Jyväskylän parhaat maisemareitit pyöräillen

Siirry edelliseen
Siirry seuraavaan

Pidätkö pyöräilystä ja kauniista maisemista? Entä jos voisit yhdistää molemmat tutustumalla Jyväskylän hienoimpiin maisemiin polkupyörällä. Jyväskylässä ja sen lähiseudulla tämä on mahdollista lukuisten kauniiden maisemien ja loistavien polkupyöräreittien ansiosta. Listalta löydät eri pituisia reittejä eri kuntotasoille, joten täältä löydät varmasti sopivan reitin itsellesi; halusit sitten pidempää ja haastavampaa reittiä tai vain mukavan rentoa lyhyttä pyöräreissua. Kaikki reitit on ohjattu alkamaan Jyväskylän keskusta-alueelta.

Kurkkaa alta parhaat maisemareitit ja niiden kartat.

Kehä Siniset

Kehä Siniset eli Jyväskylän keskustaa ympäröivien Jyväsjärven, Palokkajärven ja Tuomiojärven ympäri kiertävät maisemareitit ovat parhaimmillaan pyörän selässä.

Kehä Sinisten kartta

Rantaraitti Jyväsjärven ympäri

Rantaraittia kiertäessä näet kauniin Jyväsjärven loistossaan lähes koko reitin ajan. Nähtävissä on jatkuvasti kaunista järvimaisemaa, maamerkkejä ja tunnettuja kulttuurikohteita, mikä tekee reitistä sekä ainutlaatuisen että miellyttävän.

Reitti kulkee monen erilaisen alueen läpi. Lutakon asuinalueella on järvimaiseman lisäksi nähtävissä puistoja ja uimarantaa. Tämän jälkeen saavutaan satamaan, jossa kesäaikaan on mahdollisuus ihailla risteily- ja ravintolalaivoja ja pysähtyä vaikka jätskille. Seuraavana saavutaan Mattilanniemen ja Ylistönmäen kampusalueille, jossa hienoin nähtävyys on ehdottomasti Ylistönmäen silta. Kampusalueiden jälkeen suunnataan kohti Ainolaa, josta nähdäänkin jo reitin aloituspiste vastarannalla ja Kuokkalan silta, joka näkyy myös ison osan matkasta. Ainolasta seuraavana on sitten vuorossa Suuruspää ja Kuokkalanpelto, jossa maisemaa koristaa erityisesti Sulkurannan siirtolapuutarha. Kuokkalanpellon jälkeen vuorossa on Väinölä, jossa erikoisuutena on Äijälänsalmen vanha silta. Loppumatka mennäänkin sitten aivan järven vierellä takaisin kohti kaupunkia, minkä jälkeen saavutaan lopulta takaisin Lutakkoon.

Tuomiojärven maisemareitti

Tuomijärven reitin varrelta löydät monta kaupunkilaisten suosimaa uimarantaa, kuten Viitaniemen uimarannan suurine puistoalueineen, Tuomiojärven uimarannan ja sen kattavat palvelut, Haukkalan uimarannan Kortepohjassa sekä Rantueen uimarannan Mannilan kaupunginosassa.

Luonnossa liikkumisesta nauttivan kannattaa matkan varrella poiketa Haukanniemen luonnonsuojelualueen metsiin, jossa risteilee useita polkuja aina niemen kärjestä löytyvälle nuotiopaikalle saakka. Luontopolku on noin 2,5km mittainen ja lähtöpaikka on Wilhelm Schildtin kadun pohjoispäädyssä. Tuomiojärven pohjoispäädystä on puolestaan Vaaraisensuon luonnontilaisena säilynyt suoalue. Lintuja ja kauniita järvimaisemia pääsee bongaamaan Rautpohjanlahden perinteiseltä lintutornilta sekä Eeronlahden lintulavalta, jonne pääsee pyörätuolilla.

Aktiviteetteja kaipaava voi matkan varrella poiketa joko Laajavuoreen tai Tavinsulalle. Laajavuoresta löytyy Laajiksen hiihtokeskus, seikkailupuisto, leirintäalue sekä Laajavuoren kylpylähotelli. Tavinsulka puolestaan tarjoaa erilaisia aktiviteetteja kanooteilla, kajakeilla ja SUP-laudoilla, sekä valmiita retkeilyvaihtoehtoja ja ohjelmapaketteja.

Palokkajärven maisemareitti

Reitti kulkee tässä kohtaa Palokkajärven länsipuolella moottoritien ja järven välissä, aivan järven vieressä, jolloin näkymä on mitä mahtavin. Reitti on myös tässä kohtaa pelkkää suoraa noin 3 kilometriä, mikä tekeekin tämän osan reitistä varsin vauhdikkaan.

Seuraavaksi saavutaan järven pohjoispäähän, jossa matkan varrella nähdään mm. Palokan liikuntapuisto ja Pappilan uimaranta. Järven itäpuolella suunnataan Palokan keskustan ja Ritoniemen kautta järven eteläpäähän, jossa loppumatka onkin mukavan metsäistä hiekkatietä rauhallisella Lohikosken alueella. Loppumatkan huipennuksena onkin sitten Tourujoen ylitys ja sen vierellä kulkeva hiekkatie, jota voi seurata aina Kankaan alueelle asti.

Säynätsalon ja Muuratsalon maisemakierros

Tämä ihastuttava reitti kulkee Jyväskylän saaristomaisemissa Säynätsalossa ja Muuratsalossa. Säynätsaloon siirtyessä molemmin puolin tietä on kaunista järvimaisemaa, ja sama jatkuu Muuratsalon saarelle siirtyessä. Säynätsalossa voi tutustua esimerkiksi yhteen Alvar Aallon merkittävimmistä kohteista, Säynätsalon kunnantaloon. Myös vuonna 1927 valmistunut Säynätsalon kirkko on tutustumisen arvoinen.

Muuratsaloon siirtyessä matkan varrella on Lehtisaari, jonne siirtyessä Säynätsalosta nähdään saarten välissä matkan hienoimpia maisemia, kun ylitetään saaret yhdistävä riippusilta. Muuratsaloon viimein saapuessa maisemat sen kuin paranevat. Saarten järviluontoa voi ihastella Satasarvisen näköalapaikalta, ja Muuratsalossa voi valita haluaako kiertää Haikan asuinalueen vai haluaako kenties suunnata Muuratsalon päähän Vuorenlahdenkatua pitkin, josta näkyvät vastarannalla mm. Muurame ja Riihivuori.

Säynätsalon ja Muuratsalon maisemakierroksen kartta.

Uimarantojen helmet Keski-Suomessa

Tällä reitillä pääset näkemään kaikki Keski-Suomen kauneimmat uimarannat. Voit tehdä reitistä mieleisesi ja käydä vain niissä kohteissa, missä itse haluat – ja mikset pysähtyisi ottamaan vaikka aurinkoa hetkeksi tai pulahtamaan järvessä kesken matkan.

Reitti alkaa Lohikosken uimarannan hiekalta ja pitkältä laiturilta. Seuraavaksi pyöräillään suositulle Tuomiojärven uimarannalle. Halutessasi voit mennä Tourujoen kautta, mikä on myös yksi vesistönähtävyys. Tuomiojärven rannan alueella on kattavat palvelut ja esimerkiksi ulkokuntosali. Tuomiojärven jälkeen voi suunnata Myllyjärven uimarannalle sekä Köhniön uimarannalle. Molemmilla rannoilla on mukavan rauhallinen tunnelma, kauniita maisemia unohtamatta. Köhniölle pääsee Myllyjärveltä esimerkiksi Keltinmäen, Kukkumäen tai Kypärämäen kautta.

Köhniöltä suunnataan seuraavaksi Palokkaan, jossa voi poiketa haluamillaan uimarannoilla, kuten esimerkiksi KirrinOllilanPappilan tai Ritoniemen uimarannoilla. Näiltä rannoilta näkeekin mukavasti Palokkajärvelle ja Alvajärvelle, Pappilanjokea unohtamatta.

Retkellä kannattaa suunnata myös Jyväskylän ulkopuolelle, ja reittiä voi jatkaa Palokasta vaikka Huutoniemen uimarannalle Uuraisille. Camping Sinervän leirintäalueella Multialla on viihtyisä uimaranta, ja ruokailusta ei tarvitse huolehtia, sillä Camping Sinervältä löytyy myös ravintola ja kahvila. Keuruun alueella uimarannoille voi poiketa Hotelli Keurusselällä, Camping Nyyssänniemessä sekä Kurkisaaren sympaattisella saarella.

Petäjäveden Kirkonkylän uimala on viehättävä paikka hiekkarantoineen ja varattavine rantasaunoineen. Löylyjen jälkeen voi matkata vaikka Mämminiemen upeiden maisemien ja palveluiden äärelle, ja reitti saa hienon päätöksen Leivonmäen kansallispuiston rauhassa Harjulahden uimarannalla.

Uimarantojen helmet Keski-Suomessa -reitin kartta.

Sinua saattaisi kiinnostaa myös

Aikuinen taluttaa pyöräänsä ja lapsi pyöräilee

Tutustu Jyväskylän pyöräilyreitteihin

Ihmisiä pyöräilemässä ja kävelemässä Rantaraitilla

Pyöräily & lenkkeily

Matti Nykäsen hyppyrimäki

Näköalapaikkoja

Luontopolku Piispalan luonnossa

Luonto & retkeily