Opastetut bussikierrokset

Siirry edelliseen
Siirry seuraavaan

Opastetut bussikierrokset kuljettavat tutustumaan Jyväskylän seudun kauempiinkin kohteisiin, kuten Alvar Aallon rakennuksiin Säynätsalossa ja Unesco-kohde Petäjäveden vanhaan kirkkoon Petäjävedellä. Bussiopastuksen voi varata joko oman bussin kera tai tilata kuljetuksen opastuksen yhteydessä. Huom. opastushinnat eivät sisällä bussikuljetusta. Lämpimästi tervetuloa bussikierroksille!

Tutustu myös opastettuihin kävelykierroksiin.

Aalto Bravo

Arkkitehti Alvar Aalto Jyväskylässä – profeetta omalla maallaan! Tämä väite todentuu opastetulla Aalto Bravo -bussikierroksella, jolla tutustutaan Aallon tuotantoon lähes kuuden vuosikymmenen ajalta. Esimerkkejä löytyy nuoruuden klassismista aina loppukauden vahvaan ja kypsään ilmaisuun. Kuulemme myös tarinoita Aallon elämänvaiheista ja persoonasta – hänen lahjakkaita vaimojaan, Ainoa ja Elissaa unohtamatta. Näemme paikkoja, joissa hän on asunut, viivoja, joita hän on piirtänyt sekä jälkiä, joita hän on jättänyt Jyväskylän kaupunkikuvaan. Käymme Säynätsalossa, ”Päijänteen Tahitilla” sekä Muuramen kirkossa, joka on palautettu lähelle alkuperäistä 1920-luvun asua. Paluumatkalla ajamme vielä Ruusupuiston alueen kautta ja halukkailla on siellä mahdollisuus jäädä pois bussista ja tutustua omakustanteisesti Aallon suunnittelemaan Keski-Suomen museoon. Viereinen Alvar Aalto -museo avataan peruskorjauksen jälkeen vuonna 2023.

Kesto: 2,5 tuntia
Hinta: Tutustu hinnastoon täällä. Kuljetus ei sisälly hintaan.

Spirito Aalto

Akateemikko Alvar Aallon ilmapiirissä Jyväskylään on rakentunut paljon mielenkiintoista arkkitehtuuria. Tällä kierroksella Alvar Aallon ja hänen aikalaistensa elämäntyö täydentyy 2000-luvun molemmin puolin rakennettujen kohteiden kautta kuvaksi jyväskyläläisestä, kansainvälisesti kiinnostavasta kaupunkirakentamisesta. Sivistyksen, siltojen, koulutuksen, puuteollisuuden, hallinnon ja asumisen arkkitehtuuria ovat suunnitelleet muun muassa arkkitehdit Wivi Lönn, Elsi Borg, Arto Sipinen, Kirsti Sivén ja Asko Takala sekä Anssi Lassila. Kohteisiin tutustutaan bussin ikkunasta sekä valittujen kohteiden äärelle jalkautuen.

Kesto: 1,5 tuntia
Hinta: Tutustu hinnastoon täällä. Kuljetus ei sisälly hintaan.

Harjun ja järvien Jyväskylä

Bussikierros tarjoaa mainion tilaisuuden tutustua Jyväskylän kaupungin historiaan ja nykypäivään. Matkalla näet ja kuulet, miksi harjumuodostelman ja Päijänteestä erottuneen Jyväsjärven väliin syntynyttä kaupunkia kutsutaan koulu-, kulttuuri- ja urheilukaupungiksi ja miksi moni suomalainen haluaisi asua Jyväskylässä. Seminaarinmäki ja yliopiston uudemmat kampusalueet Jyväsjärven rannassa tarjoavat esimerkkejä eri aikakausien arkkitehtuurista. Laajavuoren ja Hippoksen liikuntakeskukset palvelevat huippu-urheilijoita ja kuntoilijoita ympäri vuoden.

Kesto: 1,5 tuntia
Hinta: Tutustu hinnastoon täällä. Kuljetus ei sisälly hintaan.

Liikuntapääkaupunki Jyväskylä

Jyväskylä tunnetaan kaupunkina, josta moni suomalainen huippu-urheilija on ponnistanut lajinsa eliittiin. Jyväskyläläisiä huippu-urheilun suuria nimiä ovat esimerkiksi Lauri Markkanen, Mimosa Jallow, lukuisat rallien tunnetut nimet sekä legendaarinen Matti Nykänen. Kaupunki on myös yhden Pohjoismaiden suurimman urheilutapahtuman kotipaikka: Suomen MM-ralli tarjoaa vuosittain satoja tuhansia katsojaelämyksiä. Tulevina vuosina kaupunki investoi merkittävästi myös Hippoksen liikuntakeskukseen, josta tulee uuden vuosikymmenen liikunnan ja hyvinvoinnin osaamiskeskus keskelle Suomea.

Kierroksella esittelemme Jyväskylää monipuolisena ja ympärivuotisena Suomen liikuntapääkaupunkina. Näemme Hippoksen lisäksi muun muassa Laajavuoren urheilu- ja ulkoilualueen sekä suositun Rantaraitin, jonka varrelle on rakennettu Suomen suurin ulkokuntosali. Tutuksi tulee niin arkiliikunnan mahdollisuudet kuin Jyväskylän liikuntaosaaminen Kilpa-ja huippu-urheilun tutkimuskeskuksineen ja Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisine tiedekuntineen.

Kesto: 1,5 tuntia
Hinta: Tutustu hinnastoon täällä. Kuljetus ei sisälly hintaan.

Kesäretki Säynätsalon saaristokaupunginosaan

Säynätsalo sijaitsee yhdellätoista Päijänteen saarella. Se on Jyväskylän saaristokaupunginosa, jonka luonnonkauneus ihastuttaa. Bussikierroksen aikana tutustumme monipuolisesti Säynätsalon nähtävyyksiin. Näemme Armas Lindgrenin ja Bertel Liljeqvistin 1920-luvulla suunnitteleman kirkon sekä vierailemme vuonna 1951 valmistuneessa kunnantalossa, jonka on suunnitellut arkkitehti Alvar Aalto. Tutuiksi tulevat Parviaisen tehdassuvun vaiheet ja Säynätsalon nykypäivä Päijänteen sylissä.

Kesto: 2 tuntia
Hinta: Tutustu hinnastoon täällä. Kuljetus ei sisälly hintaan.

Jyväskylä Liikkeessä – kasvava ja kehittyvä Jyväskylä

Kierros antaa monipuolisen kuvan siitä, miltä nykypäivän Jyväskylä näyttää. Parissa sadassa vuodessa markkinapaikasta on tullut Suomen 7. suurin kaupunki, joka tunnetaan paitsi Alvar Aallon, myös koulutuksen, liikunnan ja valon kaupunkina. Jyväskylä kansainvälistyy ja kasvaa edelleen nopeasti, ja kierroksella kuullaan mm. kestävän kehityksen Kankaasta sekä nähdään uusi Sairaala Nova Kukkumäessä.

Kesto: 1,5 h
Hinta: Tutustu hinnastoon täällä. Kuljetus ei sisälly hintaan.

Puuarkkitehtuurin helmiä Jyvässeudulla

Jyväskylän seudulle on rakentunut useita hienoja esimerkkejä puuarkkitehtuurista. Opastetulla bussikierroksella tutustut Petäjäveden vaikuttavaan yli 250 vuotta vanhaan puukirkkoon. Sen kulttuurihistoriallisesti mittaamaton arvo tunnustettiin vuonna 1994, kun se liitettiin Unescon maailmanperintöluetteloon. Kuulet suomalaisen, ekologisesti kestävän puurakentamisen vaiheista ja nykytrendeistä ja näet esimerkkejä puuarkkitehtuurin eri vuosikymmenistä Jyväskylässä, mm. arkkitehtuurin Finlandia-palkinnon vuonna 2015 voittaneen puukerrostalo Puukuokan, jonka suunnitteli arkkitehtuuritoimisto OOPEAA.

Kesto: 2,5 h
Hinta: Tutustu hinnastoon täällä. Kuljetus ei sisälly hintaan.

Wivi Lönn ja Hanna Parviainen – oman aikansa lasikaton rikkojat

150-juhlavuotensa myötä arkkitehti Wivi Lönn on noussut yhä suuremman yleisön tietoisuuteen. Wivi Lönn oli ensimmäinen suomalainen naisarkkitehti, jolla oli oma toimisto. Myös Wivin hyvä ystävä Hanna Parviainen rikkoi lasikattoja ryhtyessään johtamaan Säynätsalon tehtaita 1920-luvun puolivälissä. Hänestä tuli samalla maan ensimmäinen naispuolinen kauppaneuvos. Kierroksella kuulemme tarinoita molempien naisten elämästä, ystävyydestä ja matkoista. Näemme myös Wivin suunnittelemia rakennuksia ja Hannan aikaansaannoksia Säynätsalossa.

Kesto: 2,5 h
Hinta: Tutustu hinnastoon täällä. Kuljetus ei sisälly hintaan.

Kuokkalan kulttuurikierros

Kuokkala on vanhaa maaseutualuetta, jonne 1900-luvun loppupuolella alkoi rakentua moderni kaupunginosa. Nykyisin lähes 20 000 asukkaan Kuokkalan historiaan kätkeytyy paljon mielenkiintoisia tapahtumia, tarinoita ja merkittäviä henkilöitä. Kauppaneuvos Hanna Parviainen kehitti Sulkulasta menestyvän maatilan ja sahanomistaja Johan Parviainen rakennutti Kuokkalan kartanon Wivi Lönnin piirustusten mukaan. Kuokkalassa louhittiin myös kiveä, valmistettiin puusuksia ja tehtiin taidetta. Nykypäivän Kuokkala on tunnettu korkeatasoisista arkkitehtuurikohteistaan, jotka myös tulevat tutuiksi kierroksen aikana.

Kesto: 2 h
Hinta: Tutustu hinnastoon täällä. Kuljetus ei sisälly hintaan.

Opastusten hinnat ja ehdot

Tilaa opastus täältä