Jyväskylän parhaat maisemareitit pyöräillen

Siirry edelliseen
Siirry seuraavaan

Pidätkö pyöräilystä ja kauniista maisemista? Entä jos voisit yhdistää molemmat tutustumalla Jyväskylän hienoimpiin maisemiin polkupyörällä. Jyväskylässä ja sen lähiseudulla tämä on mahdollista lukuisten kauniiden maisemien ja loistavien polkupyöräreittien ansiosta. Listalta löydät eri pituisia reittejä eri kuntotasoille, joten täältä löydät varmasti sopivan reitin itsellesi; halusit sitten pidempää ja haastavampaa reittiä tai vain mukavan rentoa lyhyttä pyöräreissua. Kaikki reitit on ohjattu alkamaan Jyväskylän keskusta-alueelta. Kurkkaa alta parhaat maisemareitit pyöräillen.

Kehä Siniset

Kehä Siniset eli Jyväskylän keskustaa ympäröivien Jyväsjärven, Palokkajärven ja Tuomiojärven ympäri kiertävät maisemareitit ovat parhaimmillaan pyörän selässä.

Kehä Sinisten reittejä pääset seuraamaan helposti mobiilisovelluksen avulla.

Rantaraitti Jyväsjärven ympäri

Rantaraittia kiertäessä näet kauniin Jyväsjärven loistossaan lähes koko reitin ajan. Nähtävissä on jatkuvasti kaunista järvimaisemaa, maamerkkejä ja tunnettuja kulttuurikohteita, mikä tekee reitistä sekä ainutlaatuisen että miellyttävän.

Reitti kulkee monen erilaisen alueen läpi. Lutakon asuinalueella on järvimaiseman lisäksi nähtävissä puistoja ja uimarantaa. Tämän jälkeen saavutaan satamaan, jossa kesäaikaan on mahdollisuus ihailla risteily- ja ravintolalaivoja ja pysähtyä vaikka jätskille. Seuraavana saavutaan Mattilanniemen ja Ylistönmäen kampusalueille, jossa hienoin nähtävyys on ehdottomasti Ylistönmäen silta. Kampusalueiden jälkeen suunnataan kohti Ainolaa, josta nähdäänkin jo reitin aloituspiste vastarannalla ja Kuokkalan silta, joka näkyy myös ison osan matkasta. Ainolasta seuraavana on sitten vuorossa Suuruspää ja Kuokkalanpelto, jossa maisemaa koristaa erityisesti Sulkurannan siirtolapuutarha. Kuokkalanpellon jälkeen vuorossa on Väinölä, jossa erikoisuutena on Äijälänsalmen vanha silta. Loppumatka mennäänkin sitten aivan järven vierellä takaisin kohti kaupunkia, minkä jälkeen saavutaan lopulta takaisin Lutakkoon.

Tuomiojärven maisemareitti

Tuomijärven reitin varrelta löydät monta kaupunkilaisten suosimaa uimarantaa, kuten Viitaniemen uimarannan suurine puistoalueineen, Tuomiojärven uimarannan ja sen kattavat palvelut, Haukkalan uimarannan Kortepohjassa sekä Rantueen uimarannan Mannilan kaupunginosassa.

Luonnossa liikkumisesta nauttivan kannattaa matkan varrella poiketa Haukanniemen luonnonsuojelualueen metsiin, jossa risteilee useita polkuja aina niemen kärjestä löytyvälle nuotiopaikalle saakka. Luontopolku on noin 2,5km mittainen ja lähtöpaikka on Wilhelm Schildtin kadun pohjoispäädyssä. Tuomiojärven pohjoispäädystä on puolestaan Vaaraisensuon luonnontilaisena säilynyt suoalue. Lintuja ja kauniita järvimaisemia pääsee bongaamaan Rautpohjanlahden perinteiseltä lintutornilta sekä Eeronlahden lintulavalta, jonne pääsee pyörätuolilla.

Aktiviteetteja kaipaava voi matkan varrella poiketa joko Laajavuoreen tai Tavinsulalle. Laajavuoresta löytyy Laajiksen hiihtokeskus, seikkailupuisto, leirintäalue sekä Laajavuoren kylpylähotelli. Tavinsulka puolestaan tarjoaa erilaisia aktiviteetteja kanooteilla, kajakeilla ja SUP-laudoilla, sekä valmiita retkeilyvaihtoehtoja ja ohjelmapaketteja.

Palokkajärven maisemareitti

Reitti kulkee tässä kohtaa Palokkajärven länsipuolella moottoritien ja järven välissä, aivan järven vieressä, jolloin näkymä on mitä mahtavin. Reitti on myös tässä kohtaa pelkkää suoraa noin 3 kilometriä, mikä tekeekin tämän osan reitistä varsin vauhdikkaan.

Seuraavaksi saavutaan järven pohjoispäähän, jossa matkan varrella nähdään mm. Palokan liikuntapuisto ja Pappilan uimaranta. Järven itäpuolella suunnataan Palokan keskustan ja Ritoniemen kautta järven eteläpäähän, jossa loppumatka onkin mukavan metsäistä hiekkatietä rauhallisella Lohikosken alueella. Loppumatkan huipennuksena onkin sitten Tourujoen ylitys ja sen vierellä kulkeva hiekkatie, jota voi seurata aina Kankaan alueelle asti.

Säynätsalon ja Muuratsalon maisemakierros

Säynätsalon ja Muuratsalon maisemakierros on hieman pidempi ja haastavampi reitti, jonka yhteispituus on 35–40 kilometriä, riippuen siitä jatkaako Säynätsalosta vielä Muuratsaloon. Reitti onkin hyvä vaihtoehto kuntopyöräilijälle tai sähköpyörälle sen pituuden ja mäkisyyden takia. Reitti sopii toki myös tavalliselle vapaa-ajan pyöräilijälle, kunhan vain muistaa varata sopivasti aikaa pyöräretkeen.

Keskustasta lähtiessä kannattaa suunnata ensiksi Länsi-Päijänteentielle, josta mennäänkin sitten Keljon kautta Keljonkankaalle, jossa vastaan tulevat kauniit Sääksjärvi ja Kinkomaa. Kinkomaalta Kinkovuoreen päin on pitkä alamäki, lähes kilometrin mittainen, joten tässä on varmasti reitin hauskin osuus. Tämän jälkeen alkaa maisemien kannalta paras vaihe, kun Päijänne ja Säynätsalon saari tulevat näkyviin.

Kinkovuoresta Säynätsaloon siirtyessä molemmin puolin tietä on kaunista järvimaisemaa, ja sama jatkuu Muuratsalon saarelle siirtyessä. Muuratsaloon siirtyessä matkan varrella on vielä Lehtisaari, jonne siirtyessä Säynätsalosta nähdään saarten välissä matkan hienoimpia maisemia, kun ylitetään saaret yhdistävä riippusilta, mistä näkymä on mitä mahtavin. Muuratsaloon viimein saapuessa maisemat sen kuin paranevat: Voit valita haluatko kiertää Haikan asuinalueen vai haluatko kenties suunnata Muuratsalon päähän Vuorenlahdenkatua pitkin, josta näkyvät vastarannalla mm. Muurame ja Riihivuori.

Säynätsalon ja Muuratsalon maisemakierroksen reitin löydät täältä.

Jyväskylän järvet ja lammet -reitti

Tällä reitillä pääset näkemään kaikki Jyväskylän kauneimmat järvet, uimarannat ja lammet. Kaikkiin kohteisiin pääset helposti polkupyörällä. Voit myös tehdä reitistä mieleisesi ja käydä vain niissä kohteissa, missä itse haluat – ja mikset pysähtyisi ottamaan vaikka aurinkoa hetkeksi tai pulahtamaan järvessä kesken matkan. Reitti alkaa Jyväskylän keskustasta ja ensimmäisenä kohteena on Tuomiojärven uimaranta. Halutessasi voit mennä Tourujoen kautta, mikä on myös yksi vesistönähtävyys. Martti Korpilahden polun kiertäessäsi näet myös koko Kivelänrannan kokonaisuudessaan, mikäli haluat nähdä koko rannan. Tuomiojärveltä matka jatkuu kohti Köyhälampea, mikä sijaitsee Hippoksen liikunta- ja urheilupuistossa.

Tämän jälkeen vuorossa on Myllyjärvi ja Köhniönjärvi. Molemmat ovat mukavan rauhallisia ja pienehköjä järviä, joista löytyy myös uimaranta, kaunista maisemaa unohtamatta. Myllyjärvelle kannattaa suunnata Hippokselta Länsi-Päijänteentietä pitkin, kun taas Köhniölle pääsee Myllyjärveltä esimerkiksi Keltinmäen, Kukkumäen ja Kypärämäen kautta. Matkalla Myllyjärvelle voi pysähtyä ihailemaan myös Myllylampea, joka on aivan Myllyjärven vieressä. Keltinmäen kautta kulkiessa voi poiketa Kotalammen kautta, joka sijaitsee Keltinmäen liikuntapuiston alueella. Köhniöltä seuraavana on vuorossa Vuorilampi Laajavuoressa. Lammelle pääsee Köhniöltä nopeiten Killeriltä lähtevän lenkkipolun kautta, joka kulkee Laajavuoren ulkoilureittien kautta. Lampi sijaitsee kauniilla paikalla metsän siimeksessä hiihtokeskuksen vieressä. Lammelta löytyy myös sauna, joka on vuokrattavissa.

Laajavuoresta suunnataan seuraavaksi Palokkaan, jossa voi poiketa haluamillaan uimarannoilla, kuten esimerkiksi KirrinOllilanPappilan tai Ritoniemen uimarannoilla. Näiltä rannoilta näkeekin mukavasti Palokkajärvelle ja Alvajärvelle, Pappilanjokea unohtamatta. Kierros päättyy lopulta Lohikosken uimarannalle, joka on lähellä reitin ensimmäistä etappia, eli Tuomiojärven uimarantaa, mutta voit myös suunnata vielä halutessasi kohti Lahkomyllynpolkua missä kulkee hiekkatie, joka on myös todella kaunis reitti pyöräilyä varten ja samalla hyvä vaihtoehtoinen lopetus tälle pitkälle reitille.

Jyväskylän järvet- ja lammet -reitin löydät täältä.

Sinua saattaisi kiinnostaa myös

Ihmisiä pyöräilemässä ja kävelemässä Rantaraitilla

Pyöräily & lenkkeily

Matti Nykäsen hyppyrimäki

Näköalapaikkoja

Luontopolku Piispalan luonnossa

Luonto & retkeily