilaisia palveluja rallimatkailijalle. Ota kaikki irti rallikokemuksesta rentoutuen Peurungan kylpylässä ja nauttien monipuolisista ravintolapalveluista, tai uppoudu rallien vauhdikkaaseen tunnelmaan hauskoja aktiviteetteja kokeillen. Peurunka on myös oiva vaihtoehto ralliviikonlopun majoituspaikaksi!

Kuva: Peurunka

5. Kuvankaunis Wanhan Witosen melontareitti

Rallireitti jatkuu Ässämäelle, jossa ajetaan perjantai-iltana EK 7 sekä EK 9. Ässämäen lähistöllä sijaitseva Petäjävesi tarjoaa monia mahdollisuuksia tutustua paikalliseen luontoon. Unesco-kohde Petäjäveden vanhan kirkon maisemista alkaa luonnonkaunis Wanhan Witosen melontareitti, jonka varrella pääsee ihailemaan lukuisia luontokohteita sekä katselemaan Keski-Suomen upeita maisemia. Petäjäveden vanhaa kirkkoa sekä sen tunnelmaa voi ihastella kesäkaudella 1.6.-31.8.2022 päivittäin klo 10-18.

Kuva: Anne Kalliola

6. Elinvoimainen Korpilahden satama

Sahloinen-Moksin maisemissa kurvaillaan perjantaina, kun EK 8 ja EK 10 tuovat vauhdin huumaa Jämsän ja Korpilahden maisemiin. Noin vartin ajomatkan päässä Moksista nelostien varrella sijaitsee Korpilahden satama, joka valittiin pari vuotta sitten Järvi-Suomen parhaaksi vierasvenesatamaksi. Päijänteen rannalla sijaitsevasta Korpilahden satamasta löytyvä paikallisten rakastamat Ravintola Satamakapteeni ja 10-vuotista taivaltaan juhlistava Höyry-galleria.

Kuva: Julia Kivelä

7. Monipuolinen Himos-Jämsä

Lauantaina ajettavat EK 13 ja EK 17 Patajoella kaartavat Himos-Jämsän matkailukeskuksen maastoissa. Himos-Jämsä on tunnettu kohde sekä aktiiviliikkujan paratiisi ja alueella voi harrastaa mm. patikointia, vesiurheilua, pyöräilyä ja golfia. Himos-Jämsästä löytyy myös maan ainoa Saunakylä, uniikkia huopakulttuuria ja lukemattomia ainutlaatuisia tapahtumia. Tutustu Himos-Jämsään, ympärivuotiseen aktiviteettien keskukseen!

Kuva: HimosLomat

8. Valokuvauksellinen Kärkisten silta

Seututie 610 varrella sijaitseva Kärkisten silta salpaa hengityksen matkalla kohti Oittilaa, jossa ajetaan sunnuntaina Suomen MM-rallin EK 19 ja EK 21. Kärkisten silta on yksi Keski-Suomen suosituimmista valokuvauskohteista, joten pakkaa kamerasi mukaan ja nappaa upeita otoksia Kärkistensalmen maisemista! Tiesitkö, että Kärkisten silta sijaitsee tien varrella, joka on valittu Suomen kauneimmaksi maisemareitiksi?

Kuva: Jukka Paakkinen

9. Lumoava Leivonmäen kansallispuisto

Sunnuntai-aamun aloittaa EK 19 Oittilassa. Oittilan maisemista on vain parinkymmenen minuutin ajomatka Leivonmäen kansallispuistoon, joka tunnetaan monipuolisista harju-, järvi- ja suomaisemistaan. Vaellus kesäisessä kansallispuistossa sopii viimeisen rallipäivän oheen erinomaisesti. Nappaa kamera ja retkivarusteet mukaan, käännä katse kohti taivasta ja nauti Keski-Suomen luonnosta kaikki aistit valppaana!

Kuva: Jukka Paakkinen

10. Idyllinen Taulun Kartano

LOPPUUNMYYTY

Suomen MM-rallin päättää EK 22 Ruuhimäki 2 Toivakassa. Luvassa on kovaa taistelua sijoituksista ja adrenaliinia onkin hyvä tasoittaa loppusuoran jälkeen Taulun Kartanon idyllisissä maalaismaisemissa. Varaa ralliporukalle etukäteen maalaismajoitus  tai vaikka ihana hemmotteluhetki Taulun kartanon puutarhan spassa ja anna mielen harhailla kauniissa nostalgiaa huokuvissa maalaismaisemissa!

Kuva: Taulun Kartano

Sinua saattaisi kiinnostaa myös

Kaksi henkilöä nauttii kesästä veden äärellä

Ainutlaatuinen kesä Keski-Suomessa

Kaksi ihmistä Jyväskylän keskustassa

Jyväskylän keskusta-alue

Suuri yleisö ulkoilmakonsertissa.

Juuri nyt

Joutsniemi Leivonmäen kansallipuistossa ilmasta kuvattuna

Suositut nähtävyydet & maamerkit