Kehä Vihreä omatoimireitti

Siirry edelliseen
Siirry seuraavaan

Kehä Vihreä on Jyväskylän keskuspuisto. Se kehystää ydinkeskustaa ja tarjoaa siellä kulkijoille monenlaista nähtävää ja tekemistä. Luonnon läheisyyttä voi kokea mm. Tourujoella, metsän tunnelmaan pääset sisään Harjulla ja Taulumäellä. Järvien rantamilla on useita oleskeluun houkuttelevia paikkoja, rantaraitilla voit saada hienkin pintaan. Kehä Vihreältä löytyy upeaa arkkitehtuuria, arvokkaita kulttuuriympäristöjä ja puuhaa lapsille. Matkan varrella on myös useita ravintoloita ja kahviloita, mikäli kaipaat juomaa tai ruokaa. Koko reitin pituus on vajaat 10 km.

Kierrä reitin kohteita omatoimisesti klikkaamalla tästä.
Lataa Kehä Vihreän kartta tästä tai nouda paperiversio matkailuneuvonnasta (Asemakatu 7).

Kohteet

Tässä poimintoja reitin varrelta. Kaikki reitin kohteet löytyvät ladattavasta tai paperisesta kartasta sekä reittisovelluksesta, joihin linkit yllä.

Harju

Harju on ollut 1800-luvun lopulta lähtien ollut kaupunkilaisten virkistys- ja ulkoilualuetta urheilukenttineen, pururatoineen, kesäteattereineen ja vappuperinteineen. Harjun laelta löytyvät Vesilinnan näköalatasanne ja Kahvila-Ravintola Vesilinna sekä Jyväskylän luontomuseo. Harjulla on myös mm. Neron portaat, jotka ovat yksi valokuvatuimpia kohteita Jyväskylässä, sekä sitä kiertävä suosittu kuntopolku.

Viitaniemi

Viitaniemi on valtakunnallisesti merkittävä kulttuuriympäristö ja siellä sijaitsee mm. Jyväskylän maamerkkinä tunnettu Alvar Aallon suunnittelema Viitatorni. Viitaniemen puistot ovat erityisesti kesäisin suosittuja oleskelualueita. Viitaniemen liikennepuistossa viihtyy koko perhe. Puistoon on vapaa pääsy.

Taulumäki ja Tuomiojärvi

Tuomiojärvi on yksi kolmesta Kehä Vihreän varrelta löytyvistä järvistä. Tuomiojärven suositulla uimarannalla voit uinnin lisäksi pelata rantalentopalloa. Alueella on myös ulkokuntoiluvälineitä. Tuomiojärven rannalta voi vuokrata kanootteja, kajakkeja ja SUP-lautoja. Harjun Rajakadun puoleisella reunalla on koirapuisto.

Tourujoen luonnonsuojelualue

Jyväskylän keskustan vieressä sijaitsee hietamaahan uurtunut 15–20 metriä syvä ja noin 100 metriä leveä kanjoni. Suojelusalueella kasvaa rehevää lehtometsää ja vakituisia asukkaita ovat mm. rastaat, tiaiset, peipot sekä kaupungin nimikkolintu pikkutikka. Alueen läpi kulkee n. 700 metrin pituinen luontopolku, jonka varrella pääsee tutkimaan Tourujokilaakson luontoa myös yhdeksän eri laakson luonnosta kertovan rastitaulun myötä.

Jyväskylän rantaraitti

Jyväsjärven rantaa kiertää kevyenliikenteenväylä, rantaraitti. Lenkkiä on helppo kiertää joko kävellen, pyöräillen tai vaikka rullaluistellen. Kesäisin Rantaraitin varrella pääsee uimaan Lutakon, Mattilanniemen ja Halssilan uimarannoilla. Vuodenajasta riippumatta Rantaraitilta avautuu upeat maisemat Jyväsjärvelle.

 

Satama

Jyväskylän Lutakon satama on Päijänteen pohjoisin matkustajasatama. Lutakonaukiolla ja satamassa järjestetään monenlaisia yleisötapahtumia. Kesäisin sataman alueella palvelee ravintolalaivoja ja kahvila. Pakkastalvina Jyväsjärvellä pääsee esimerkiksi luistelemaan.

Kramsunkatu ja museot

Kramsunkatu kulkee Älylän vehreän jugendvaikutteisen huvila-alueen kautta. Älylän ja Seminaarinmäen puutaloalueen pihapiirit muodostavat valtakunnallisesti merkittävän kulttuuriympäristön. Kramsunkadun varrelta löytyvät mm. Heiskan taitelijakoti ja Karpion talo, jossa toimii Teeleidin teehuone. Alueelta löytyy myös Alvar Aallon suunnittelemia museoita, esim. Keski-Suomen museo.

Seminaarinmäki

Seminaarinmäki sijoittuu Jyväskylän Mattilanpellon kaupunginosaan, siellä sijaitsee Jyväskylän yliopiston vanhin kampusalue. Seminaarinmäellä on nähtävissä seminaarin, korkeakoulun ja yliopiston monet rakennusvaiheet. Alueelta löytyy puistoja ja kampuksella on myös osia Jyväskylän yliopiston kasvitieteellisestä puutarhasta.

Mäki-Matin perhepuisto

Vuonna 1979 perustettu Mäki-Matin perhepuisto koostuu kahdesta puurakennuksesta sekä leikki- ja ulkoilu-alueesta. Sisätiloista löytyvät leikkihuone, keittiö sekä wc:t. Piha-alueelta löytyy mm. leikkivälineitä, hiekkaleikkialue, intiaanikylä, grillipaikka ja näyttämö. Puistossa järjestetään perhetoimintaa sekä tapahtumia ja siellä toimii kesäisin myös kahvila.

Lounaispuisto

Lounaispuistosta löytyy Olavi Kivimaan suunnittelema esiintymislava, joka rakennettiin 1954. Lavan edessä on avoin katsomo. Lounaispuisto saneerattiin vuosituhannen vaihteessa, samassa yhteydessä puiston yläkulmassa sijaitseva kioski-kahvilarakennus korjattiin. Lounaispuistosta löytyvät kolmen Jyväskylän musiikkivaikuttajan muistomerkit. Kesäisin Lounaispuistossa on paljon musiikkitapahtumia.

Sinua saattaisi kiinnostaa myös

Ilmakuva Harjun laella sijaitsevasta Vesilinnasta.

Puutarhareitti

Ihmisiä pyöräilemässä ja kävelemässä Rantaraitilla

Maisemareitit pyörällä

Koira ja perhe luontopolulla Leivonmäen kansallispuistossa

Luonto & retkeily