Opastetut kävelykierrokset

Siirry edelliseen
Siirry seuraavaan

Sukella kaupungin sykkeeseen, löydä yllättäviä helmiä ja opi keskusta-alueen kohteista ja aarteista. Opastetut kävelykierrokset sopivat niin pienemmälle kuin isommallekin ryhmälle, joka haluaa kuulla Jyväskylän kiehtovimmat tarinat ja saada selville kohteiden piilevät yksityiskohdat.

Matkan vauhti ja reitti muokkautuvat ryhmän toiveiden mukaan. Suurin ryhmäkoko yhdelle oppaalle on noin 25 henkilöä. Tutustu myös opastettuihin bussikierroksiin!

Aalto Andante

Kuka oli arkkitehti, akateemikko Alvar Aalto? Aalto Andante -kävelykierroksella selviää, kuinka tämä pikkukaupungin nuori haaveilija löysi oman tyylinsä ja vei lapsuudenkaupunkinsa arkkitehtuurin maailmankartalle. Kävelykierroksella kuljetaan Alvar Aallon elämän käännekohdista toiseen, nuoresta koulupojasta arvovaltaiseksi akateemikoksi. Matkalla kuullaan kiehtovia tarinoita elävästä elämästä ja Aallon persoonasta, hänen kasvukivuistaan ja inspiraation lähteistään – ehkäpä jotain toteutumattomista suunnitelmistakin…

Lähtö: kävelykadun kompassilta (Kauppakadun ja Asemakadun risteys).
Kesto: 1,5 tuntia
Hinta: Tutustu hinnastoon täällä. (1-25 henkilöä).

Aalto Forte

Koe modernismin mestarin ja arkkitehtuurin oivaltavan taiturin kädenjälki aidossa kaupunkimiljöössä! Alvar Aalto kävi koulunsa, perusti perheensä ja aloitti merkittävän työuransa Jyväskylässä, josta löytyy maailman edustavin kattaus hänen suunnittelemiaan rakennuksia. Aalto Forte -kävelykierroksella tutustutaan Alvar Aallon keskeisimpiin rakennuksiin kaupunkialueella ja syvennytään hänen arkkitehtuurinsa erityispiirteisiin ja yksityiskohtiin. Kierroksella selviää myös, mistä Aalto sai vaikutteita töihinsä ja miten ne näkyvät hänen tuotannossaan.

Lähtö: kävelykadun kompassilta (Kauppakadun ja Asemakadun risteys). Kierros päättyy Alvar Aalto -museolle.
Kesto: 2 tuntia
Hinta:
Tutustu hinnastoon täällä.(1-25 henkilöä).

Wivi Lönn 150 vuotta

Wivi Lönn syntyi Tampereella 1872 ja opiskeli Helsingissä Polyteekissä arkkitehdiksi, Hän perusti ensimmäisenä naisarkkitehtina oman toimiston. 1900-luvun alussa hän muutti Jyväskylään omien sanojensa mukaan työrauhaa etsimään. Täällä hän jatkoi itsenäistä arkkitehdin uraansa ja suunnitteli mm. Puistokoulun sekä lukuisia yksityiskoteja, joista monet sijaitsivat hänen oman kotinsa läheisyydessä nykyisen Wivi Lönninkadun tuntumassa. Kierroksella tutustumme Seminaarinmäen etelänpuoleiseen huvilakaupunginosaan ja siellä sijaitseviin Wivin Lönnin jugendvaikutteisiin töihin. Samalla kuulet arkkitehdin elämänvaiheista sekä Lönnin ja tehtailija Hanna Parviaisen yhteisistä projekteista ja matkoista.

Lähtö: Lounaispuiston ylätasanne, Seminaarinkatu 34
Kesto: 1,5 h
Hinta: Tutustu hinnastoon täällä. (1-25 henkilöä).

Kävelykierros kaupungin sydämessä – keskustan halki jalkaisin

Harjun ja Jyväsjärven suojissa kasvaneeseen Jyväskylän keskustaan on helppo tutustua kävellen. Kierroksellamme kuulet muun muassa, miten kärrytiestä kehittyi palkittu kävelykatu, markkinapaikasta Kirkkopuisto ja ensimmäisestä suomenkielisestä opettajaseminaarista monialainen yliopisto. Näemme vanhoja puu- ja kivitaloja sekä modernia arkkitehtuuria, unohtamatta lukuisia arkkitehti Alvar Aallon rakennuksia.

Lähtö: Aren aukiolta, Puistokatu 2.
Kesto: 1,5 tuntia
Hinta: Tutustu hinnastoon täällä. (1-25 henkilöä).

Naissaaren vaiheita

Vaajakoskella sijaitsevan Naissaaren historiaa tunnetaan jo 1500-luvulta. Kierroksella kerrotaan mm. patruuna Salvesenin ajasta ja siitä, mitä uutta toi SOK:n aika. Miten rimahelvetti ja lapumylly liittyivät naissaarelaisten elämään? Kurkistetaan alueen menneisiin aikoihin, ja ihaillaan nykyisiä näkymiä kanavan varrella.

Lähtö: pysäköintialueen info-taulun edestä.
Kesto: 1,5 h
Hinta: Tutustu hinnastoon täällä. (1-25 henkilöä).

Seminaarinrinteen ja Älylän kiehtovia kortteleita

Seminaarinrinteen ja Älylän korttelit kertovat kiehtovia tarinoita menneestä, mutta myöskin nykyisestä Jyväskylästä. Monet taloista on rakennettu 1900-luvun alkuvuosikymmeninä ja tämä puutarhakaupunginosa tuli aikoinaan tunnetuksi kansankynttilöiden ja taiteilijoiden asuinalueena. Suomen ensimmäinen itsenäisesti toiminut naisarkkitehti Wivi Lönn on suunnitellut sinne lukuisia rakennuksia. Kierroksella näemme myös mm. Alvar ja Aino Aallon ensimmäisen yhteisen kotitalon ja taiteilija Heiskan koti- ja ateljeerakennuksen. Huom! Reitillä on portaita ja rinnemaastoa, eli kierros ei sovellu liikuntarajoitteisille.

Lähtö: Lounaispuiston ylätasanne, Seminaarinkatu 32.
Kesto: 1,5 tuntia
Hinta: Tutustu hinnastoon täällä. (1-25 henkilöä).

Uutta ja Wanhaa Jyväskylää – Lutakon kävelykierros

Kierros vie sinut Schaumanin vanhaan tehdasmiljööseen, jonne viime vuosina on rakentunut uudenaikainen asuinalue sekä huipputeknologian toimitiloja. Lutakossa kohtaavat konkreettisesti uusi ja vanha Jyväskylä. Kierroksella nähdään mm. renessanssityylinen Schaumanin linna, kaupungin korkein toimistorakennus Innova-torni, messu- ja kongressikeskus Jyväskylä Paviljonki sekä Matkakeskus. Kuulet alueen historiasta vaneritehtaan ajoilta, nykypäivän Lutakosta sekä tulevaisuuden kehityslinjoista.

Lähtö: Innova-rakennuksen edestä, Piippukatu 11.
Kesto: 1,5 tuntia
Hinta: Tutustu hinnastoon täällä. (1-25 henkilöä).

Kehä Vihreä – kävelykierros kaupungin keskuspuistossa

Jyväskylän keskustaa kehystävät useat viheralueet, jotka muodostavat kaupungin keskuspuiston, Kehä Vihreän. Kierroksella tutustumme tämän virkistysalueen kulttuurihistoriallisiin kohteisiin ja taiteeseen. Vaihtelevissa ja vehreissä maisemissa kävely virkistää mieltä tarjoamalla luonnonläheisiä elämyksiä.

Lähtö: Viitatornin edestä, Viitaniementie 14. Kierros päättyy yliopistoalueelle.
Kesto: 2 tuntia
Hinta: Tutustu hinnastoon täällä. (1-25 henkilöä).

Hautakivien kertomaa – kävelykierrokset Vanhalla hautausmaalla

Teema 1: Kansankynttilöitä ja kulttuurivaikuttajia -teemalla
Jyväskylän ja koko Suomen kulttuurihistoriaan vaikuttaneiden henkilöiden haudat muistuttavat meitä erityisesti kaupungin kouluhistoriasta. Kierros painottuu opettajiin, kasvatustieteen ammattilaisiin, oppikirjojen laatijoihin sekä kuvataiteen, musiikin ja kirjallisuuden merkkihenkilöihin. Aiheet vaihtelevat kanteleensoitosta Kalevala-koruihin ja kuorolauluun.

Teema 2: Tehtailijoita ja kauppiaita -teemalla
Fredriksonin lakit, Halosen harmonit, Jussilan puulelut ja Ruthin rinkelit tunnetaan jyväskyläläisinä tuotteina. Kierroksen varrella nähdään edesmenneiden teollisuusmiesten sekä tunnettujen kauppiaiden viimeisiä leposijoja. Menestyksestä ja vauraudesta kertovat myös monet komeat hautamuistomerkit.

Teema 3: Naisten vuoro
Naiset ovat kaupunkimme historian eri vaiheissa toimineet sekä näkyvinä että taustalle jääneinä vaikuttajina. Kierroksen päähenkilöinä ovat naiset, jotka ansaitsevat tulla mainituiksi joko omien meriittiensä ansioista tai joiden puolisoiden teot ja toimet ovat saaneet tilaa julkisuudessa. Joka tapauksessa tällä kertaa mainitaan naiset ensin.

Lähtö: Vanhan hautausmaan Tourukadun puoleiselta portilta.
Kesto: 1,5 tuntia
Hinta: Tutustu hinnastoon täällä. (1-25 henkilöä).

Kirjava Kangas

Jyväskylän Kangas on entinen tehdasalue Tourujoen kainalossa. Alueelle perustettiin paperitehdas jo vuonna 1872. Siitä alkoi alueen yli sata vuotta kestänyt teollinen toiminta. Osa vanhoista tehdasrakennuksista on uudessa käytössä ja alueesta rakennetaan modernia kaupunginosaa, jossa korostuu yhteisöllinen ja ekologinen elämäntapa.

Lähtö: Kympinkatu 7
Kesto: 1,5 h
Hinta: Tutustu hinnastoon täällä. (1-25 henkilöä).

Taidetta taivasalla

Julkinen taide on kautta aikojen herättänyt niin ihastusta kuin vihastustakin. Jyväskylässä on kymmenittäin julkisia taideteoksia pienestä varpusenkokoisesta veistoksesta kerrostalon seinän peittäviin muraaleihin. Anna oppaan johdattaa sinut taidekierrokselle kaupungin keskustaan. Kuulet tarinoita taidehankkeiden taustoista, taiteilijoista ja teosten herättämistä keskusteluista.

Lähtö: Kompassiaukio
Kesto: 1,5 h
Hinta: Tutustu hinnastoon täällä. (1-25 henkilöä).

Pokemon Go -kierros

Kierroksella paikallinen opas neuvoo kaupungin parhaat Pokémon Gon pelipaikat ja esittelee kaupunkia. Oppaan avulla olet osa paikallista peliyhteisöä, löydät pokémonien pesät ja kuulet parhaat havaintovinkit. Kierros räätälöidään osallistujien toiveiden ja pelitapahtumien mukaan.

Kesto: 1,5 tuntia
Hinta: Tutustu hinnastoon täällä. (1-25 henkilöä).

Opastusten hinnat ja ehdot

Varaa opastus täältä